Απόστολος Σούγκλάκος: Οι αξέχαστες ταινίες, η απειλή με όπλο σε αγώνα, το βαρύ εγκεφαλικό στο γύρισμα και ο άδοξος θάνατος

Απόστολος Σούγκλάκος: Όλα τα άγνωστα στοιχεία της ζωής του

Ο Απόστολος Σουγκλάκος ήταν Έλληνας παλαιστής του κατς και ηθοποιός. Αγαπήθηκε από τον κόσμο, ως μια από τις μεγαλύτερες cult φυσιογνωμίες του ‘80. Όπως έλεγε ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, στη ζωή του, εκτός από τους γονείς του είχε δύο μεγάλες αγάπες. Την πάλη και το σινεμά….

Μιλάμε για τον πιο διάσημο παλαιστή της χώρας, ο οποίος παράλληλα εμφανίστηκε σε εκατοντάδες ταινίες -ο ίδιος έχει ισχυριστεί πως ήταν 180, ενώ κάποια αφιερώματα κάνουν λόγο μέχρι και για 500-, σε τηλεοπτικές σειρές και σόου, ενώ κυκλοφόρησε δύο comedy rap άλμπουμ. Παρότι υπήρχαν και άλλοι γνωστοί παλαιστές στο παρελθόν, όπως ο πασίγνωστος Τρομάρας, κανείς δεν κατάφερε να ξεπηδήσει από τον έναν χώρο στον άλλο και τούμπαλιν.

Ο Απόστολος Σουγκλάκος γεννήθηκε το 1950 στον Πειραιά και ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας. Το σχολείο ήταν για εκείνον αναγκαίο κακό και δεν ήταν καθόλου καλός μαθητής. Γι’ αυτό και το παράτησε και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, όπου και εκεί δεν βρήκε αμέσως τον προσανατολισμό του. Ξεκίνησε σε ηλικία 9 ετών με το ποδόσφαιρο παίζοντας στον Άρη Πειραιώς και τον Εθνικό Πειραιώς, στη θέση του τερματοφύλακα, αλλά σύντομα διαπίστωσε ότι δεν του άρεσε το συγκεκριμένο άθλημα και το εγκατέλειψε.

Σε αγώνα πάλης στη Νιγηρία ο Απόστολος Σουγκλάκος κόντεψε να χάσει τη ζωή του. Στη συνέχεια ασχολήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα με την πυγμαχία και τη σφαιροβολία, αλλά ούτε εκεί παρέμεινε. Μέχρι που είδε στη γειτονιά του στα Ταμπούρια κάποιους αγώνες πάλης και ενθουσιάστηκε ενώ είχε πει: «Χώθηκα μέσα στο τσάμπα, και είδα τότε τον Καρυστινό κι όλους αυτούς οι οποίοι έμελλε μετά να είναι αντίπαλοί μου. Στο πρόσωπο αυτών, είδα τον Σουγκλάκο και ότι τι γουστάρω να γίνω παλαιστής. Πήγα ρώτησα πού γράφεσαι, πήγα στο Καραϊσκάκη μετά και γράφτηκα στον Ολυμπιακό, στην Ελληνορωμαϊκή και μετά με πήρε ο αείμνηστος ο Καρπόζηλος, μια μεγάλη δόξα της εποχής και μ’ έβαλε στο χώρο του κατς. Ήταν πολλοί παλαιστές, μεγάλες φίρμες, εγώ όμως ήμουν πιτσιρικάς. Αλλά την άρπαξα την πάλη αμέσως»….

Απόστολος Σουγκλάκος: Η φήμη του εκτός των ελληνικών συνόρων

Ταξίδεψε σε πολλές χώρες με σκοπό να αντιμετωπίσει αντίστοιχους θρύλους του αθλήματος. «Ποιος θα δείρει τον Σουγκλάκο;», φώναζαν οι οπαδοί του με τον ίδιο να δηλώνει πως η πιο οδυνηρή του ήττα ήρθε στην Νιγηρία, όπου αντιμετώπιζε τον Power Mike (ο οποίος είχε ξεκινήσει την καριέρα του στην Ελλάδα) και ενώ θα μπορούσε να έχει κερδίσει έκατσε και έχασε επειδή απειλήθηκε με όπλο. Μέρος του σόου ή πραγματικό περιστατικό; Αυτό μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ, αφού το ελληνικό κατς είναι ίσως ο τομέας με της λιγότερες ιστορικές καταγραφές.

