Γιατί επιβάλλεται να κρατάμε τα πρώτα δόντια των παιδιών μας

by Τόνια Τζαφέρη
Γιατί επιβάλλεται να κρατάμε τα πρώτα δόντια των παιδιών μας

Πως μπορούν να σώσουν ζωές αλλά και να τα διατηρήσουμε σωστά

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πως σε κάθε κουλτούρα και παράδοση ανά τον κόσμο, τα πρώτα δόντια που πέφτουν από ένα παιδί έχουν ιδιαίτερη σημασία και συνήθως μια ”μικρή ιεροτελεστεία”.

Τι πραγματικά κάνουμε όμως με τα πρώτα δόντια των παιδιών; Μερικοί άνθρωποι τα κρατούν ως συναισθηματικά αναμνηστικά, όμως οι περισσότεροι απλά τα πετάνε.

Σε αυτή την ερώτηση έρχεται να απαντήσει μια μελέτη. Η οποία έδειξε ότι το 2003 το πρώτο δόντι των παιδιών είναι μια πλούσια πηγή βλαστοκυττάρων. Τα οποία είναι σαν πρωτοκύτταρα και μπορούν να αναπτυχθούν σε πολλαπλά είδη κυττάρων εάν χρειαστεί.

Γιατί επιβάλλεται να κρατάμε τα πρώτα δόντια των παιδιών μας

Αυτό σημαίνει ότι εάν αργότερα στη ζωή, ένα παιδί χρειαστεί ιστό μεταμόσχευσης για οποιονδήποτε λόγο, τα βλαστοκύτταρα από τα δόντια του παιδιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του απαραίτητου ιστού. Αρκετά ενδιαφέρον.

Δυνητικά, η πρακτική της αποθήκευσης του πρώτου δοντιού μπορεί να σώσει ζωές και να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες.

Σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων του Ουισκόνσιν, τα περισσότερα παιδιά χάνουν τα πρώτα τους δoντια γύρω από την ηλικία των έξι ετών. Και το τελευταίο δόντι τους γύρω από την ηλικία των 12 ετών.

Οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε όταν κάποιο δόντι κουνιόταν, και στη συνέχεια η περίεργη απουσία ενός δοντιού όταν τελικά έπεφτε.

Άλλοι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν επίσης συγκεκριμένες παραδόσεις που αφορούν τα πρώτα παιδικά δoντια. Σε μερικούς πολιτισμούς, τα παιδιά ρίχνουν τα παιδικά δόντια στον αέρα ή στο έδαφος. Σε άλλους πολιτισμούς, τα παιδιά θάβουν τα παιδικά δόντια του παιδιού τους.

Τα παιδικά δoντια μπορούν πραγματικά να φέρουν καλή τύχη, αλλά με πιο επιστημονική έννοια.

Όπως αποδεικνύεται, τα παιδικά δoντια μπορούν πραγματικά να φέρουν καλή τύχη, αλλά με πιο επιστημονική έννοια. Το 2003, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδικά δoντια περιέχουν βλαστοκύτταρα. Τα οποία, εάν διατηρηθούν γρήγορα μετά την πτώση, μπορούν να αποθηκευτούν για χρόνια και να διατηρηθούν σε περίπτωση μεταγενέστερων ιατρικών προβλημάτων στη ζωή.

Το να πάρετε χρήματα από τη νεράιδα των δοντιών είναι αρκετά φοβερό. Αλλά το να έχετε την ευκαιρία να αναπτυχθούν καρδιακά κύτταρα από ένα παλιό δόντι; Αυτό είναι σίγουρα συναρπαστικό!

Γιατί επιβάλλεται να κρατάμε τα πρώτα δόντια των παιδιών μας

Προκειμένου να διατηρηθούν τα βλαστοκύτταρα, τα παιδικά δόντια πρέπει να διατηρηθούν φρέσκα. Διαφορετικά, τα βλαστοκύτταρα υποβαθμίζονται και χάνουν την ισχύ τους με την πάροδο του χρόνου.

Δυστυχώς, η απλή διατήρηση των δοντιών του παιδιού σας σε ένα κουτί δεν πρόκειται να τα συντηρήσει.

Διαφορετικά, οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες κλινικές βλαστοκυττάρων για να διατηρήσουν σωστά τα δόντια των παιδιών τους. Για να χρησιμοποιήσετε μια τέτοια υπηρεσία, θα χρειαστεί να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας προτού βγουν τα δόντια του παιδιού σας.

Ο οδοντίατρός σας θα συνεργαστεί με την κλινική για την ασφαλή μεταφορά των δοντιών του παιδιού σας, όπου τα βλαστοκύτταρα θα αποθηκευτούν για πιθανή μελλοντική χρήση (αν και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστούν ποτέ).

Γιατί επιβάλλεται να κρατάμε τα πρώτα δόντια των παιδιών μας

Τα βλαστοκύτταρα εξάγονται από τα δόντια και τοποθετούνται σε θάλαμο κρυοσυντήρησης υγρού αζώτου, όπου θα παραμείνουν ανέπαφα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από χρόνια.

Αν αργότερα στη ζωή, το παιδί χρειαστεί τα βλαστοκύτταρά του, τα δείγματα βγαίνουν από την αποθήκευση και αποστέλλονται στον γιατρό τους.

Μια τέτοια υπηρεσία είναι αρκετά ακριβή, αλλά αξίζει τον κόπο να γνωρίζετε ότι τα βλαστοκύτταρα του παιδιού σας θα είναι πάντα διαθέσιμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, τα παιδιά σας πιθανώς θα πιστεύουν ότι είναι πραγματικά φοβερό που τα δόντια τους αποθηκεύονται σε ένα θησαυροφυλάκιο!

Προτεινόμενα