Μπένι Χιλ: Ο τσιγκούνης κωμικός που δέχθηκε κριτική από φεμινιστικές οργανώσεις – Το τέλος του και η παρακμή

Μπένι Χιλ: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του

Η δουλειά του Μπένι Χιλ, δέχθηκε κριτική από φεμινιστικές οργανώσεις. Τα αστεία του χαρακτηρίστηκαν ως ρατσιστικά. Παρόλα αυτά, ο ηθοποιός συνέχισε να κάνει τη δουλειά του, προσφέροντας άπλετο γέλιο. Η κληρονομιά του ως κωμικός ήταν τεράστια, ενώ μεγάλη ήταν και η περιουσία του.

Υπήρξε άνθρωπος που ήταν εχθρός του καθωσπρεπισμού, λόγω των αστείων του. Ο ίδιος φορούσε τα ίδια ρούχα και παπούτσια έως ότου χαλάσουν, ενώ μετά τα επιδιόρθωνε. Επέλεγε να κάνει ψώνια στο σούπερ μάρκετ, μόνο με προσφορές. Επίσης, πήγαινε με τα πόδια στα στούντιο του BBC. Ο λόγος ήταν φυσικά πως δεν ήθελε να πληρώσει ταξί.

Μπένι Χιλ: Τα πρώτα χρόνια της ζωής του

Γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1925 στο Σάουθαμπτον της Βρετανίας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Άλφρεντ Χόθορν Χιλ. Ο «Μπένι» μεγαλώνει σε μια μεσοαστική οικογένεια. Οι χιουμοριστικές του διαθέσεις φάνηκαν από νωρίς. Σύχναζε στα δύο θέατρα της πόλης παρακολουθώντας όλα τα προγράμματα.

Λάτρευε τον τρόπο που γνωστοί κωμικοί της εποχής έκαναν τις γυναίκες να γελούν. Τότε, συνέλαβε τη μεγάλη ιδέα: «Μα για στάσου. Αυτό μπορώ να το κάνω κι εγώ»! Γνωστός χιουμορίστας από μικρός. Αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του από νωρίς. Γι’ αυτό έφυγε για το Λονδίνο σε ηλικία 16 ετών, αναζητώντας μια καριέρα στη Σόου Μπιζ.

Για τις ανάγκες της επιβίωσης θα ασχοληθεί με δουλειές του ποδαριού. Αξιομνημόνευτη ήταν η εποχή που δούλευε ως γαλατάς. Κατάφερε ωστόσο να κάνει μικροεμφανίσεις εδώ κι εκεί. Κυρίως, σε περιοδείες εκτός Λονδίνου. Το 1941, θα κάνει το ντεμπούτο του στο κωμικό σόου «Stars in Battledress». Τότε, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το καλλιτεχνικό όνομα «Μπένι Χιλ».

Ο Μπένι Χιλ θα ανέβει για πρώτη φορά στο μεγάλο σανίδι όταν υπηρετούσε τη θητεία του. Ερμήνευσε κωμικά σκετσάκια, τα οποία γνώρισαν σημαντική επιτυχία. Όταν απολύθηκε από τον Στρατό, ασχολήθηκε πιο ενεργά με την κωμική ερμηνεία. Τότε, ξεκίνησε να μαθαίνει σιγά-σιγά τα μυστικά της ιδιαίτερα απαιτητικής αυτής τέχνης.

Το 1956, ο Μπένι θα εμφανιστεί στην κωμωδία «Who Done It». Αυτή ανήκε στους περίφημους Βρετανούς της Ealing Studios, που αποτέλεσαν τους πρωτεργάτες της αγγλικής κωμωδίας. Παρά το γεγονός ότι η ταινία ήταν μέτρια, ο Χιλ κατάφερε να δείξει το άπλετο κωμικό του ταλέντο.

Η εισπρακτική αποτυχία της ταινίας θα κουτσούρευε βέβαια τα όνειρα του νεαρού κωμικού για καριέρα στον κινηματογράφο. Ευτυχώς, όμως, που ένα νέο μέσο ήταν έτοιμο να υποδεχτεί την κωμική του μεγαλοφυΐα, η τηλεόραση.

