Δυσανεξία στη γλουτένη: 8 Σημάδια «καμπανάκια» που μας προειδοποιούν

Δυσανεξία στη γλουτένη: 8 Σημάδια «καμπανάκια» που μας προειδοποιούν

Δυσανεξία στη γλουτένη: Ποια είναι τα σημάδια

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο κριθάρι, το σιτάρι και τη σίκαλη. Τα πιο συνήθη συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη είναι η κατάθλιψη, η κόπωση, και ο πόνος. Η δυσανεξία στην γλουτένη μπορεί να οδηγήσει σε μια ασθένεια γνωστή ως κοιλιοκάκη, η οποία χαρακτηρίζεται ως μια αυτοάνοση διαταραχή και βλάπτει το λεπτό έντερο.

Το σιτάρι είναι ένα δημητριακό με το οποίο φτιάχνεται το ψωμί, τα ζυμαρικά και πολλά άλλα προϊόντα, όπως σάλτσες για σαλάτες και έτοιμες σούπες. Η σίκαλη είναι ένα είδος δημητριακού, το οποίο χρησιμοποιείται στην ζυθοποιία και την παρασκευή ψωμίου, και το κριθάρι συνήθως χρησιμοποιείται σε προϊόντα ζωοτροφών. Όλα τα παραπάνω περιέχουν γλουτένη, και η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε δυσανεξία στη γλουτένη.

Μόλις το άτομο καταναλώσει γλουτένη, στο σώμα ενεργοποιείται μια μη φυσιολογική ανοσολογική απάντηση και επιτίθεται στο λεπτό έντερο, προκαλώντας βλάβη, η οποία μειώνει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Κατά μέσο όρο 1 στα 100 άτομα πάσχει από δυσανεξία στη γλουτένη.

Δυσανεξία στη γλουτένη: 8 Σημάδια «καμπανάκια» που μας προειδοποιούν

Όλα όσα δείχνουν δυσανεξία στη γλουτένη

1. Μη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε αυτή τη περίπτωση, τα αντισώματα IgA, τα οποία περιέχονται στο σάλιο και τον γαστρεντερικό σωλήνα, έχουν αντίθετη επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτά τα αντισώματα είναι η κύρια απόκριση του οργανισμού σε ασθένειες, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα. Έτσι, όταν έχουν αντίθετο αποτέλεσμα, το σώμα δεν μπορεί να αποτρέψει εντελώς τις ασθένειες.

2. Κόπωση και εξάντληση

Σύμφωνα με ιατρικούς εμπειρογνώμονες, η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και εξάντληση, ως αποτέλεσμα φλεγμονής και ανακατανομής των ενεργειακών αποθεμάτων του σώματος.

3. Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη υποφέρουν συχνά από ημικρανίες και πονοκεφάλους. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, το 56% των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη βιώνουν ημικρανίες.

4. Μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις

Η δυσανεξία στη γλουτένη προκαλεί φλεγμονή, που οδηγεί σε μυϊκούς πόνους και πόνο αρθρώσεων.

5. Μειωμένη γνωστική εγκεφαλική λειτουργία

Η μειωμένη γνωστική εγκεφαλική λειτουργία είναι ένα κοινό σύμπτωμα της δυσανεξίας στη γλουτένη. Οι ανοσοσφαιρίνες, μια κατηγορία αντισώματων, δείχνουν μια ανώμαλη αντίδραση στη γλουτένη και επομένως οδηγούν σε διαταραχή της νοητικής λειτουργίας.

6. Ξαφνική αύξηση βάρους

Η ξαφνική αύξηση βάρους είναι ένα κοινό σύμπτωμα αυτής της κατάστασης, καθώς και η συστηματική φλεγμονή που διεγείρεται από τη γλουτένη, εξαιτίας της κακής απορρόφησης και της διαπερατότητας του εντέρου. Έτσι όσα άτομα υποφέρουν από δυσανεξία στη γλουτένη, πρέπει να αποφεύγουν να την καταναλώνουν και το βάρος τους θα σταθεροποιηθεί σύντομα.

7. Οδοντοιατρικά προβλήματα

Το «BMS Gastroenterology» δημοσίευσε τα ευρήματα μιας μελέτης που δείχνουν ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της δυσανεξίας στη γλουτένη και σε μια κατάσταση που ονομάζεται «αφθώδης στοματίτιδα», η οποία οδηγεί σε στοματικά έλκη. Η κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών εξαιτίας της δυσανεξίας στη γλουτένη, μειώνει τα επίπεδα του ασβεστίου, καθώς είναι απαραίτητο για υγιή οστά και δόντια.

8. Δερματικά προβλήματα

Η δυσανεξία στη γλουτένη συχνά προκαλεί έκζεμα, ακμή, και ερπητοειδή δερματίτιδα, η οποία είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα με εκδηλώσεις στο δέρμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών που προκαλείται εξαιτίας της δυσανεξίας στη γλουτένη, επηρεάζει το δέρμα και προκαλεί κνησμό, ερυθρότητα, εξανθήματα, αίσθημα καψίματος, και φουσκάλες.

Θλίψη στο Άργος: Εργαζόμενος στην καθαριότητα πέθανε εν ώρα εργασίας – Ήταν πατέρας 4 παιδιών

EKTAKTO – Φωτιά TΩΡA σε πασίγνωστο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ελλάδας: Σuναγερμός στην Πυροσβεστική

«Λάκη, σε ευχαριστώ που γύρισες»: Οι 26 λέξεις του Λαζόπουλου για τις οποίες αποθεώθηκε

Eκτακτη ανακoίνωση: Πpόσεχε αν έχεις λoγαριασμό στην Εθνική – Τι έχει συμβεί

Γέννησε πριν λίγο η Αλεξάνδρα Νίκα: Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός – To φύλο του μωρού

Προτεινόμενα