Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Για ποσά λεφτά θα τα έκλεινες;
Είναι γεγονός πως τα social αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα μας και μάλιστα είναι για πολλούς από τα πιο σημαντικά, αφού ξοδεύουν παρά πολλές ώρες σε αυτά.
Είμαστε η γενιά που γνώρισε από νωρίς τα social media και αναπτύξαμε ισχυρούς δεσμούς μαζί τους. Δε χαιρόμαστε να το παραδεχόμαστε, αλλά υπάρχει μια υποψία εθισμού εδώ πέρα. Αρκετό expose κάναμε στον εαυτό μας, σταματάμε εδώ!
Αυτή η σχέση λοιπόν που έχουμε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «ανησυχεί» πολύ τις μεγαλύτερες συνήθως γενιές, που θεωρεί ότι χάνουμε το πραγματικό νόημα της ζωής όντας κολλημένοι σε μια οθόνη. Ακόμα και έρευνες πραγματοποιούνται, για να ελεγχθεί η πραγματική επιρροή των social media στη ζωή μας και κατά πόσο είμαστε όντως εξαρτημένοι από αυτά. Όχι να τους δώσουμε δίκιο, αλλά άμα τσεκάρουμε το χρόνο που περνάμε σε Insta, Facebook και TikTok, πολύ φοβάμαι ότι θα το κάνουμε… ?
Η αύξηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην περίοδο της καραντίνας
Στην περίοδο της πανδημίας μάλιστα, σημειώθηκε μια αύξηση 16% στο χρόνο που αφιερώνουμε καθημερινά σε αυτά, πράγμα που μας κάνει εντύπωση. Περισσότερο δεν ήταν;;;
Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή Uptime είναι άλλη μία που βλέπει ότι εδώ υπάρχει πρόβλημα και θέλησε να το εξετάσει πιο ενδελεχώς. Όπως η ίδια σημειώνει στην αγγελία της, τα social media έχουν σίγουρα και τη θετική τους πλευρά, αλλά το ανεξέλεγκτο scrolling έχει επιπτώσεις.
Θέλοντας λοιπόν να μελετήσει τις επιπτώσεις αυτές, αποφάσισε να δώσει σ’ ένα άτομο £2,000 (2.400 ευρώ), ώστε να κλείσει για 2 μήνες τους λογαριασμούς του σε Instagram, Facebook, Tik Tok, Snapchat, Twitter και Youtube και να περιγράψει τα επίπεδα ευτυχίας και παραγωγής, καθώς και τη συμπεριφορά του.
Όπως ανέφερε η αγγελία, ο… αρνητής των social media θα πρέπει να καταγράψει την εμπειρία του τόσο γραπτώς όσο και μέσα από βίντεο, ώστε να δοθεί ξεκάθαρη εικόνα για το κατά πόσο ένας άνθρωπος μπορεί να βελτιώσει τον εαυτό του και τις γνώσεις του, καθώς επίσης την ψυχική του υγεία και την παραγωγικότητά του, απέχοντας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Γιατί προειδοποιούν οι ειδικοί σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Δυστυχώς, ειδικοί υποστηρίζουν πως το λεγόμενο doomscrolling (το υπερβολικό σκρολάρισμα που το μόνο που προσφέρει είναι άσχημες ειδήσεις) είναι βλαβερό στην ψυχική μας υγεία, όπως επίσης ότι τα social media μπορούν να χαρακτηριστούν ως εθισμός.
Πιο αναλυτικά, έρευνες έχουν δείξει πως έχουν τέτοια επιρροή πάνω μας, που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης στο ίδιο σημείο του εγκεφάλου όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Αυτό σημαίνει πως με μια ειδοποίηση ή ένα like μπορείς να βιώσεις την ίδια αίσθηση που θα ένιωθες μέσω κάποιας άλλης εθιστικής ουσίας.
Η ανάθεση αυτή λοιπόν με τις £2,000 αμοιβή, μας έβαλε σε σκέψεις για το αν θα καταφέρναμε να ζήσουμε για 60 μέρες χωρίς καμία επικοινωνία με τα SοMe.