Φωκάς Ευαγγελινός: Η δουλειά ως εμποροπλοίαρχος, το ταλέντο στο χορό, ο λόγος που δεν έκανε παιδί και η επιθυμία να υιοθετήσει

Φωκάς Ευαγγελινός: Όλα όσα δεν γνωρίζατε για τη ζωή του

Στο Μεσολόγγι το 1963 γεννήθηκε ο χορευτής και χορογράφος Φωκάς Ευαγγελινός, ο οποίος έχει εργαστεί κατά το παρελθόν και ως χορευτής με πολλές ομάδες χορού, ενώ η πορεία του δικαιώνει το όνομά του και τη φήμη του.

Το 1996 ίδρυσε τη δική του σχολή χορού στην Αθήνα, με την ονομασία Κυψέλης 5Α. Ο Φωκάς Ευαγγελινός δηλώνει περήφανος για την πορεία της: «Έχουν έρθει εδώ παιδιά τεσσάρων χρονών και τώρα είναι είκοσι τεσσάρων. Μεγάλες γυναίκες έχουν παντρευτεί, έχουν σπουδάσει και φέρνουν εδώ τώρα τα παιδιά τους».

Φωκάς Ευαγγελινός: «Ό,τι ονειρευόμουν στη ζωή ήρθε αργά αλλά όμορφα»

Στην εκπομπή της Δέσποινας Βανδή ο ίδιος είχε αναφέρει σχετικά: «Μ΄άρεσε ο χορός από μικρός χωρίς, όμως, να ξέρω τι σημαίνει. Μου έλεγαν θες να κάνεις χορό και έλεγα “ναι” αλλά δεν ήξερα τι σημαίνει. Χόρευα παραδοσιακούς χορούς με την οικογένειά μου. Μέχρι τα 18 ήμουν στο Μεσολόγγι, ό,τι ονειρευόμουν στη ζωή μου ήρθε αργά αλλά όμορφα».

«Με ηρεμεί να γυρίζω εδώ. Είναι όμορφο να γειώνεσαι και να ξέρεις από πού ξεκίνησες όπου και να φτάσεις, δεν έχει σημασία το πού θα φτάσεις. Έχει σημασία να ξέρεις από πού ξεκίνησες».

Σε άλλη του συνέντευξη είχε αναφέρει: «Ήμουν τολμηρός και έκανα μια μεγάλη τομή στη ζωή μου. Ξεκίνησα εμποροπλοίαρχος και ξαφνικά αποφάσισα, ενώ είχα ασχοληθεί με το χορό, να τα παρατήσω όλα και να γίνω χορευτής, χωρίς να ξέρω τι δυσκολίες έχει αυτό, πόσο ιδρώτα και πόσο κόπο χρειάζεται. Μέσα από την άγνοια όμως πολλές φορές τολμάς περισσότερα πράγματα. Αν ήμουν λογικός, θα έλεγα: «Είμαι είκοσι δύο ετών, πώς θα γίνω χορευτής; Άλλοι έχουν φτάσει». Όλα ήρθαν πολύ φυσιολογικά μόνο από χαρά, πείσμα και άγνοια».

Η επαγγελματική πορεία του Φωκά Ευαγγελινού και η βράβευση

Ο Φωκάς Ευαγγελινός είναι διαπιστευμένο μέλος της Αυτοκρατορικής Εταιρείας Καθηγητών Χορού. Μεταξύ άλλων το 2005 του απονεμήθηκε το βραβείο χορογραφίας «Κούλα Πρατσικά» από το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης του Ελληνικού Θεάτρου για την αρχαία κωμωδία Λυσιστράτη του Αριστοφάνη.

Έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή και σε άλλα θέατρα. Έχει επίσης σκηνοθετήσει ταινίες, τηλεοπτικές και μουσικές εκπομπές, χορευτικά συγκροτήματα, τηλεοπτικές σειρές, βίντεο κλιπ, συναυλίες και συμμετοχές σε διεθνείς εκδηλώσεις όπως π.χ. στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Να σημειωθεί πως φέτος επιμελήθηκε τη σκηνική παρουσία της Stefania στον εν λόγω  διαγωνισμό τραγουδιού.

Οι δηλώσεις για την προσωπική ζωή του Φωκά Ευαγγελινού

Συνέντευξη στο περιοδικό People  έδωσε το 2019 ο  Φωκάς Ευαγγελινός,λέγοντας για την προσωπική του ζωή: «Εμπιστεύομαι την Πίτσα -Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1993, όταν η Μιμή Ντενίση είχε καλέσει τον νέο και φέρελπι χορογράφο Φωκά Ευαγγελινό να χορογραφήσει το «Tαμ ταμ Τάγνκο» ενώ η Πίτσα Κουτουφά έκανε τότε τις δημόσιες σχέσεις της ηθοποιού-απόλυτα, είναι ο άνθρωπος που έρχεται και συμπληρώνει κάτι πάνω στη δουλειά μου.

Βγήκαμε δυο- τρεις φορές και από τότε κολλήσαμε. Από ένα σημείο και μετά, έγινε και μέντοράς μου στη δουλειά. Με βοήθησε στις δύσκολες αποφάσεις. Είναι ο άνθρωπος που μου έδειχνε το δρόμο και τη σχολή χορού έτσι τη φτιάξαμε το 1996. Με έπεισε μετά κόπων και βασάνων, να πάρω δάνειο 80 εκατομμυρίων δραχμών τότε. Με έφερε σε αυτό εδώ το κτίριο στην Κυψέλη που ήταν εγκαταλελειμμένο.

Επειδή είναι πολύ αυστηρή πάντα προσέχει να μην επαναληφθώ και με επαναφέρει στο δημιουργικό κομμάτι. Όταν έφτιαξα την σχολή χορού στην Κυψέλη, πολλές φορές δεν είχα να πληρώσω το δάνειο στην τράπεζα. Ήταν η περίοδος που είχα φύγει από την Ρούλα Κορομηλά και δεν είχα δουλειά. Τότε είπα στην Πίτσα “ή θα πάω φυλακή ή θα το προσπαθήσουμε” κι εκείνη μου είπε “θα το προσπαθήσουμε”, κι έτσι έγινε».

Στην ίδια συνέντευξη είχε αποκαλύψει και το γιατί δεν έκαναν παιδί: «Εγώ δεν τόλμησα. Θεωρώ τεράστια την ευθύνη ενός παιδιού και δεν αισθανόμουν ώριμος στο να μπορέσω να αφοσιωθώ σε ένα παιδί. Ίσως αυτό να είναι και το μοναδικό μου λάθος. Θα φανεί εγωιστικό αλλά η δουλειά λειτούργησε εις βάρος του ενδεχόμενου για ένα παιδί. Ποτέ, βέβαια, δεν είναι αργά. Μπορεί να βρεθεί ένας άλλος τρόπος. Πιθανόν για μια υιοθεσία να είμαι ανοιχτός».

Related posts

Παναγιώτης Ραφαήλ: O μικρός “ήρωας”, έκλεισε τα 6, σβήνει το κεράκι και όλοι του εύχονται «χρόνια πολλά»

«Μην το πείτε στη μαμά μου…Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι»

Σκλαβενίτης: Ποια διάσημη Ελληνίδα είναι η σύζυγός του αφεντικού της αλυσίδας σούπερ μάρκετ