Γιώργος Νταλάρας: Η απουσία του πατέρα του, η δουλειά από τα 7, το αληθινό του όνομα και η καρμική γνωριμία με τη γυναίκα του

Γιώργος Νταλάρας: Όλα όσα δεν γνωρίζατε

Στις 29/09/1949 γεννήθηκε ο σπουδαίος Έλληνας ερμηνευτής Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος λόγω της απουσίας του πατέρα του από το σπίτι, ο Γ. Νταλάρας δούλευε από 7 χρονών έως και 15 χρονών, παράλληλα με την σχολική φοίτησή του. Μάλιστα, η πρώτη του δουλειά ήταν η μεταφορά πάγου.

Ο Γιώργος Νταλάρας είναι ένας καλλιτέχνης που δεν χρειάζεται συστάσεις: Στην καριέρα του έχει τραγουδήσει σχεδόν όλα τα μουσικά είδη: από δημοτικό, σμυρνέικο, ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι μέχρι βυζαντινούς ύμνους, λυρικά, σύγχρονα έντεχνα, λάτιν, όπερα, συμφωνικά έργα, ροκ, ποπ κ.ά. Επιπλέον έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες και εκπροσώπους του ελληνικού τραγουδιού καθώς και με πολλές από τις σημαντικότερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου.

Συνολικά στα παιδικά του χρόνια έκανε 23 διαφορετικά επαγγέλματα, όπως βοηθός καφενείου (στο πρωτοδικείο της Αθήνας στην οδό Φειδίου), βοηθός σε βιβλιοδετείο/τυπογραφείο, τεχνικός αυτοκινήτων, γρασαδόρος σε πλυντήρια αυτοκινήτων, εργάτης σε οικοδομή, βοηθός επισκευών σκαπτικών μηχανημάτων, οξυγονοκολλητής, βοηθός χρυσοχόου κλπ.

Του αρέσει πάρα πολύ η θάλασσα και πολλά καλοκαίρια τα περνάει στην Σύρο ψαρεύοντας. Μάλιστα, όταν ήταν παιδί ήθελε να γίνει μηχανικός στα καράβια από την αγάπη που έχει στις μηχανές αλλά και στην θάλασσα. Έτσι, όταν τελείωσε το δημοτικό σχολείο παρακολούθησε μαθήματα για να γίνει μηχανικός στην τεχνική σχολή «Γαλιλαίος» της οδού Πειραιώς.

Το 1964, σε ηλικία 15 ετών, είχε φτιάξει κάποια συγκροτήματα με φίλους του. Κάποια από αυτά ήταν οι “Electronics” και οι “Crazy Boys” στα οποία παίζανε μουσική επηρεασμένη από τους Beatles, τους Animals κλπ. Με το συγκρότημα “Crazy Boys” είχαν κερδίσει ένα βραβείο σε ένα διαγωνισμό του REX.Τον Οκτώβριο του 2006 ανακηρύχθηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Γιώργος Νταλάρας: Τα παιδικά χρόνια στην Κοκκινιά και η προσωπική του ζωή

Ο σπουδαίος ερμηνευτής πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Κοκκινιά. Τον επηρέασε ο θάνατος του πατέρα του -που ήταν ρεμπέτης με το όνομα Λουκάς Νταράλας. Πιτσιρικάς ο Γιώργος Νταλάρας θέλησε να μπαρκάρει στα καράβια. Την πρώτη του κιθάρα του τη χάρισε ο αδελφός του με τον οποίο χωρίστηκαν σε πολύ μικρή ηλικία λόγω της φτώχειας.

Όταν έβγαλα το δημοτικό εγώ ήθελα να μπαρκάρω. Βρήκαμε με τη μητέρα μου μια χρυσή τομή να μείνω στην Αθήνα και να πάω σε τεχνική σχολή. Και σιγά σιγά το 1963 έρχεται ο Χρήστος ο αδερφός μου με μια κιθάρα», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Νταλάρας.

Ο Γιώργος Νταλάρας ξεκίνησε δειλά–δειλά τα πρώτα του μουσικά βήματα και τραγουδώντας σε ένα μικρό μαγαζί στην Πλάκα. Η καριέρα του άρχισε να παίρνει τις τεράστιες διαστάσεις που απέκτησε, και ήταν όταν στο εν λόγω μαγαζί πήγε και τον άκουσε ο Μάκης Μάτσας.

Για τα 50 και πλέον χρόνια που έχει συμπληρώσει στη μουσική του διαδρομή, ο Γιώργος Νταλάρας δήλωσε χαρακτηριστικά «Τώρα μαθαίνω να τραγουδάω. Στα 50 χρόνια στο τραγούδι, μέσα από τη δουλειά που μπήκα μικρός, έπρεπε να φτιάξω ένα χαρακτήρα. Πιστεύω πως κατάφερα πολλά πράγματα».

Ο Γιώργος Νταλάρας κατάγεται από οικογένεια μουσικών. O πατέρας του, Λουκάς Νταράλας ήταν επίσης τραγουδιστής και συνθέτης στο χώρο της ρεμπέτικης μουσικής. Οι πρώτες του μνήμες είναι στενά δεμένες με τις βασικές μορφές της ελληνικής μουσικής, το δημοτικό, το σμυρνέικο, το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι. Τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής του, το άλλαξε επισήμως (όχι ψευδώνυμο) σε Νταλάρας. Όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος, το όνομα του πατέρα του διευκόλυνε σημαντικά τα πρώτα του βήματα και του άνοιξε πόρτες.

«Την Άννα τη γνώρισα διώχνοντάς την γιατί έκανε θόρυβο ενώ κάναμε πρόβα ο Λουκιανός, η Τάνια και ο Βασιλης Παπακωνσταντίνου. Περάσαμε ωραία μαζί. Νομίζω ότι η Άννα ήταν ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή μου. Αν δεν ήταν η Άννα μπορεί να μην έκανα ούτε τα μισά από αυτά που έκανα. Η Άννα με βοήθησε να κάνω ένα βήμα προς την κοινωνικοποίηση. Και αυτό της το χρωστάω».

Γιώργος Νταλάρας: Η καλλιτεχνική πορεία του

Όπως ο ίδιος ο Νταλάρας έχει τονίσει σε κατά καιρούς συνεντεύξεις, χρωστά μεγάλο μέρος της επιτυχίας του στον Σταύρο Κουγιουμτζή. Η γνωριμία τους έγινε με την προτροπή του κ. Μάκη Μάτσα όταν ο Νταλάρας έκανε σε ηλικία 18 ετών τα πρώτα επαγγελματικά βήματα στο τραγούδι. Η σχέση του Νταλάρα με το Σταύρο Κουγιουμτζή υπήρξε πολύ φιλική μέχρι και τον ξαφνικό θάνατο του συνθέτη από καρδιακή ανακοπή, το Μάρτιο του 2005.

«Με παίρνανε επτά χρονών παιδάκι, με βάζανε στις χορωδίες και μου λέγανε “τραγούδα”, έτσι, χωρίς να σκεφτώ τι μπορεί να γίνει. (..)» έχει δηλώσει σε συνέντευξή του. Λόγω της απουσίας του πατέρα του από το σπίτι, ο Γ. Νταλάρας δούλευε από 7 χρονών έως και 15 χρονών ταυτόχρονα με το σχολείο του. Η πρώτη του δουλειά ήταν η μεταφορά πάγου. Συνολικά στα παιδικά του χρόνια έκανε 23 διαφορετικά επαγγέλματα, όπως βοηθός καφενείου (στο πρωτοδικείο της Αθήνας στην οδό Φειδίου), βοηθός σε βιβλιοδετείο/τυπογραφείο, τεχνικός αυτοκινήτων, γρασαδόρος σε πλυντήρια αυτοκινήτων, εργάτης σε οικοδομή, βοηθός επισκευών σκαπτικών μηχανημάτων, οξυγονοκολλητής, βοηθός χρυσοχόου κλπ. Το 1965 σε ηλικία 15 χρονών, έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε στο πάλκο “Στου Στελλάκη”, με τον βετεράνο Στέλιο Περπινιάδη και τον γιο του Βαγγέλη στο Χαϊδάρι και έτσι έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στη μουσική.

Μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 85 προσωπικούς δίσκους (που έχουν ξεπεράσει τα 18.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, ενώ συμμετέχει (ως ερμηνευτής, μουσικός, παραγωγός) σε περισσότερους από 120 δίσκους άλλων καλλιτεχνών.

Ο Βαγγέλης Περπινιάδης, φίλος του πατέρα του, βλέποντας τα φωνητικά χαρίσματα του έφηβου ακόμα Γιώργου, προσπάθησε να τον βοηθήσει να μπει στην δισκογραφία. Του έγραψε δύο τραγούδια και του πρότεινε να τα ηχογραφήσουν σε ένα στούντιο στα Εξάρχεια. Καθώς πήγαιναν στο στούντιο την ημέρα που θα ηχογραφούσαν τα τραγούδια, δύο άρματα μάχης είχαν σταθμεύσει προς το μέρος της Στουρνάρη. Ήταν Παρασκευή 21 Απριλίου 1967, η ημέρα που η στρατιωτική χούντα κατέλαβε την εξουσία, γεμίζοντας το κέντρο της Αθήνας με τανκς. Έτσι λοιπόν δεν κατάφερε να ηχογραφήσει. Από την αυτοβιογραφία του Περπινιάδη μαθαίνουμε ότι αυτά τα δύο τραγούδια ήταν το “Μπροστά στα σκαλοπάτια σου” ένα κανταδορίστικο χασάπικο και το “Πάντα σε φίλους πίστευα” ένα ζεϊμπέκικο.

Πέντε μήνες αργότερα ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι από την εταιρία “Αυλός” του Γ. Περγαντή. Η “Προσμονή” σε μουσική του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη και σε στίχους Παναγιώτη Καλαποθαράκου ηχογραφήθηκε το 1967 σε ένα μικρό στούντιο στην οδό Μασσαλίας. Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών, αλλά κόπηκε αμέσως και όχι τυχαία από την λογοκρισία των συνταγματαρχών. Οι στίχοι ήταν καθαρά πολιτικοί:

Στις 11 Ιουλίου του 2001 σε συναυλία του Sting στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, ο Sting μοιράστηκε την σκηνή μαζί με τον Γ.Νταλάρα για να πούνε μαζί ντουέτο το “Mad about you”. Ο Γιώργος Νταλάρας είχε συμπράξει με τον Sting για πρώτη φορά το 1988, στη συναυλία της Διεθνούς Αμνηστίας, ξανά στο Ολυμπιακό Στάδιο. Τα επόμενα χρόνια συναντήθηκαν άλλες δύο φορές στο Open Air Φεστιβάλ του Αμβούργου και στη Γαλλία

Πολλοί συνάδελφοι του Γ. Νταλάρα τον αποκαλούν “θείο”. Το παρατσούκλι αυτό είχε ξεκινήσει σαν αστείο, όταν ο Γ.Νταλάρας είχε κάνει μία φορά δώρο ένα κασετόφωνο στον Χάρη Κατσιμίχα και από τότε ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας τον φωνάζουν θείο. Έπειτα έγινε γνωστό και άρχισαν και άλλοι συνάδελφοι και φίλοι του να τον αποκαλούν θείο, ο καθένας για δικούς του λόγους.

Γιώργος Νταλάρας: Πώς είναι ως παππούς;

Ο Μίλτος Σωτηριάδης (Ιδρυτής του θεάτρου του Νέου Κόσμου και νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών) και η Γεωργιάννα Νταλάρα (κόρη του Νταλάρα) έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.
Ο Γιώργος Νταλάρας έχει πει για τα εγγόνια του: “Μου αρέσει να περνώ χρόνο μαζί τους στη φύση και στη θάλασσα. Και έχω αυτά τα δύο αγοράκια, τα εγγόνια μου, που με γεμίζουν χαρά και τρυφερότητα. Παίζω μαζί τους από το πρωί ίσα με το βράδυ και ευγνωμονώ την κόρη μου που μας έκανε αυτό το ανεκτίμητο δώρο, όσο είμαστε ακόμη στα πόδια μας και υγιείς και μπορούμε να χαρούμε αυτά τα παιδιά και να τα δούμε να μεγαλώνουν”.

Related posts

Ειρήνη Μουρτζούκου: Πασίγνωστη δημοσιογράφος την πήγε να καταθέσει μήνυση πριν τη συλλάβουν

Έξαλλος ο Γκλέτσος έκλεισε το τηλέφωνο on air – «Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω καλά, με πίεσε ο χρόνος» (video)

Όλη η Ελλάδα βλέπει αυτή την εκπομπή στο κανάλι OPEN: Σαρώνει σε τηλεθέαση & τα άλλα κανάλια τρώνε τη σκόνη του