Εννιά σημαντικά πράγματα που δείχνει ο ιδρώτας για την υγεία σας

Ιδρώτας: Τι μας μαρτυρά για το σώμα μας και από τι μας προστατεύει;

Ιδρώτας: Πρόκειται για μία λειτουργία του σώματος, να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, το νευρικό σύστημα δίνει το πράσινο φως στους ιδρωτοποιούς αδένες για την παραγωγή ιδρώτα. Ο ιδρώτας εκλύεται στην επιφάνεια του δέρματος, εξατμίζεται και μας δροσίζει. Η μάχη με τον ιδρώτα είναι διαρκής. Προσπαθούμε να μη μυρίζει το σώμα όταν ιδρώνουμε. Να τον σταματήσουμε στη διάρκεια ενός σημαντικού γεγονότος. Εμφανίζεται όταν έχουμε άγχος ή προκαλείται όσο στο γυμναστήριο.

Όσα δείχνει το σώμα μας όταν ιδρώνουμε

Εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση

Οτιδήποτε επηρεάζει το ενδοκρινικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση. Ειδικά οι εξάψεις είναι ένα σύμπτωμα που βιώνει τουλάχιστον το 85% των γυναικών που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Μπορεί όμως να οφείλονται και στην εγκυμοσύνη. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τον «θερμοστάτη» του εγκεφάλου, κάνοντάς σας λανθασμένα να νομίζετε ότι ζεσταίνεστε και να ενεργοποιούν τη φυσική αντίδραση της παραγωγής ιδρώτα, ακόμη και αν βρίσκεστε μπροστά από ένα air condition.

Στρες

Ο ιδρώτας που παράγει ο οργανισμός όταν ζεσταίνεται εκκρίνεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες σε όλο το σώμα και αποτελείται κυρίως από νερό και αλάτι. Όταν όμως προκαλείται από υπερβολικό στρες, εκκρίνεται από τους αδένες συγκεκριμένων περιοχών όπως οι μασχάλες. Αυτός ο τύπος ιδρώτα περιέχει λίπος και πρωτεΐνες που αναμειγνύονται με τα βακτήρια του δέρματος, προκαλώντας δυσοσμία. Το ίδιο συμβαίνει αν είστε υπερβολικά ανήσυχοι ή φοβισμένοι.

Είστε ευτυχισμένοι

… ή φοβισμένοι. Κατά περίεργο τρόπο, οι άνθρωποι μπορούν να αντιληφθούν τι αισθάνεστε από τη μυρωδιά του ιδρώτα σας. Σχετικό πείραμα με τη συμμετοχή 36 γυναικών που μύρισαν δείγματα ιδρώτα από 12 άνδρες οι οποίοι είχαν παρακολουθήσει βίντεο, έδειξε ότι όταν μια γυναίκα μύριζε τον ιδρώτα ενός άνδρα που είχε φοβηθεί από αυτό που είχε δει, έπαιρνε μια έκφραση δυσαρέσκειας. Όταν μύριζε τον ιδρώτα ενός χαρούμενου άντρα, ήταν πιο πιθανό να χαμογελάσει.

Ιδρώτας: Τι δείχνει για την υγεία μας;

Κίνδυνος θερμοπληξίας

Η ανιδρωσία ή η αδυναμία παραγωγής ιδρώτα, μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς εμποδίζει τη φυσική ψύξη του σώματος και αυξάνει τον κίνδυνο θερμοπληξίας. Μετακινηθείτε σε ένα σκιερό ή κλιματιζόμενο χώρο και πιείτε κάτι δροσερό χωρίς καφεΐνη ή αλκοόλ. Αν δεν συνέλθετε ζητήστε επειγόντως βοήθεια.
Η μακροχρόνια ανιδρωσία μπορεί να οφείλεται σε νευρική βλάβη, φάρμακα ή κάποια κληρονομική πάθηση και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Πρόκειται όμως για σπάνια κατάσταση. Αν παρατηρήσετε ανησυχητική μείωση στην παραγωγή ιδρώτα, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Χαμηλά επίπεδα σακχάρου

Φυσιολογικό θεωρείται το σάκχαρο που δεν ξεπερνά τα 100 mg/dL – μετράμε όταν δεν έχουμε φάει για 8 τουλάχιστον ώρες, γι’ αυτό και η μέτρηση ονομάζεται γλυκόζη ή σάκχαρο νηστείας. Αν όμως πέσει κάτω από 70 mg/dL, είτε λόγω διαβήτη είτε λόγω έντονης άσκησης, μπορεί να έχετε υπερβολική εφίδρωση και να αισθάνεστε το δέρμα σας κρύο και υγρό, ειδικά στον αυχένα και στα μαλλιά. Επαναφέρετε τα επίπεδα σακχάρου πίνοντας ή τρώγοντας κάτι γλυκό. Εάν το σάκχαρό σας συνεχίζει να πέφτει μπορεί να εκδηλωθούν και άλλα συμπτώματα που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης.