Ο Μπένι Χιλ μεταμορφώνεται σε αστέρι της τηλεόρασης

Ο Μπένι Χιλ μετατράπηκε σε δημοφιλή τηλεοπτικό διασκεδαστή όταν το BBC του εμπιστεύτηκε το δικό του σόου. Ήταν αρχές του 1955 όταν ο κωμικός υπέγραψε με το κανάλι. Κι ενώ η τηλεόραση θα γίνει πλέον το πεδίο όπου θα διαπρέψει, η ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο δεν είχε τελειώσει οριστικά. Ο ίδιος έκανε μια σειρά από εμφανίσεις στο πανί καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Η πιο αξιομνημόνευτη εξ αυτών ήταν το «Chitty Chitty Bang Bang».

Το 1969 μεταγράφηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο Thames Television για να εκτοξευτεί η φήμη του σε δυσθεώρητα επίπεδα. Η συνεργασία του με τον σταθμό έμελλε να κρατήσει 20 χρόνια, εξασφαλίζοντας επιτυχία στον ίδιο και απλόχερα κέρδη στο κανάλι.

Η εκπομπή του Μπένι Χιλ, το περίφημο «The Benny Hill Show» είχε επετειακά ετήσια αφιερώματα, τα οποία κυκλοφορούσαν κάθε χρόνο σε βιντεοκασέτες και γινόντουσαν ανάρπαστα.

Μέχρι τη δεκαετία του ’80, το τηλεοπτικό σόου του Μπένι Χιλ παιζόταν διεθνώς! Γνώρισε ιδιαίτερη δόξα στις ΗΠΑ, με το χιούμορ του να ταιριάζει καλύτερα στον μέσο Αμερικανό της εποχής παρά στο βρετανικό φλέγμα, που συνέχιζε να τον βλέπει με καχυποψία την ώρα που γελούσε βέβαια κάτω από τα μουστάκια του με τις χοντροκομμένες φάρσες του «ασεβούς» κωμικού.

Μπένι Χιλ: Η συνέχεια της ζωής του

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, η κριτική που δεχόταν ο Μπένι Χιλ για το χιούμορ του ήτα  σφοδρή. Το «σεξιστής» και «ρατσιστής» πήγαινε σύννεφο σε Τύπο και δημόσιο λόγο. Η κριτική του δεν μπορούσε να ήταν μακριά από την πραγματικότητα, με τον Μπένι Χιλ να διαμαρτύρεται εντόνως για την παρερμηνεία των αστείων του ή την εσκεμμένα στρεβλωμένη μετάφρασή τους.

Είναι εύκολο να προσδώσεις χαρακτηρισμούς στη σάτιρα, για μια κωμική πένα όμως που δεν άφηνε τίποτα όρθιο στο πέρασμά της. Όλα αυτά ήταν απλώς κακεντρέχειες ή ανασυγκροτήσεις ανθρώπων που έβλεπαν παντού εχθρούς.

Ο συμπαθέστατος και καλοκάγαθος άνθρωπος δεν ήταν άλλωστε στην προσωπική του ζωή όπως στην τηλεοπτική του περσόνα.

Παρά ταύτα, φεμινιστικές οργανώσεις, κινήματα υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και τόσοι και τόσοι ακόμα επέμεναν να βλέπουν στον κωμικό του λόγο ρατσιστικές διαθέσεις. Η κριτική τους δεν είχε όμοιό της σε κανέναν άλλο διασκεδαστή του κόσμου.

Η γενικευμένη κατακραυγή θα οδηγούσε δυστυχώς στο μοιραίο: μια ωραία πρωία του 1989, η εκπομπή του Μπένι Χιλ θα ακυρωνόταν. «Πήγα στη Thames Television και με τσουβάλιασαν σαν σχολιαρόπαιδο», όπως δήλωσε. Το κανάλι δεχόταν παράπονα για τον Μπένι Χιλ, την ίδια στιγμή που λίβελοι κυκλοφορούσαν ευρέως πλέον στον Τύπο κατά του κωμικού δημιουργού.

Από εκεί και πέρα, η παρακμή θα του χτυπούσε την πόρτα. Ο ίδιος δεν συνήλθε ποτέ από το χτύπημα. Στα 3 χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι τον θάνατό του, στις 19 Απριλίου 1992, θα έδινε μπόλικες συνεντεύξεις και θα εμφανιζόταν περιστασιακά στην τηλεόραση, με μνημειώδη το στερνό επετειακό σόου από τη Νέα Υόρκη το 1991. Όμως, η καριέρα του είχε τελειώσει.