Όπως στην πάλη, έτσι και με τον κινηματογράφο, όλα ξεκίνησαν από τη γειτονιά του, όπου έτυχε να βρεθεί στα γυρίσματα μιας ιταλικής ταινίας. Λόγω του ιδιαίτερου παρουσιαστικού του, τράβηξε την προσοχή του σκηνοθέτη, ο οποίος του ζήτησε να κάνει τον κομπάρσο σε μια σκηνή βομβαρδισμού. Αυτή η πρώτη επαφή ήταν αρκετή για να μαγευτεί από το σινεμά και να αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά. Αρχικά γράφτηκε σε ένα σωματείο κομπάρσων, μέσω του οποίου, του δόθηκε η ευκαιρία να εμφανιστεί, έστω και χωρίς να μιλάει, σε μεγάλες παραγωγές με διάσημους πρωταγωνιστές όπως ο Αυλωνίτης, ο Βέγγος και η Βουγιουκλάκη.

Η συμμετοχή του σε ταινίες ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και έφτασε, τη δεκαετία του ’80 να γίνει ακόμα και πρωταγωνιστής σε βιντεοταινίες. «Τα Καθάρματα» (1985) και « Το ρεμάλι της Αθήνας» (1986) είναι οι πιο γνωστές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε.

Παρόλο που συχνά ενσάρκωνε τον κακό ή τον σκληρό, ήταν μια πολύ συμπαθής φυσιογνωμία στο κοινό. Ο κόσμος τον αγαπούσε πολύ και το εκδήλωνε τα τελευταία χρόνια με τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Cult Ελληνικού Κινηματογράφου, στο Γκαγκάριν, όπου τον αποθέωνε.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης τον είχε χρίσει εμψυχωτή της διοργάνωσης και ο κόσμος ανταποκρινόταν κάθε χρονιά. Ο Σουγκλάκος εμφανίστηκε και στην τηλεόραση σε διάφορες εκπομπές όπως το «Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό», του Ανδρέα Μικρούτσικου και οι «Αυπνίες» της Ανίτας Πάνια.

Κάπου προς τα τέλη της δεκαετίας η «αμερικανοποίηση» και η είσοδος του home entertainment στα ελληνικά νοικοκυριά είχαν ως αποτέλεσμα την απότομη πτώση του συγκεκριμένου θεάματος. Τότε, ήρθε και η πρώτη περιπέτεια της υγείας για τον Έλληνα «γίγαντα» που συνέχιζε να παλεύει και να εμφανίζεται σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές -πλέον- παραγωγές.

Το άδοξο τέλος του Απόστολου Σουγκλάκου

Ο Απόστολος Σουγκλάκος έφυγε απ’ τη ζωή στα 56 του χρόνια έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία του στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Είχε προηγηθεί εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια γυρισμάτων τηλεοπτικής εκπομπής στη Ρόδο, έπειτα από το οποίο έπεσε σε κώμα. Θυμάμαι τους πάντες να στεναχωριούνται στο άκουσμα της είδησης, μιας και επρόκειτο για μία διασημότητα που είχε αγαπηθεί όσο λίγες. Μάλιστα, όποιο άρθρο κι αν διαβάσεις θα δεις ότι ήταν ιδιαίτερα αγαπητός, όχι μόνο από το κοινό αλλά και από όσους είχαν συνεργαστεί μαζί του. Κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο. Όπως και η περίπτωσή του για τα ελληνικά δεδομένα.

Related posts

«Λάκη, σε ευχαριστώ που γύρισες»: Οι 26 λέξεις του Λαζόπουλου για τις οποίες αποθεώθηκε

Eκτακτη ανακoίνωση: Πpόσεχε αν έχεις λoγαριασμό στην Εθνική – Τι έχει συμβεί

Γέννησε πριν λίγο η Αλεξάνδρα Νίκα: Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός – To φύλο του μωρού