Εuχάριστα νέα για την Κέιτ Μίντλετον – Το ανακοίνωσαν σήμερα οι γιατροί

by Newsroom i-diakopes.gr
Εuχάριστα νέα για την Κέιτ Μίντλετον – Το ανακοίνωσαν σήμερα οι γιατροί

Δίνουν πολλές ελπίδες οι γιατροί να νικήσει τον καρκίνο η Κέιτ Μίντλετον λόγω της πρόωρης διάγνωσης της και το νεαρό της ηλικίας της – Η σύγχρονη θεραπεία που θα ακολουθήσει για να γίνει καλά

Τι λέει κορυφαίος γιατρός για την περίπτωση της πριγκίπισσας της Ουαλίας – Πώς θα γίνει η αποκατάσταση της υγείας της

Η Κέιτ Μίντλετον συγκλόνισε τον κόσμο ανακοινώνοντας ότι πάσχει από καρκίνο σε μια βαθιά προσωπική και συγκλονιστική εξομολόγηση. Η 42χρονη πριγκίπισσα της Ουαλίας στο μήνυμά της ανακοίνωσε ότι υποβάλλεται σε «προληπτική χημειοθεραπεία», με την ασθένειά της να εντοπίζεται μετά από μεγάλη εγχείρηση που υποβλήθηκε στην κοιλιά τον Ιανουάριο. Τι είναι όμως η προληπτική χημειοθεραπεία; Πότε χρησιμοποιείται; Είναι το ίδιο με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία; Και ποιες είναι οι παρενέργειες; Η ανακάλυψη καρκίνου μετά από μια εγχείρηση δεν είναι «ασυνήθιστη», λέει κορυφαίος γιατρός.

Ο Δρ. Mangesh Thorat, αναπληρωτής διευθυντής της μονάδας κλινικών δοκιμών Barts στο κέντρο πρόληψης του καρκίνου στο πανεπιστήμιο Queen Mary, δήλωσε στο Sky News: «Δεν είναι πολύ συνηθισμένο, αλλά δεν είναι και ασυνήθιστο. Συχνά το διαπιστώνουμε επειδή οι σαρώσεις που κάνουμε προεγχειρητικά έχουν συχνά τους περιορισμούς τους. Όταν τα πράγματα εξετάζονται στο μικροσκόπιο, αφού αφαιρεθεί ένα όργανο, γίνεται πολύ καλύτερη ανάλυση και τότε εντοπίζεται ο καρκίνος. Οπότε, δεν είναι ασυνήθιστο».

Τι θεραπεία λαμβάνει η Κέιτ;

Στη συγκινητική της δήλωση που γυρίστηκε στο Γουίνδσορ, η Κέιτ είπε ότι η ιατρική της ομάδα «με συμβούλεψε να υποβληθώ σε προληπτική χημειοθεραπεία». Αποκάλυψε ότι βρισκόταν στα «πρώτα στάδια αυτής της θεραπείας», η οποία ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου. Η Κέιτ λέγεται ότι τώρα βρίσκεται σε «πορεία ανάρρωσης» και δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη χημειοθεραπεία χρησιμοποιούνται ισχυρά φάρμακα που στόχο έχουν να επιτεθούν στους όγκους και συνήθως χορηγούται για την άμεση αντιμετώπιση του καρκίνου ή τη συρρίκνωση ενός όγκου ως προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση.

Όπως και στην περίπτωση της Κέιτ, η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική επιλογή με την ελπίδα να σταματήσει η επανεμφάνιση του καρκίνου.

Αυτό σημαίνει ότι ο καρκίνος της έχει ήδη εξαφανιστεί;

Δεν κοινοποιήθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το αν ισχύει κάτι τέτοιο. Η Κέιτ μοιράστηκε μόνο ότι η μεγάλη επέμβαση στην κοιλιά της στο Λονδίνο τον Ιανουάριο, για κάτι που οι γιατροί θεωρούσαν ότι δεν ήταν καρκινική πάθηση πριν μάθουν την αλήθεια, ήταν επιτυχής. Η προληπτική χημειοθεραπεία, η οποία ονομάζεται επίσης επικουρική χημειοθεραπεία, έχει ως στόχο να σταματήσει την επανεμφάνιση του καρκίνου αφού ο κύριος όγκος έχει αφαιρεθεί από το σώμα. Το NHS λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να «μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου μετά από ακτινοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση».

