Γιώργος Γαβριηλίδης: Η κρυφή σχέση με την Μαρίκα Κρεβατά, ο γάμος χωρίς παιδιά, τα προβλήματα υγείας και ο άδοξος θάνατος

Γιώργος Γαβριηλίδης: Άγνωστες πτυχές της ζωής του

Ο Γιώργος Γαβριηλίδης ήταν ο άνθρωπος που διατηρούσε κρυφό δεσμό επί πολλά χρόνια με την Μαρίκα Κρεβατά, μητέρας της Γκέλυς Μαυροπούλου και που το πάθος τους κατέληξε σε έναν πολυσυζητημένο γάμο. Οι δυο τους ήταν ένα από τα γνωστότερα καλλιτεχνικά ζευγάρια της εποχής γνωρίστηκε στον οπερετικό θίασο του Παρασκευά Οικονόμου, αν και κράτησαν για πολλά χρόνια τη σχέση τους κρυφή, καθώς η Κρεβατά προστάτευε την ιδιωτικότητά της διά ροπάλου. Η ίδια αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τη σχέση της μόνο όταν παντρεύτηκε η κόρη της (από τον πρώτο γάμο) και η μητέρα της ήταν αρκετά ηλικιωμένη για να παρεμβαίνει στα προσωπικά της, όπως συνήθιζε άλλοτε.

Οι δύο ηθοποιοί παντρεύτηκαν δίχως τυμπανοκρουσίες έπειτα από πολλά χρόνια κρυφού δεσμού, αλλά δεν απέκτησαν παιδιά. Οι δυο τους έκαναν πια κοινές εμφανίσεις στο θέατρο και το σινεμά (έπαιξαν μαζί σε 21 ταινίες!), όπως στο «Η γυναίκα μου τρελλάθηκε» (1966), όπου μας χάρισαν έναν από τους θρυλικότερους καυγάδες του ελληνικού σινεμά!

Γαβριηλίδης και Κρεβατά έμειναν μαζί μέχρι το τέλος του ηθοποιού το 1982. Όπως αποκάλυψε μάλιστα η κόρη της Μαρίκας και γνωστή ηθοποιός με τη σειρά της Γκέλυ Μαυροπούλου, η Κρεβατά έπασχε το τελευταίο διάστημα της ζωής της από γεροντική άνοια, αν και ποτέ δεν έπαψε να αναζητά τον αγαπημένο της Γιώργο (τον συνάντησε στον Παράδεισο τον Σεπτέμβριο του 1994)…

Ο μικρός Γιώργος Γαβριηλίδης συχνά ανέβαινε στο σανίδι με τους ηθοποιούς γονείς του παίζοντας παιδικούς ρόλους, μέχρι που όταν τελείωσε το σχολείο πήγε για σπουδές στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου, απ’ όπου αποφοίτησε με έπαινο. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1925 στο έργο του Ξενόπουλου «Ο Ψυχοπατέρας». Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, άρχισε να εμφανίζεται σε οπερέτες, μουσικοχορευτικές παραστάσεις και επιθεωρήσεις….

Γιώργος Γαβριηλίδης: Η επαγγελματική του πορεία

Σπούδασε υποκριτική στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και ξεκίνησε από μικρός να μετέχει σε έργα πρόζας.Αν και δευτεραγωνιστής, ο Γιώργος Γαβριηλίδης κατάφερνε να κλέβει πάντα κάτι από τη λάμψη των πρωταγωνιστών και να κάνει αισθητή την παρουσία του με το πηγαίο και μεστό παίξιμό του.

Ο Γιώργος Γαβριηλίδης, πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1925 με το έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Ο Ψυχοπατέρας» και προς το τέλος της δεκαετίας του ‘30 άρχισε να μετέχει σε μουσικούς θιάσους και να παίζει σε οπερέτες και επιθεωρήσεις. Το 1947 έγινε συνθιασάρχης με τη Μαρίκα Κρεββατά και τη Μαρίκα Νέζερ και από το 1955 έως το 1957 με τη Μαρίκα Κρεββατά, τις αδελφές Καλουτά και τη Ρένα Ντορ. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε η ριζική στροφή του προς τα έργα πρόζας.

Η πρώτη κινηματογραφική δουλειά του Γιώργου Γαβριηλίδη, χρονολογείται από το 1936, όταν συμμετείχε μαζί με τον πατέρα του στην ελληνοτουρκική παραγωγή «Ο Κακός Δρόμος», σε σκηνοθεσία Μουχσίν Ερτουγρούλ και σενάριο Γρηγορίου Ξενόπουλου.

Ο Γιώργος Γαβριηλίδης έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 και τη δεκαετία του ‘60, τη χρυσή εποχή του εμπορικού κινηματογράφου στην Ελλάδα. Αξέχαστες έχουν μείνει οι ερμηνείες του στις κωμωδίες της Φίνος Φίλμ «Μία Ιταλίδα από την Κυψέλη» (1968), στο ρόλο του ελληνοαμερικανού Τζον Πάρκερ και «Μια τρελλή τρελλή σαραντάρα» (1966), στο ρόλο του κουφού γαμπρού που τον προξενεύουν στη Ρένα Βλαχοπούλου.

Ο θάνατος του Γιώργου Γαβριηλίδη

Από το 1960 ο Γιώργος  Γαβριηλίδης αραίωσε τις εμφανίσεις του στο θέατρο για λόγους υγείας, συνέχιζε να παίζει όμως στον κινηματογράφο.  Ο ηθοποιός πέθανε στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου 1982, σε ηλικία 74 χρονών.

Related posts

Μαρία Καρυστιανού: «Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»

Ο Γιώργος Πατούλης εύχεται «χρόνια πολλά» στη Νάνσυ Κοιλού με μια τρυφερή κοινή τους φωτογραφία

Η κόρη μου πρότεινε να πουλήσουμε το σπίτι και να αγοράσουμε διαμέρισμα: συμφώνησα, αλλά με έναν όρο