Απολύμανση: 9 έξυπνοι, οικονομικοί και αποτελεσματικοί τρόποι για να απομακρύνετε τα μικρόβια από κάθε σημείο του σπιτιού

Απολύμανση: 9 έξυπνοι, οικονομικοί και αποτελεσματικοί τρόποι για να απομακρύνετε τα μικρόβια από κάθε σημείο του σπιτιού

Απολύμανση: Πως να απολυμάνετε αποτελεσματικά το σπίτι σας

Η Άγκι Μακένζι είναι η παρουσιάστρια της εκπομπής «Αστραφτερά Σπίτια» και μας δίνει 9 ασφαλείς και έξυπνους τρόπους για να απολυμάνουμε το σπίτι μας. Μάλιστα, η ίδια συμβουλεύει όλες τις νοικοκυρές και δίνει σαφείς οδηγίες για να έχουμε διαρκώς ένα λαμπερό σπίτι.

– Τηλεκοντρόλ: Καθώς θα βρεθούν σε παραπάνω από δυο χέρια καθημερινά (και μάλιστα πολλές φορές μέσα στην ημέρα), τα τηλεκοντρόλ των διάφορων συσκευών του σπιτιού -της τηλεόρασης, του air condition κλπ- πρέπει να καθαρίζονται συχνά. Η βασίλισσα της καθαριότητας συμβουλεύει να ποτίζετε ένα πανί με αποσταγμένο λευκό ξύδι. Κρατήστε το πανί απλώς νωπό. Μην το βρέξετε πολύ, ώστε να αποφύγετε ενδεχόμενη βλάδη.

– Μετακινήσεις: Η διάσημη τηλεοπτική προσωπικότητα συμβουλεύει, να καθαρίζουμε το τιμόνι του αυτοκινήτου στην αρχή και το τέλος της ημέρας. Ειδικά αν το μοιραζόμαστε και με άλλα μέλη της οικογένειάς μας. Επειδή οδηγούμε, όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε δε βάζουμε μπροστά το χέρι. Το αποτέλεσμα είναι όλα τα σταγονίδια να πέφτουν στο τιμόνι. Επίσης, συνήθως αμελούμε να πλένουμε τα χέρια μας πριν πιάσουμε το τιμόνι για να οδηγήσουμε.

– Χερούλια: Ένα πολύ σημαντικό σημείο του σπιτιού που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι τα χερούλια στην πόρτα και τις λαβές στις σκάλες και τα συρτάρια.

Απολύμανση: 9 έξυπνοι, οικονομικοί και αποτελεσματικοί τρόποι για να απομακρύνετε τα μικρόβια από κάθε σημείο του σπιτιού

Οι υπόλοιποι τρόποι για να απολυμάνετε το σπίτι σας

– Πιάτα: Προκειμένου να απομακρύνετε όσα περισσότερα μικρόβια μπορείτε, η παρουσιάστρια συμβουλεύει να πλένετε ποτήρια και πιάτα στο πλυντήριο πιάτων στην υψηλότερη θερμοκρασία, αφού σιγουρευτείτε ότι αυτό είναι ασφαλές για όλα τα πιάτα σας (για παράδειγμα, κάποια πλαστικά φθείρονται σε υψηλές θερμοκρασίες).

Αν δεν έχετε πλυντήριο πιάτων, πλύνετέ τα στον νεροχύτη με πολύ καυτό νερό. Καλύτερα αφήστε να στεγνώσουν φυσικά και μην τα σκουπίζετε με πετσέτα, καθώς τα μικρόβια αναπτύσσονται πιο γρήγορα σε υγρές επιφάνειες.

– Παιχνίδια: Καθώς τα παιδιά συνήθως βήχουν και φταρνίζονται πάνω στα παιχνίδια τους και τα μοιράζονται με φίλους ή με τα αδέρφια τους, πρέπει να τα πλένετε τακτικά. Η Άγκι συμβουλεύει να πλένετε τα κουκλάκια και άλλα μαλακά παιχνίδια στο πλυντήριο, στους 60 βαθμούς, ενώ τα πλαστικά και τα υπόλοιπα σκληρά παιχνίδια, μπορείτε να τα πλύνετε στο πλυντήριο πιάτων.

– Σφουγγάρια: Για να καθαρίσετε σφουγγάρια και απορροφητικά πετσετάκια, η Άγκι συμβουλεύει να τα βάλετε στο πάνω ράφι του πλυντηρίου πιάτων -αν τα χρησιμοποιείτε για το πλύσιμο των πιάτων. Όσα χρησιμοποιείτε για άλλες χρήσεις, μπορείτε να τα αφήσετε σε ένα μπολ με ζεστό νερό και χλωρίνη για μερικές ώρες και να τα ξεπλύνετε καλά.

– Πατώματα: Για το παρκέ, η Άγκι προτείνει σφουγγάρισμα με ελαφρύ απολυμαντικό, το οποίο θα περάσετε από κάθε γωνία, αλλά και πιθανή ρωγμή. Καθώς τα χαλιά επίσης είναι συχνή εστία μικροβίων, μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε συχνά την ηλεκτρική σας σκούπα. Αν η σκούπα σας έχει σακούλα, να την αλλάζετε συχνά, αφού αν είναι γεμάτη δε ρουφάει αποτελεσματικά τη σκόνη.

Όσον αφορά το ξεσκόνισμα, χρησιμοποιείστε ένα νωπό πανί, το οποίο θα εγκλωβίσει τη σκόνη. Μόλις τελειώσετε, βάλτε το κατευθείαν για πλύσιμο. Μη χρησιμοποιείτε το κλασικό φτερό, καθώς το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μεταφέρετε τη σκόνη από το ένα σημείο στο άλλο.

– Κινητό: Απολυμάνετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα το κινητό σας με ένα πανί, εμποτισμένο με αποσταγμένο λευκό ξύδι.

– Χέρια: Μόλις μπείτε στο σπίτι πλένετε τα χέρια σας με άφθονο σαπούνι, ζεστό νερό και καθαρές πετσέτες. Αν περιμένετε επισκέψεις, τότε βγάλτε μια καθαρή πετσέτα και μόλις αποχωρήσουν βάλτε τη στα άπλυτα. Ιδανικά πλένετε τις πετσέτες ανά δύο μέρες στους 60 βαθμούς.

Προτεινόμενα