Ερώτηση μητέρας: Επιτρέπουμε στον σύντροφο του έφηβου παιδιού μας να κοιμάται σπίτι μας ή όχι;

by Τόνια Τζαφέρη
Ερώτηση μητέρας: Επιτρέπουμε στον σύντροφο του έφηβου παιδιού μας να κοιμάται σπίτι μας ή όχι;

Το να κοιμούνται στο σπίτι του έφηβου συντρόφου τους είναι η νέα τάση;

Μια μητέρα μας εξομολογείται τις σκέψεις της και τους προβληματισμούς της, σχετικά με την νέα σχέση του έφηβου παιδιού της:

«Όταν τα παιδιά είναι μικρά, δεν μπορείς να φανταστείς ότι μια μέρα θα εμφανιστούν μπροστά σου με τον καλό ή την καλή τους. Ξέρεις ότι θα γίνει, το περιμένεις, προετοιμάζεσαι, αλλά σου είναι αδύνατο να το φανταστείς!

Αυτή η μέρα, όμως, έρχεται και μάλιστα πιο σύντομα απ’ όσο νομίζεις. Και πάνω που εξοικειώνεσαι με την ιδέα ότι ο γιος ή κόρη σου είναι σε… σχέση, σου ζητούν να φιλοξενήσεις τον/την καλή του σπίτι.

Συζητώντας πρόσφατα με εφήβους και ενήλικες κάτω των 30, συνειδητοποίησα πως το να φιλοξενείς τους συντρόφους των παιδιών είναι κάτι που συνηθίζεται πολύ τα τελευταία χρόνια.

Αρκετοί σύγχρονοι γονείς δεν είναι σαν τους δικούς μας που γνώριζαν μόνο αυτόν (ή αυτήν) που θεωρούσαμε «άνθρωπο της ζωής μας». Αντίθετα, είναι πιο ανοιχτοί σε τέτοια θέματα και συχνά μοιράζονται το πρωινό τους με τον/την σύντροφο του έφηβου παιδιού τους χωρίς ενδοιασμούς και αναστολές.

Ερώτηση μητέρας: Επιτρέπουμε στον σύντροφο του έφηβου παιδιού μας να κοιμάται σπίτι μας ή όχι;

Πρέπει να αποδεχτούμε το ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν…

Η συνέχεια εξομολόγησης της μητέρας σχετικά΄με το παιδί της και την σχέση του

«Τα έφηβα παιδιά χρειάζονται έναν ασφαλή χώρο για να έχουν τις προσωπικές τους στιγμές» συμβουλεύει η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Ρομίνα Σαλούστρου σε αντίστοιχη ερώτηση αναγνώστη μας.

«Οι έφηβοι βιώνουν μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα ανάπτυξης. Οι συντροφικές τους σχέσεις παίρνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς προετοιμάζονται για την ενήλικη ζωή. Η σεξουαλικότητα, οι ορμόνες, οι ορμές, η επιθυμία είναι επίσης έντονα στοιχεία της περιόδου αυτής» εξηγεί η ειδικός, τονίζοντας πως εμείς οι γονείς πρέπει να αποδεχτούμε και να φροντίσουμε αυτή την πλευρά της εφηβείας τους.

Όπως και να το κάνουμε, έχει έρθει η ώρα να ορθώσουν το ανάστημά τους, να δηλώσουν την ανεξαρτησία τους και να κάνουν την επανάστασή τους.

… αλλά τους κανόνες τους βάζουμε όλοι μαζί

«Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και να τους επιτρέπουμε να έχουν το χώρο και και τον χρόνο που χρειάζονται για να μεγαλώσουν» συμβουλεύει η κ. Σαλούστρου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη μία ειλικρινής συζήτηση μαζί τους.

Ερώτηση μητέρας: Επιτρέπουμε στον σύντροφο του έφηβου παιδιού μας να κοιμάται σπίτι μας ή όχι;

Κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κανόνες και κινείται σε διαφορετικό πλαίσιο. Αυτό που φαίνεται απαγορευτικό για κάποιους γονείς, ενδέχεται να θεωρείται ανεκτό από κάποιους άλλους. Το ζητούμενο είναι να μιλήσουμε μαζί με τα παιδιά και να βρούμε μαζί τα όρια και τους άγραφους κανόνες που εξυπηρετούν ολόκληρη την οικογένεια.

Εξομολόγηση μητέρας: “«Είναι σπουδαίο να μπορείτε να καταλάβετε τις ανάγκες του παιδιού”

«Είναι σπουδαίο να μπορείτε να καταλάβετε τις ανάγκες του παιδιού και χρειάζεται να βρείτε έναν τρόπο που να ταιριάζει στον τρόπο λειτουργίας του σπιτιού σας» αναφέρει η ψυχολόγος.

Υπάρχουν αρκετές πρακτικές λύσεις για να αφήσετε χώρο στο έφηβο παιδί, χωρίς όμως να νιώσετε καταπίεση. Για παράδειγμα, μπορείτε να του επιτρέψετε να συναντιέται με τον/την φίλη του στο σπίτι σας όταν εσείς λείπετε, ή να κοιμάται σπίτι μόνο κάποια σαββατοκύριακα.

Εν κατακλείδι

«Το στοίχημα είναι να είστε όλοι ευχαριστημένοι χωρίς να νιώθετε θιγμένοι. Θέστε ξεκάθαρα τα όρια ώστε να είναι ορατά, με αγάπη και ενδιαφέρον για την καλή εξέλιξη όλων των σχέσεων» συμβουλεύει η Ρομίνα Σαλούστρου.

Με λίγα λόγια, το σημαντικό είναι να βρείτε τη λύση που θα ικανοποιεί τόσο εσάς όσο και τα παιδιά, χωρίς κάνετε εκπτώσεις στις αξίες σας και χωρίς, φυσικά, να κάνετε τα εφηβάκια σας να νιώθουν πως δεν τα καταλαβαίνετε.

Προτεινόμενα