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία;

Η είδηση της ημέρας

Η προληπτική χημειοθεραπεία χορηγείται τις περισσότερες φορές ενδοφλέβια όπου στη συνέχεια το φάρμακο πηγαίνει σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Ανάλογα με τον τύπο, η χημειοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί είτε σε νοσοκομείο είτε στο σπίτι του ασθενούς.

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Όλα λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, κυκλοφορούν μέσω του αίματος για να σταματήσουν την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων οπουδήποτε στο σώμα, σκοτώνοντάς τα πριν προλάβουν να διαιρεθούν. Αυτό τα εμποδίζει να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν στο σώμα.

Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Το βρετανικό Cancer Research αναφέρει: «Το γεγονός ότι τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα σκοτώνουν τα διαιρούμενα κύτταρα βοηθά να εξηγηθεί γιατί η χημειοθεραπεία προκαλεί παρενέργειες. Οι ιστοί του σώματος αποτελούνται από δισεκατομμύρια μεμονωμένα κύτταρα. Μόλις αναπτυχθούν πλήρως, τα περισσότερα κύτταρα του σώματος δεν διαιρούνται και δεν πολλαπλασιάζονται πολύ. Διαιρούνται μόνο εάν χρειάζεται να επιδιορθώσουν βλάβες. Ωστόσο, ορισμένα κύτταρα εξακολουθούν να διαιρούνται στους ενήλικες, όπως αυτά που βρίσκονται στα μαλλιά (τα οποία αναπτύσσονται συνεχώς) και στο δέρμα (το οποίο ανανεώνεται συνεχώς). Επειδή η θεραπεία επηρεάζει αδιακρίτως τους ιστούς του σώματος, ανεξάρτητα από το αν είναι καρκινικοί ή όχι, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως απώλεια μαλλιών, κόπωση και μώλωπες. Συχνά ένας ασθενής που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία λαμβάνει και άλλα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην άμβλυνση ή την καταπολέμηση ορισμένων από αυτά τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται όταν τελειώνει η πορεία της θεραπείας».

Τι δήλωσε το NHS;

Η διευθύνουσα σύμβουλος του NHS, Amanda Pritchard, δήλωσε: «Εκ μέρους του NHS, λυπάμαι πολύ που ακούω αυτά τα σοκαριστικά νέα. Οι σκέψεις μας είναι με την πριγκίπισσα της Ουαλίας και τη βασιλική οικογένεια, ειδικά όσο συνεχίζεται η θεραπεία της. Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι το ταξίδι της διάγνωσης και της θεραπείας για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Το να μιλάτε γι’ αυτό είναι πραγματικά γενναίο και μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να ελέγξουν τα ανησυχητικά σημάδια και συμπτώματα. Αν ανησυχείτε για τον καρκίνο, ο δικτυακός τόπος του NHS έχει περισσότερες πληροφορίες».

Πώς αντέδρασαν άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις για τον καρκίνο;

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις επαίνεσαν την απόφαση της Κέιτ να μιλήσει, λέγοντας ότι θα ενθαρρύνει και άλλους να αναζητήσουν βοήθεια για τα δικά τους πιθανά συμπτώματα καρκίνου. Η διευθύνουσα σύμβουλος του Cancer Research UK, Μισέλ Μίτσελ, δήλωσε: «Εκ μέρους όλων στο Cancer Research UK, εύχομαι στην Κέιτ πλήρη και ταχεία ανάρρωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, είναι σημαντικό να δοθεί στην πριγκίπισσα ο χρόνος και ο χώρος να επικεντρωθεί στη θεραπεία της και να σεβαστούμε την ιδιωτική ζωή της οικογένειας».

Και πρόσθεσε: «Οι περιπτώσεις καρκίνου υψηλού προφίλ συχνά λειτουργούν ως αφορμή για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μάθουν περισσότερα ή να σκεφτούν για τη δική τους υγεία. Εάν οι άνθρωποι εντοπίσουν κάτι που δεν είναι φυσιολογικό γι’ αυτούς ή δεν υποχωρεί, θα πρέπει να το ελέγξουν με τον παθολόγο τους. Πιθανότατα δεν πρόκειται για καρκίνο. Αλλά αν είναι, αν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο

Προτεινόμενα