Έρευνα στην Ελλάδα: Το 60% των Ελλήνων πιστεύει στο μάτι και θέλει ξεμάτιασμα

Ελλάδα: Δεν το λες και μικρό το ποσοστό που πιστεύει στο μάτι

Πολλοί είναι εκείνοι στην χώρα μας οι οποίοι πιστεύουν στο μάτι, αλλά και έχουν τα “δικά τους άτομα” για το γνωστό σε όλους ξεμάτιασμα.

Το θεωρούμε το αποτελεσματικότερο αντίδοτο για τους πονοκεφάλους – ακόμα και αν δεν το παραδεχόμαστε ανοικτά. Το «ξεμάτιασμα», μια πρακτική που άλλοι της προσδίδουν λαογραφική, άλλοι θρησκευτική και άλλοι μεταφυσική διάσταση, είναι η λύση στην οποία καταφεύγει το 60% των συμπολιτών μας, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας σε δείγμα 10.000 ατόμων όπως δημοσιεύει η Καθημερινή. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό όσων πασχόντων καταφεύγουν σε… ξεματιάστρα είναι μεγαλύτερο εκείνων που δηλώνουν ότι πιστεύουν συνειδητά στην ευεργετική επίδραση της διαδικασίας, που προσδιορίζεται σε 40%.

«Επικρατούν πολλές λανθασμένες θεωρίες γύρω από την κεφαλαλγία και τη θεραπεία της», αναφέρει καθηγητής νευρολογίας που έκανε την έρευνα στην Ελλάδα

«Επικρατούν πολλές λανθασμένες θεωρίες γύρω από την κεφαλαλγία και τη θεραπεία της», αναφέρει στην «Κ» σχολιάζοντας τα παραπάνω ο δρ Δήμος Μητσικώστας, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κεφαλαλγίας στις 12 Σεπτεμβρίου. «Είναι σημαντικό να διαλύσουμε τους επικρατούντες μύθους αλλά και να καταρρίψουμε πολλά ταμπού, όπως το να επισκεπτόμαστε έναν νευρολόγο», συμπληρώνει ο ίδιος, που σχεδιάζει καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, αρχής γενομένης από την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη στις 6 μ.μ. στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Η ανάγκη είναι επιτακτική, καθώς οι κεφαλαλγίες είναι ο συχνότερος λόγος υγείας που εξαναγκάζει νέους ανθρώπους να ακυρώνουν προγραμματισμένες δραστηριότητες και να αποσύρονται. Επιπλέον, ο πονοκέφαλος είναι κατ’ εξοχήν παρεξηγημένη πάθηση, καθότι δύσκολα ο πάσχων μπορεί να την αποδείξει στους γύρω του. «Οι κεφαλαλγίες απαξιώνονται από τον προϊστάμενο, τον ερωτικό σύντροφο, ακόμα πολλές φορές και από γιατρούς», αναφέρει ενδεικτικά ο ίδιος. «Ο κόσμος συνδέει ευρέως τους πονοκεφάλους με τον ψυχολογικό παράγοντα, ενώ πρόκειται για βιολογική διαταραχή του εγκεφάλου».

Τι δείχνει η έρευνα στους Έλληνες για την “γονιδιακή προδιάθεση”

Μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει γενετική προδιάθεση, δηλαδή διαθέτει το σχετικό γονίδιο, να εκδηλώσει ημικρανία υπό συγκεκριμένες συνθήκες. «Οι εκλυτικοί παράγοντες ποικίλλουν, από την κατανάλωση κάποιου τροφίμου ή αλκοόλ μέχρι τον καιρό, τις ορμόνες, ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, αλλά και την απώλεια ρουτίνας – τα Σαββατοκύριακα που αλλάζει το πρόγραμμα πυκνώνουν οι ημικρανίες». Στατιστικά, ο «κλήρος» πέφτει στις γυναίκες. «Διαπιστώσαμε ότι τα 2/5 των γυναικών έχουν τη γενετική προδιάθεση, ενώ το 8,2% του πληθυσμού ταλαιπωρείται από κεφαλαλγίες». Οι άνδρες πάσχουν ως επί το πλείστον από αθροιστική κεφαλαλγία, έντονο πόνο γύρω από τα μάτια.

Η κεφαλαλγία ευθύνεται για την απώλεια παραγωγικών εργατοωρών, αλλά και ποιοτικού, ελεύθερου χρόνου. Το δέον γενέσθαι είναι ο πάσχων να απευθύνεται στα ειδικά κέντρα κεφαλαλγίας δημόσιων νοσοκομείων για εξατομικευμένη θεραπεία. «Οχι μόνον τα μαντζούνια και άλλοι παραδοσιακοί τρόποι δεν φέρνουν αποτέλεσμα, αλλά ακόμα και η υπερδοσολογία αναλγητικών επιδεινώνει κάποιες φορές την κεφαλαλγία», τονίζει ο δρ Μητσικώστας, που προαναγγέλλει νέα θεραπευτικά σχήματα. «Οι νέες θεραπείες είναι επαναστατικές», καταλήγει, «πρόκειται για μονοκλωνικά αντισώματα, τα λεγόμενα “έξυπνα φάρμακα”, όπως και συσκευές νευροερεθισμού».

Related posts

Έτσι είναι χωρίς ρετούς το σώμα της Αγγελικής Νικολούλη στα 60, οι φώτο που κυκλοφορούν και «κλείνουν στόματα»

Παναγιώτης Ραφαήλ: O μικρός “ήρωας”, έκλεισε τα 6, σβήνει το κεράκι και όλοι του εύχονται «χρόνια πολλά»

«Μην το πείτε στη μαμά μου…Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι»