Γιατρός με καρκίνο στον εγκέφαλο τελικού σταδίου δοκιμάζει πειραματικό φάρμακο που ανέπτυξε ο ίδιος

Γιατρός με καρκίνο του εγκεφάλου σε τελικό στάδιο δοκιμάζει δικό του φάρμακο: «Άξιζε τον κόπο»

Ο γιατρός που διαγνώστηκε από καρκίνο σε τελικό στάδιο και πώς κατάφερε να παραμείνει ζωντανός

Ο γιατρός Richard Scolyer ήταν πλήρως αφοσιωμένος στη ζωή, όταν ξαφνικά έλαβε μια… θανατική καταδίκη.

Ως αθλητής αντοχής που αγωνιζόταν σε όλο τον κόσμο, βρισκόταν σε άριστη φυσική κατάσταση.

Στα 56 του χρόνια, ο καθηγητής Richard Scolyer πετούσε. Η ζωή του, λέει, ήταν «πλούσια».

Και τότε, το πρωί της 20ής Μαΐου 2023, βρέθηκε να χάνει τις αισθήσεις του και να κλονίζεται στο πάτωμα ενός δωματίου ξενοδοχείου στην Πολωνία, πανικόβλητος και φοβισμένος.

Μια επέμβαση βιοψίας που έγινε στο Σίδνεϊ 12 ημέρες αργότερα θα επιβεβαίωνε το «χειρότερο των χειρότερων». Ήταν ένα επιθετικό γλοιοβλάστωμα 4ου βαθμού IDH-άγριας μορφής – μια διάγνωση σε τελικό στάδιο.

Έδιναν στον γιατρό ένα χρόνο ζωής
Για χρόνια προτού ο όγκος στον εγκέφαλό του τον ρίξει στο πάτωμα του δωματίου του σε ξενοδοχείο της Πολωνίας, η ιατρική συνδιευθύντρια του Scolyer στο Ινστιτούτο Μελανώματος της Αυστραλίας, Georgina Long, είχε ηγηθεί δοκιμών με τη χρήση μιας νέας κατηγορίας ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων που είχαν θεαματικά αποτελέσματα σε ασθενείς με μελάνωμα.

«Βασικά αυτό που κάνει είναι να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα και να τα σκοτώνει», εξηγεί ο Scolyer.

Είχαν μάθει ότι τα φάρμακα ήταν πιο αποτελεσματικά αν χορηγούνταν πριν από την αφαίρεση του όγκου. Σε 15 χρόνια, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για το προχωρημένο μελάνωμα είχε αυξηθεί από 5% σε 55%.

Αλλά ενώ είχαν σημειωθεί πρόοδοι στα ποσοστά επιβίωσης του μελανώματος, η θεραπεία για το επιθετικό γλοιοβλάστωμα του Scolyer δεν είχε αλλάξει εδώ και 20 χρόνια.

«Βασικά αυτό το είδος όγκου εξαπλώνεται σαν ρίζες δέντρων που διατρέχουν τον εγκέφαλό σας. Αν κοιτάξεις στο μικροσκόπιο δεν μπορείς να δεις πού τελειώνει», λέει ο Scolyer.

«Έτσι δεν μπορείς ποτέ να το θεραπεύσεις με χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία. Αν προσπαθούσες να κόψεις ολόκληρο τον όγκο, δεν θα σου έμενε πολύς εγκέφαλος».

Η θεραπεία συνήθως επικεντρωνόταν στην παράταση της ζωής με χημειοθεραπεία και ακτινοβολία μέχρι την παρηγορητική φροντίδα και τον θάνατο.

Να σημειωθεί ότι αυτή η μορφή καρκίνου δεν έχει παραπάνω από ένα χρόνο ζωής.

Related posts

«Μην το πείτε στη μαμά μου…Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι»

Σκλαβενίτης: Ποια διάσημη Ελληνίδα είναι η σύζυγός του αφεντικού της αλυσίδας σούπερ μάρκετ

Το 2025 θα μείνει αξέχαστο σε αυτά τα ζώδια για καλό λόγο