Λάθος διατροφή

Το «σύνδρομο οσμής ψαριού» ή τριμεθυλαμινουρία (trimethylaminuria) είναι μια σπάνια γενετική πάθηση που κάνει τους πάσχοντες να έχουν μυρωδιά σκουπιδιών! Η μυρωδιά παραπέμπει σε ψάρι, ακαθαρσίες και οτιδήποτε μπορεί να υπάρχει στα σκουπίδια και απεκκρίνεται μέσω των πόρων του δέρματος, του ιδρώτα, των ούρων, του σάλιου, ακόμα και των κολπικών υγρών. Η πάθηση οφείλεται στο ότι το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει τη χημική ένωση τριμεθυλαμίνη, η οποία παράγεται κατά την πέψη τροφίμων όπως τα αυγά, τα όσπρια και τα ψάρια.

Αντ ‘αυτού, αποβάλλει την ουσία μέσω του ιδρώτα, των ούρων και της αναπνοής. Οι πάσχοντες πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αυτών των τροφών και να λαμβάνουν συγκεκριμένα συμπληρώματα.

Από τι μας προστατεύει το ιδρωμένο σώμα μας;

Υπονατριαιμία

Η υπονατριαιμία εμφανίζεται όταν τα επίπεδα του νατρίου στο αίμα σας είναι ασυνήθιστα χαμηλά. Το νάτριο είναι ηλεκτρολύτης και βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας του νερού που είναι μέσα και γύρω από τα κύτταρά σας.

Όταν συμβαίνει αυτό, η στάθμη των υδάτων του σώματος αυξάνεται, και τα κύτταρα αρχίζουν να πρήζονται. Αυτή η διόγκωση μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, τα οποία κυμαίνονται από ήπια έως απειλητικά για τη ζωή τους ασθενούς. Δύο από τους πολλούς παράγοντες που προκαλούν υπονατριαιμία είναι η υπερβολική κατανάλωση νερού και η αφυδάτωση.
Στην πρώτη περίπτωση επειδή χάνετε νάτριο μέσω του ιδρώτα, η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα τους αίματος σε νάτριο.

Από την άλλη, αν δεν παίρνετε αρκετά υγρά, μπορεί να αφυδατωθεί ο οργανισμός σας και άρα να χάσει μεγάλη ποσότητα ηλεκτρολυτών. Προσοχή λοιπόν στα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού, ειδικά αν αθλείστε.

Υπεριδρωσία

Η υπεριδρωσία είναι η παθολογική – υπερβολική εφίδρωση από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες πέραν της ποσότητας που απαιτείται για τη φυσιολογική θερμορύθμιση του οργανισμού. Είναι μία παθολογική κατάσταση αυξημένης εφίδρωσης που αφορά σχεδόν το 3% του πληθυσμού και προσβάλλει εξίσου τα δύο φύλα. Η εμφάνισή της ξεκινά κυρίως κατά τη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής μας.

Άλλες παθήσεις

Η υπερβολική παραγωγή ιδρώτα μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ουρικής αρθρίτιδας, του υπερθυρεοειδισμού και της νόσου του Πάρκινσον. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε λέμφωμα. Πρόκειται είτε για ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, στην καταπολέμηση του καρκίνου, είτε για αντίδραση σε υψηλό πυρετό. Ο ιδρώτας φαίνεται πως έχει σχέση τόσο με το λέμφωμα Hodgkin, όσο και με το λέμφωμα non-Hodgkin.

Οι ασθενείς μπορεί να βιώσουν τις εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε τακτά χρονικά διαστήματα και μερικές νύχτες μπορεί να είναι χειρότερες από ό,τι άλλες.

Related posts

«Λάκη, σε ευχαριστώ που γύρισες»: Οι 26 λέξεις του Λαζόπουλου για τις οποίες αποθεώθηκε

Eκτακτη ανακoίνωση: Πpόσεχε αν έχεις λoγαριασμό στην Εθνική – Τι έχει συμβεί

Γέννησε πριν λίγο η Αλεξάνδρα Νίκα: Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός – To φύλο του μωρού