Φαλάσαρνα: Η μαγευτική , Ελληνική παραλία με τη σπάνια ομορφιά που κάποτε ήταν αρχαίο λιμάνι

Φαλάσαρνα: Μαγευτική παραλία που ήταν αρχαίο λιμάνι

Φαλάσαρνα: Κρήτη. Απόλυτος προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές, μιας και καλύπτει τα γούστα όλων. Μας κυρίως, απόλυτος προορισμός για τις μοναδικές τις παραλίες και τοπία.

Τα Φαλάσαρνα αποτελούν μια από αυτές. Μια από τις παραλίες που έχουν συμβάλλει σημαντικά στην φήμη του νησιού. Κατακτώντας επάξια τον τίτλο μιας από τις πιο ωραίες παραλίες στην Ευρώπη.

Βρίσκονται στο βορειοδυτικό άκρο της Κρήτης. Ενώ έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Natura 2000, λόγω της μεγάλης ποικιλίας χλωρίδας και πανίδας στην περιοχή, αλλά και λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η πανέμορφη παραλία διαθέτει μια πλατιά λωρίδα από κάτασπρη, ψιλή άμμο, καθώς και πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά.

Ουσιαστικά η παραλία στα Φαλάσαρνα δεν είναι μία, αλλά.. τρεις. Η πρώτη παραλία, στα νότια, λέγεται Παχιά Άμμος και είναι οργανωμένη. Είναι τόσο μεγάλη που δύσκολα θα αισθανθείτε να «πνίγεστε» από κόσμο ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η δεύτερη παραλία αποτελεί φυσική προέκταση της πρώτης προς το βορρά. Αυτή είναι η κύρια παραλία των Φαλασάρνων.

Η τρίτη παραλία στα Φαλάσαρνα, και η πιο βόρεια, βρίσκεται μετά το βραχώδες τμήμα της ακτογραμμής. Δίπλα στο τέρμα του ασφαλτοστρωμένου δρόμου που πηγαίνει κατά μήκος της παραλίας. Αν και είναι η παραλία με την δυσκολότερη πρόσβαση, είναι παράλληλα και η πιο γραφική. Τα νερά και στις τρεις παραλίες είναι πεντακάθαρα και δροσερά.

Επειδή η παραλία έχει δυτικό προσανατολισμό, το ηλιοβασίλεμα είναι απλά μαγικό! Η στιγμή που ο ήλιος βυθίζεται στα όμορφα νερά της Κρήτης, δημιουργεί ένα σκηνικό που αποτελεί ένα αξιοθέατο από μόνο του.

Τα κάστρα των Φαλασάρνων

Τα αρχαία Φαλάσαρνα αποτελούσαν σημαντική πόλη κατά τη Μινωïκή εποχή. Στην αρχαιότητα υπήρχε βραχώδες ακρωτήριο, όπου βρισκόταν η ακρόπολη, με την εκπληκτική θέα στη δυτική θάλασσα της Κρήτης.

Ήταν το ένα από τα δύο λιμάνια της Πολυρρήνιας, της πιο ισχυρής πόλης-κράτους της περιοχής. Το άλλο λιμάνι της Πολυρρήνιας ήταν ο Κίσαμος, στην τοποθεσία του σημερινού Καστελίου Κισσάμου. Και η προέλευση του ονόματος του αποδίδεται στη νύμφη, ηρωίδα Φαλασάρνη.

Η περιοχή υπήρξε μια από τις πλουσιότερες πόλεις στην αρχαία Μινωïκή Κρήτη, χάρη κυρίως στο μεγάλο, λιμάνι τους. Το οποίο έγινε αργότερα ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά και εμπορικά κέντρα της Κρήτης.

Μέχρι που τελικά καταστράφηκε από τους Ρωμαίους. Τα αρχαία Φαλάσαρνα αποτελούσαν και ορμητήριο για τους πειρατές της εποχής, πολλοί από τους οποίους ήταν και κάτοικοι της πόλης.

Μετά την καταστροφή των αρχαίων Φαλασάρνων, οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν και το εντυπωσιακό λιμάνι της πόλης. Σήμερα τα απομεινάρια του μεγάλου αρχαίου λιμανιού βρίσκονται σε μια υπερυψωμένη τοποθεσία σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τη θάλασσα. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ένας μεγάλος σεισμός που έγινε στην περιοχή κατά τον 4ο μ.Χ. αιώνα, ο οποίος ανύψωσε τη δυτική ακτή της Κρήτης και τα Φαλάσαρνα κατά 8 μέτρα περίπου.

Δείτε το παρακάτω εντυπωσιακό βίντεο με τα Φαλάσαρνα

Related posts

«Λάκη, σε ευχαριστώ που γύρισες»: Οι 26 λέξεις του Λαζόπουλου για τις οποίες αποθεώθηκε

Eκτακτη ανακoίνωση: Πpόσεχε αν έχεις λoγαριασμό στην Εθνική – Τι έχει συμβεί

Γέννησε πριν λίγο η Αλεξάνδρα Νίκα: Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός – To φύλο του μωρού