Απολύμανση στο πι και φι: Οι συμβουλές των ειδικών για ένα γρήγορο καθάρισμα στο πλυντήριο πιάτων

Απολύμανση στο πι και φι: Και όμως χρειάζεται

Όλοι έχουμε υποθέσει πως το πλυντήριο πιάτων μπορεί να αυτοκαθαρίζεται, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Με τον καιρό, το πλυντήριο πιάτων μαζεύει υπολείμματα τροφών αλλά και απορρυπαντικού, γι’ αυτό χρειάζεται ένα καθάρισμα τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

  • Λευκό ξίδι
  • Μαγειρική σόδα
  • Σφουγγάρι
  • Κατσαβίδι
  • Οδοντόβουρτσα
  • Απορρυπαντικό για τα πιάτα
  • Πανάκι με μικροΐνες
  • Οδοντογλυφίδα
  • Καθαριστικό για ανοξείδωτες επιφάνειες

Πως να κάνετε την απολύμανση στο πι και φι

Διαδικασία:

1. Αφού ολοκληρωθεί ένας κύκλος πλυσίματος, άδειασε τελείως το πλυντήριο, αφαιρώντας όχι μόνο τα πιάτα, αλλά και τα συρτάρια (όσα βγαίνουν).

2. Αφαίρεσε ό,τι άλλο εξάρτημα μπορείς. Κάθε συσκευή είναι διαφορετική, αλλά λογικά θα μπορείς να αφαιρέσεις τουλάχιστον τον κάτω περιστρεφόμενο δίσκο, τη σχάρα και το φίλτρο.

3. Χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα ή κάποιο άλλο αιχμηρό αντικείμενο καθάρισε τις τρυπούλες του δίσκου.

4. Πλύνε όλα τα εξαρτήματα με μπόλικο νερό και απορρυπαντικό για τα πιάτα.

5. Καθάρισε το φίλτρο χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα, νερό και μια οδοντόβουρτσα.

6. Καθάρισε το εσωτερικό της πόρτας με ένα νωπό σφουγγάρι και το εξωτερικό με ένα πανάκι με μικροΐνες και ένα απορρυπαντικό για ανοξείδωτες επιφάνειες ή όποιο άλλο απορρυπαντικό ταιριάζει στο υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη η πόρτα του.

7. Βάλε όλα τα εξαρτήματα πίσω στο πλυντήριο. Πρόσθεσε δύο φλιτζάνια ξίδι στον πάτο του πλυντηρίου και θέσε το μηχάνημα σε λειτουργία. Σταμάτησε το πλυντήριο στη μέση του κύκλου και άφησε το ξίδι να μείνει για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε τον κύκλο πλυσίματος.

Ξεπλένετε τα πιάτα σας πριν τα βάλετε στο πλυντήριο; Μην το κάνετε ποτέ ξανά!

Μήπως όταν ανοίγοντας το πλυντήριο με τα φρεσκοπλυμένα πιάτα βλέπετε πως κάποιο έχει ακόμη λεκέδες κατηγορείτε αυτόν που δεν το ξέπλυνε λίγο πριν το βάλει μέσα; Ε, λοιπόν να ξέρετε πως φταίει αυτός που ξέπλυνε τα υπόλοιπα! Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται πως τόσο καιρό χρησιμοποιούσαμε λάθος μια ηλεκτρική συσκευή, δείτε εδώ τι λάθος κάνετε στη χρήση του πλυντηρίου ρούχων. Γιατί όμως είναι λάθος να ξεπλένουμε τα πιάτα μας πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο;

Όταν ξεπλύνετε τα πιάτα σας πριν τα βάλετε στο πλυντήριο , ξεγελάτε τη συσκευή που «βλέπει» ότι δεν υπάρχει κάτι που χρειάζεται καθαρισμό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων έχουν έναν αισθητήρα που μετρά την ποσότητα των υπολειμμάτων τροφής οι οποίες επιπλέουν στην αρχή του κύκλου πλυσίματος και προσαρμόζει το πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες.

Εάν τα περισσότερα πιάτα και κουτάλια στον κύκλο έχουν ξεπλυθεί, το κολλημένο τυρί , για παράδειγμα, σε ένα ταψί, δεν θα ενεργοποιήσει τον αισθητήρα και θα οδηγήσει σε έναν συντομότερο ελαφρύτερο κύκλο πλύσης, ανεξάρτητα από τη ρύθμιση που επιλέγετε.

Αυτό δεν είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό των τελευταίων και ακριβότερων μοντέλων. Τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων της τελευταίας πενταετίας έχουν αυτή την ικανότητα. Πολλοί κατασκευαστές απορρυπαντικών πλυντηρίων πιάτων απευθύνουν έξαλλου την ίδια προειδοποίηση: Τα ένζυμα που περιέχουν έχουν σχεδιαστεί για να προσκολληθούν στα σωματίδια τροφίμων χωρίς τα οποία δεν δρουν!

Παράλληλα υπάρχει άλλο ένα πλεονέκτημα για την αποφυγή της πρόπλυσης: Εξοικονομείτε χρόνο και νερό. Ο μέσος ρυθμός ροής μιας βρύσης κουζίνας είναι 8,3 λίτρα ανά λεπτό, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και ένα πεντάλεπτο ξέπλυμα μετά το δείπνο σημαίνει σπάταλη 39 λίτρων νερού.

Πριν βάλετε το πιάτο σας κατευθείαν από το τραπέζι στο πλυντήριο πιάτων, ωστόσο, προσέξτε μια προειδοποίηση: μικρά υπολείμματα τροφίμων είναι εντάξει, αλλά όχι και τα μεγάλα. Αναποδογυρίστε το πάτο πάνω από τον κάδο απορριμμάτων ενώ φροντίζετε να καθαρίζετε τακτικά το φίλτρο του πλυντηρίου για να μην φράξει η απορροή. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να βάλετε σε λειτουργία το πλυντήριο των πιάτων σας ξέρετε τι πρέπει να κάνετε.

Related posts

Έτσι είναι χωρίς ρετούς το σώμα της Αγγελικής Νικολούλη στα 60, οι φώτο που κυκλοφορούν και «κλείνουν στόματα»

Παναγιώτης Ραφαήλ: O μικρός “ήρωας”, έκλεισε τα 6, σβήνει το κεράκι και όλοι του εύχονται «χρόνια πολλά»

«Μην το πείτε στη μαμά μου…Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι»