Γιάννης Δαλιανίδης: Λίγα λόγια για το έργο του σκηνοθέτη
Πρόκειται για έναν άνθρωπο που με το ταλέντο του έγινε ορόσημο στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Ένα ταλέντο που δεν γνώριζε όρια και χάραξε την ιστορία της Φίνος Φιλμ. Ο Γιάννης Δαλιανίδης ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης βάσισε την δουλειά του πάνω στην πρωτοπορία και στην ευρηματικότητα.
Στο είδος των μιούζικαλ και την κωμωδίας, ήταν από τους καλύτερους σκηνοθέτες καθώς με λίγα μέσα μπορούσε να δημιουργήσει υπερπαραγωγές αντίστοιχες των ξένων ταινιών. Ο Γιάννης Δαλιανίδης ήταν αυτός που ανέδειξε μια πληθώρα ηθοποιών, οι οποίοι μετέπειτα θα αποτελούσαν το star system της χρυσής εποχής του κινηματογράφου.
Το ξεκίνημα και ο χορός από τα 10 που έκανε ο Γιάννης Δαλιανίδης
Ο Γιάννης Δαλιανίδης γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 1923 από Ρωσοπόντιους πρόσφυγες. Αργότερα υιοθετήθηκε από μια ελληνική οικογένεια. Όταν έφτασε η κατοχή στην Ελλάδα φυγαδεύτηκε στο Βελιγράδι για να γλυτώσει την πείνα. Έπειτα από κάποια χρόνια βρέθηκε στην Βιέννη, όπου τον συλλάμβανε και τον οδήγησαν σε στρατόπεδο εργασίας ανηλίκων.
Το 1942 επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε στην Δραματική Σχολή Ωδείου. Αξίζει να σημειωθεί πως σπούδασε χορό στην Βιέννη και από την ηλικία των 10 εμφανιζόταν σε χορευτικές παραστάσεις.
Η λαμπρή καριέρα με την Φίνος Φιλμ που είχε ο Γιάννης Δαλιανίδης
Μια σειρά από λαμπρά μιούζικαλ θα περίμεναν τον Γιάννη Δαλιανίδη μετά την πρώτη του ταινία «Ο Σκληρός Άντρας». Συνέχισε με μια κωμωδία που έσπασε τα ταμεία εκείνη την εποχή, με την νεαρή πρωταγωνίστρια, Ζωή Λάσκαρη. Ο λόγος για την ταινία ο «Κατήφορος». Έπειτα από ένα τόσο δυναμικό ξεκίνημα ο Φίνος του έδωσε όλα τα μέσα για να μπορέσει να δημιουργήσει και να φέρει στην Ελλάδα το αμερικάνικο στυλ ταινιών: ζωντανά χρώματα, νεανική αθωότητα, χοροί και παραθαλάσσια μέρη.
Ο σπουδαίος απολογισμός του Γιάννη Δαλιανίδη στη Φίνος Φιλμ, περιλαμβάνει θρυλικές κωμωδίες, αξέχαστα μιούζικαλ και συγκλονιστικά δράματα. Είχε μια αλάνθαστη διαίσθηση γι’ αυτό ανέδειξε πολλούς ηθοποιούς, οι οποίοι έγιναν σταρ της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.
Με την Φίνος Φιλμ έμεινε μέχρι το τέλος όπου και σκηνοθέτησε την τελευταία ταινία της «Ο Κυρ Γιώργης Εκπαιδεύεται», εμπνευσμένη από τη δική του τηλεοπτική σειρά «Λούνα Παρκ». Η τελευταία ταινία συγκλόνισε το τηλεοπτικό κοινό, με πρωταγωνιστή τόσο στη σειρά όσο και στην ταινία τον αξέχαστο Διονύση Παπαγιαννόπουλο.
Είναι πραγματικά σπάνιο το έργο που άφησε πίσω του ο Γιάννης Δαλιανίδης, όχι μόνο στην ιστορία του κινηματογράφου αλλά και στην τέχνη γενικότερα. Οι ταινίες του έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές Ελλήνων ενώ έχουν προκαλέσει από γέλιο μέχρι κλάμα.
Ο Τάκης Σαγιώρ για την χυλόπιτα που έριξε στον Γιάννη Δαλιανίδη
Ο χορευτής Τάκης Σαγιώρ είχε μιλήσει ανοιχτά για τον Γιάννη Δαλιανίδη: “Ήταν gay και δεν είναι κακό, το ξέρουμε όλοι, με επιθύμησε και του απάντησα ευθέως ότι δεν είναι του γούστου μου… Μάλιστα στο συμβάν ήταν παρούσα και μια πολύ γνωστή ηθοποιός, η οποία έβαλε τα γέλια στο άκουσμα της φράσης μου «δεν σε γουστάρω». Στη συνέχεια του είπα ότι κι αν τον γούσταρα ποτέ δεν θα έκανα κάτι μαζί του, γιατί είναι στο επάγγελμα και δεν γουστάρω να χρησιμοποιώ το σεξ για να ανέβω επαγγελματικά. Πες με περίεργο, πες με εγωιστή, ήθελα να κάνω κάτι αν το αξίζω”.
Μου απάντησε εκείνη την εποχή εκνευρισμένος ο Γιάννης Δαλιανίδης: «Μέχρι εδώ ήταν η πορεία σου. Μπήκες στη μαύρη λίστα…». Εγώ όμως μουλάρωσα και είπα μέσα μου «Μυτόγκα, θα τη βρω μόνος μου την άκρη» και την βρήκα. Παρόλο που μου κήρυξε πόλεμο – με έκοβε από δουλειές στη Φίνος Φιλμ Και με απαξίωνε γενικώς- βρήκα άλλα μονοπάτια για να προχωρήσω. Επομένως, δεν υφίσταται αυτό που κάποιοι λένε ότι «δεν έκανα καριέρα γιατί δεν του κάθισα και δεν του έκανα τα γούστα».
Το τέλος
Το 2010, ο σκηνοθέτης, έφυγε σε ηλικία 87 ετών, ενώ έγινε πολιτική κηδεία στο Ά Νεκροταφείο.