Φιλοποίμην Φίνος: Ο δημιουργός της Φίνος Φίλμ, τα Όσκαρ, η χρεοκοπία και το άδικο τέλος

Της Εύας Ζαχαριάδη

Φιλοποίμην Φίνος: Ο άνθρωπος πίσω από τη Φίνος Φίλμ

 Ο άνθρωπος που δημιούργησε την Ελληνική βιομηχανία κινηματογράφου, ο Φιλοποίμην Φίνος, ο ”πατέρας” της Φίνος Φίλμ. Είχε τόσο μεγάλος πάθος με το κινηματογράφο που πούλησε όλη την περιουσία του για να κάνει την πρώτη του παραγωγή.

Έχει δημιουργήσει πάνω από 180 ταινίες οι οποίες παίζουν ακόμα και σήμερα με μεγάλη επιτυχία.

Το φιλικό του περιβάλον έχει αναφέρει πως ήταν ένας άνθρωπος κλειστός και καθόλου κοινωνικός, όμως η αγάπη για την δουλειά δεν είχε όρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ταινία ”Kλωτσοσκούφι” που ήταν δουλειά τριών μηνών και ξανα γυρίστηκε με άλλο πρωταγωνιστή γιατί δεν άρεσε στον Φίνο το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Φιλοποίμην Φίνος ήταν αυτός που δημιούργησε πρώτος το θερινό σινεμά σ’ όλο τον κόσμο. Επίσης, ο πρώτος που δημιούργησε σταρ ηθοποιούς και τραγουδιστές.

Έπειτα, ο Φίνος έφερε στο προσκήνιο κι άλλους σπουδαίους ανθρώπους όπως: Σακελάριος, Φώσκολος, Δαλιανίδης, Καπνίσης και Πλέσσας.

Ακολουθούν οι Ξαρχάκος, Λοΐζος, Χατζηνάσιος, Κατσαρός και Χατζιδάκις. Ο τελευταίος είχε αποκαλύψει πως ποτέ δεν είδε τον Φίνο να κάθεται σ’ ένα γραφείο αλλά βρισκόταν πάντα με τους βοηθούς του και επισκεύαζε πράγματα. Για τον Φίνο, το μαστόρεμα ήταν ιερή στιγμή.

Τα Όσκαρ, η χρεοκοπία και ο άδικος χαμός του Φιλοποίμην Φίνου

Η Φίνος Φιλμ είχε φτάσει να βγάζει 15 παραγωγές κάθε χρόνο. Μέχρι και τη δεκαετία του ’70, ο Φιλοποίμην Φίνος έβλεπε ανάπτυξη στην εταιρεία του. Δυστυχώς, όταν έφτασε η Χούντα, και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, μπήκε φρένο στις παραγωγές. Ο μεγάλος πατέρας του σινεμά, αρνήθηκε να κάνει τηλεόραση και η εταιρεία άρχισε να χρεωκοπεί. Αξίζει να αναφερθεί πως η τελευταία ταινία της εταιρείας, γυρίστηκε το 1976 και ήταν «O κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται».

Ο Φιλοποίμην Φίνος ως παραγωγός, τέθηκε δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Πρόκειται για τις ταινίες «Ηλέκτρα» και «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο». Τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την «Ηλέκτρα». Επίσης, η ταινία «Πυρετός στην άσφαλτο» πήρε το βραβείο καλύτερης παραγωγής. Τελικά, έφυγε από την ζωή χρεοκοπημένος, το 1977 στις 26 Ιανουαρίου.

Η Τζέλα Φίνου, η γυναίκα του Φιλοποίμην, δεν δέχτηκε ποτέ να πουληθούν οι ταινίες. Δικαιώθηκε τελικά με αυτή την απόφαση. Διότι τη δεκαέτια του ’80, οι ελληνικές ταινίες επέστρεψαν στη τηλεόραση και μια νέα γεννιά λάτρεψε τις χρυσές ταινίες της Φίνος Φιλμ. Χάρη στην Τζέλα Φίνου και με έξοδα δικά της, πάνω από 160 ταινίες ψηφιοποιήθηκαν. Με αυτό τον τρόπο έχουν όλοι πρόσβαση στις ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

Related posts

«Λάκη, σε ευχαριστώ που γύρισες»: Οι 26 λέξεις του Λαζόπουλου για τις οποίες αποθεώθηκε

Eκτακτη ανακoίνωση: Πpόσεχε αν έχεις λoγαριασμό στην Εθνική – Τι έχει συμβεί

Γέννησε πριν λίγο η Αλεξάνδρα Νίκα: Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός – To φύλο του μωρού