Παρά το γεγονός ότι στην κάμερα έδειχνε εξωστρεφής, στην προσωπική του ζωή ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένος και χαμηλών τόνων. Απέφευγε τις κοσμικές συναντήσεις και τα συναπαντήματα. Γι’ αυτό και για την προσωπική του ζωή είναι λίγα γνωστά. Ο Μπένι Χιλ δεν απέκτησε παιδιά.

Δεν είχε σπίτι, ούτε δικό του αυτοκίνητο. Κι αυτό, παρά την τεράστια επιτυχία που γνώριζε. Νοίκιαζε αντίθετα ένα μικρό διαμέρισμα σε μικρή απόσταση από τα στούντιο της Thames Television. Μάλιστα, στα  γυρίσματα πήγαινε με τα πόδια. Η μητέρα του ζούσε πάντα στο πλευρό του μέχρι το θάνατό της. Αυτός συνέβη λίγο πριν από το δικό του.

Η υγεία του Μπένι Χιλ άρχισε να φθίνει στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Υπέφερε από καρδιακά προβλήματα, με την κατάσταση να χειροτερεύει δραματικά τον Φεβρουάριο του 1992, όταν οι γιατροί τον συμβούλευαν να χάσει εσπευσμένα βάρος και να υποβληθεί σε εγχείριση bypass. Ο Μπένι Χιλ αρνήθηκε, με τον γνωστό κωμικό του τρόπο και πέθανε τον Απρίλιο.

Η κληρονομιά της δουλειάς του Μπένι Χιλ, τα βραβεία και η περιουσία του

Ο Μπένι Χιλ άφησε πίσω του κορυφαία κωμική κληρονομιά. Το κοινό γελούσε, με τα αστεία του κι ας μεσολάβησαν από τότε, 50 χρόνια.

Το 1991 βραβεύτηκε με Διεθνές Βραβείο για την Κωμωδία «Τσάρλι Τσάπλιν», γεγονός που αποκάλυψε δημόσια την ευαίσθητη φύση του. Ο Μπένι Χιλ έχυσε μερικά δάκρυα, εικόνα που ερχόταν σε τραγική αντίθεση με την περσόνα που είχε συνηθίσει να βλέπει ο κόσμος.

Με αφορμή το βραβείο, ο Μπένι Χιλ είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το σπίτι και το γραφείο του Τσάρλι Τσάπλιν, με την έκπληξη που τον περίμενε να μην έχει όμοιό της στη ζωή του. Συνειδητοποίησε ότι ο θρυλικός Σαρλό πέρασε τα τελευταία του χρόνια παρακολουθώντας τον Μπένι Χιλ!

Παρά το γεγονός ότι οι κωμικοί ήρωές του ήταν πολλοί, με κυριότερους τον Μπάστερ Κίτον και τον Χοντρό & Λιγνό, στα μάτια του ο Τσάπλιν ήταν ο «βασιλιάς» της κωμωδίας. Ένιωσε λοιπόν ιδιαίτερα υπερήφανος, όταν βρήκε στο σπίτι του Σαρλό, τόνους από τις βιντεοκασέτες του.

Η περιουσία του ήταν μεγαλύτερη από 7 εκατομμύρια λίρες. Λίγο καιρό μετά την κηδεία του, τυμβωρύχοι σύλησαν τον τάφο του, επειδή πίστευαν ότι είχε θαφτεί μαζί με τα χρήματά του.

Αυτός ήταν ο Μπένι Χιλ. Ένας μεγάλος κωμικός. Ένας άνθρωπος με τα καλά και τα κακά του. Ένα άτομο που κυνηγήθηκε όσο λίγοι, το οποίο όμως θα συντροφεύει όσους τον αγάπησαν και τον κατηγόρησαν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αυτό, διότι ο Μπένι Χιλ πάνω από όλα πρόσφερε άπλετο γέλιο, σε όσους το είχαν ανάγκη και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, ακόμη κι αν δεν βρίσκεται πια στη ζωή…

Related posts

Έτσι είναι χωρίς ρετούς το σώμα της Αγγελικής Νικολούλη στα 60, οι φώτο που κυκλοφορούν και «κλείνουν στόματα»

Παναγιώτης Ραφαήλ: O μικρός “ήρωας”, έκλεισε τα 6, σβήνει το κεράκι και όλοι του εύχονται «χρόνια πολλά»

«Μην το πείτε στη μαμά μου…Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι»