Η δραματική υπόθεση του Σορίν Ματέι: Η live ομηρία, η χειροβομβίδα, ο θάνατος της Αμαλίας Γκινάκη και ο ρόλος του Νίκου Ευαγγελάτου

by Newsroom i-diakopes.gr
Η δραματική υπόθεση του Σορίν Ματέι: Η live ομηρία, η χειροβομβίδα, ο θάνατος της Αμαλίας Γκινάκη και ο ρόλος του Νίκου Ευαγγελάτου

Σορίν Ματέι: Η υπόθεση που είχε συγκλονίσει την Ελλάδα

Η υπόθεση του Σορίν Ματέι με την live ομηρία στην τηλεόραση και το δραματικό τέλος δεν έχει ξεχαστεί. Όσοι παρακολούθησαν ζωντανά την υπόθεση θυμούνται το τραγικό τέλος και το λάθος της αστυνομίας.

Η εποχή που ο γνωστός άνθρωπος της τηλεόρασης Σταμάτης Μαλέλης φέρνει για πρώτη φορά τα παράθυρα σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων ελληνικού καναλιού και που η τηλεόραση ήταν το μεγάλο αφεντικό σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό – Η στιγμή που η τηλεόραση αφήνει πολύ λίγα στη φαντασία – 23 Σεπτεμβρίου του 1998 το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό παρακολούθησε ζωντανά μια συγκλονιστική υπόθεση ομηρίας που είχε τραγικό τέλος – Ρουμάνος καταζητούμενος μπουκάρει σε διαμέρισμα της Αθήνας και κρατά τέσσερις ομήρους – Ζητά να βγει στον αέρα – Διαπραγματεύσεις μέσω του γνωστού δημοσιογράφου Νίκου Ευαγγελάτου.

Βρισκόμαστε στη μοναδική εποχή που ένας καταζητούμενος θα ζητούσε να βγει στον τηλεοπτικό αέρα εν ώρα ομηρίας. Η τηλεόραση το 1998 ήταν ό,τι το ίντερνετ σήμερα. Δηλαδή τα πάντα, γράφει το ελλαδικό OneMan που φέρνει ξανά στις μνήμες μας την απίστευτη και τραγική ιστορία.

Μέσω του δελτίου του ΣΚΑΪ με το Νίκο Ευαγγελάτο, η Ελλάδα έζησε μαζικά ένα πρωτοφανές δράμα. Μια ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ομηρίας η οποία κράτησε τέσσερις ώρες και εξέθεσε την ελληνική αστυνομία που, 16 χρόνια πριν, έμοιαζε με ομάδα ενήλικων προσκόπων.

Η δραματική υπόθεση του Σορίν Ματέι: Η live ομηρία, η χειροβομβίδα, ο θάνατος της Αμαλίας Γκινάκη και ο ρόλος του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο Ρουμάνος καταζητούμενος εγκληματίας, Σορίν Ματέι, εισέβαλε στο διαμέρισμα της οικογένειας Γκινάκη, που βρισκόταν στην οδό Νιόβης 4 στα Κάτω Πατήσια και έπιασε ομήρους τα τέσσερα άτομα που βρίσκονταν εντός. Λίγα λεπτά αργότερα τηλεφώνησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, του οποίου διευθυντής ειδήσεων ήταν τότε ο Σταμάτης Μαλέλης και ζήτησε να βγει άμεσα στον αέρα. Ο κεντρικός παρουσιαστής ειδήσεων του καναλιού, Νίκος Ευαγγελάτος έκανε τη «συνέντευξη» μαζί του.

Οι εποχές ήταν τόσο… αθώες που οχτώ μέρες πριν το συμβάν στη Νιόβης, ο Ρουμάνος καταζητούμενος Σορίν Ματέι με όμηρο έναν αστυνομικό, κατάφερνε να πείσει τους διώκτες του να του ανοίξουν δρόμο και να ξεφύγει με αντάλλαγμα να μην πειράξει και να απελευθερώσει τον όμηρο.

Οχτώ μέρες μετά, η αστυνομία τον εντόπισε ξανά στο ισόγειο του 4 της οδού Νιόβης, εισέβαλε στο σπίτι, αλλά μετά από μια μίνι συμπλοκή, ο Ματέι διέφυγε απ’ το φωταγωγό και μπήκε στο σπίτι της Σουλτάνας Γκινάκη στον πρώτο όροφο. Εκεί βρισκόταν η ίδια, η κόρη της Αμαλία, ο γιος της Βαγγέλης και ο αρραβωνιαστικός της Αμαλίας, Απόστολος.

Στο δημοσίευμα της Μηχανής του Χρόνου περιγράφεται άκρως παραστατικά το συμβάν που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Σορίν Ματέι: Πως ξεκίνησε η ομηρία

Η άτυχη Αμαλία και ο κακοποιός Ματέι. Λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα οι άντρες των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στο υπόγειο διαμέρισμα της φίλης του Ματέι. Ο Ρουμάνος είχε μόλις κάνει χρήση ηρωίνης και βρισκόταν ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι. Οι αστυνομικοί πέταξαν μια κροτίδα κρότου- λάμψης και τον χτύπησαν στο κεφάλι με τη λαβή ενός όπλου. Παρά το χτύπημα και την επήρεια της ηρωίνης, ο Ματέι κατάφερε να κλειδωθεί στην τουαλέτα και να διαφύγει από το φωταγωγό. Πριν φύγει, πρόλαβε να αρπάξει τη χειροβομβίδα που είχε ακουμπισμένη στο κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι. Ανέβηκε προς τα πάνω και εισέβαλε στο διαμέρισμα της οικογένειας Γκινάκη, που βρισκόταν στον πρώτο όροφο. Μέσα στο σπίτι εκείνη την ώρα, βρίσκονταν η μητέρα Σουλτάνα Γκινάκη, ο 24χρονος γιος της Βαγγέλης, η κόρη της Αμαλία και ο αρραβωνιαστικός της, Αποστόλης Μακρινός. Η εισβολή του κακοποιού αιφνιδίασε την οικογένεια, ωστόσο η Σουλτάνα Γκινάκη κατάφερε να κρατήσει την ψυχραιμία της και έκανε ότι της ζητούσε ο Ματέι. Ο Ρουμάνος κρατούσε τη χειροβομβίδα στο χέρι, αλλά είχε ενημερώσει τους ομήρους ότι δεν είχε σκοπό να τους κάνει κακό. Η 58χρονη γυναίκα φρόντισε το τραύμα του κακοποιού, ο οποίος στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας κορδόνια παπουτσιών, έδεσε τους καρπούς της Αμαλίας. Τον έναν καρπό με τον αρραβωνιαστικό της και τον άλλον με το δικό του χέρι. Η κοπέλα βρέθηκε δεμένη μεταξύ του κακοποιού και του αγαπημένου της, που επρόκειτο να παντρευτεί μετά από 6 μήνες. Όμως δεν πρόλαβε…

Η Αμαλία Γκινάκη ήταν δεμένη ανάμεσα στον αρραβωνιαστικό της και τον κακοποιό.

Σορίν Ματέι: Η ζωντανή μετάδοση της ομηρίας

Ο Ματέι, μόλις αιχμαλώτισε την κοπέλα και τον αρραβωνιαστικό της, τηλεφώνησε στον τηλεοπτικό ΣΚΑΙ και αφού συνδέθηκε με τον διευθυντή ειδήσεων Σταμάτη Μαλέλη, απαίτησε να βγει στο αέρα. Μέσα σε δευτερόλεπτα ο διευθυντής αποφάσισε να κάνει πράξη το αίτημα του κακοποιού. Ο Νίκος Ευαγγελάτος πήρε τη θέση του στο στούντιο και άρχισε να συνομιλεί τηλεφωνικά με τον κακοποιό. Ο Σταμάτης Μαλέλης σε συνέντευξη του μετά από το περιστατικό ανέφερε πως λειτούργησε το δημοσιογραφικό του ένστικτο και πήρε την απόφαση να μεταδώσει ζωντανά την ομηρία. Για μια ώρα ο Ματέι συνομιλούσε με τον Νίκο Ευαγγελάτο, ενώ το πανελλήνιο παρακολουθούσε ζωντανά τις εξελίξεις. Ωστόσο, εκείνη την πρώτη ώρα, ούτε η αστυνομία, αλλά ούτε και η αρμόδια τηλεοπτική αρχή, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ζήτησαν να διακοπεί το τηλεφώνημα. «Την προηγούμενη φορά σεβαστήκανε τη ζωή του αστυνομικού και με άφησαν να φύγω. Τώρα κρατάω τέσσερις ανθρώπους», είπε στον Ν. Ευαγγελάτο ο κακοποιός και συνέχισε: «Μη φοβάστε, κακό δε θα κάνω σε κανέναν. Να διαπραγματευτώ θέλω και να με αφήσουν να φύγω». Η συνομιλία συνεχιζόταν χωρίς την επέμβαση της αστυνομίας και ο Ρουμάνος ζήτησε 500.000 δραχμές (περίπου 1500 ευρώ), τονίζοντας ότι ήταν μόνο για τα έξοδά του. Εν τω μεταξύ, μετά από προσωπική εντολή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, έφτασε στη οδό Νιόβης ο διοικητής της Ασφάλειας Θεόδωρος Παπαφίλης, ο οποίος ανέλαβε τις επιτόπιες διαπραγματεύσεις. Η σύνδεση με τον ΣΚΑΙ συνεχιζόταν κανονικά….

Ο Ματέι ζήτησε από τους αστυνομικούς, που είχαν αποκλείσει το δρόμο κάτω από το διαμέρισμα, να του στείλουν αμφεταμίνες για να καταφέρει να συνέλθει από την ηρωίνη. Οι αστυνομικοί έστειλαν ένα κουτί με υπνωτικά χάπια, αλλά ο κακοποιός το κατάλαβε, έγινε έξαλλος και διέκοψε την επικοινωνία μαζί τους. Ο Ρουμάνος είχε απασφαλίσει τη χειροβομβίδα και απειλούσε να την αφήσει από το χέρι του. «Μια λάμψη θα δείτε μόνο και τίποτα άλλο», έλεγε. Στον τηλεοπτικό σταθμό, δίπλα στον Σταμάτη Μαλέλη είχε βρεθεί εν τω μεταξύ ο υπαρχηγός της αστυνομίας Θεόδωρος Πλάκας, ο οποίος κατεύθυνε τις διαπραγματεύσεις, που γίνονταν πια μόνο μέσω του Νίκου Ευαγγελάτου. Ο δημοσιογράφος, που όπως διαπιστώθηκε από τους αστυνομικούς, κατάφερνε να κρατάει ήρεμο τον Ματέι, τον έπεισε να απελευθερώσει έναν όμηρο, τον γιο της οικογένειας, που αντιμετώπιζε μαθησιακές δυσκολίες….

Το τζογάρισμα με τη χειροβομβίδα

Εν τω μεταξύ, στο κοντρόλ του δελτίου έχει καθίσει και ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. για να κατευθύνει την κουβέντα Ευαγγελάτου-Ματέι, κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό από τις πρώτες ‘βαλτές’ ερωτήσεις.

“Είναι όλοι καλά στην υγεία τους; Μπορώ να μιλήσω ξανά με κάποιον απ’ τους ομήρους;”, ρωτάει ο δημοσιογράφος.

Ο Ματέι, παράλληλα με την τηλεφωνική επικοινωνία, συνομιλεί με τους αστυνομικούς που βρίσκονται από κάτω και τους ζητά αμφεταμίνες για να παραμείνει ξύπνιος. Εκείνοι έχουν την κάκιστη ιδέα να του στείλουν υπνοστεντόν αντί για αμφεταμίνες ώστε να πετύχουν τα αντίθετα αποτελέσματα, ποντάροντας στο ότι η χειροβομβίδα είναι ψεύτικη. Ο Ματέι εξοργίζεται.

Το τζογάρισμα γύρω απ’ το αν η χειροβομβίδα είναι αληθινή ή όχι θα απέβαινε μοιραίο αργότερα το βράδυ.

Σε μια κίνηση που έδειχνε διάθεση για συνεργασία, ο Ρουμάνος απελευθέρωσε τον Βαγγέλη Γκινάκη στις 20.15.

Στο σημείο είχε ήδη σπεύσει ο αρχηγός της Αστυνομίας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο οποίος απομάκρυνε αμέσως τις κάμερες και τους δημοσιογράφους. Μετά από συνομιλία του με την Αθανασοπούλου, ο Αρχηγός απεφάνθη ότι η χειροβομβίδα είναι ψεύτικη και ότι ο Σορίν Ματέι μπλοφάρει.

Η δραματική υπόθεση του Σορίν Ματέι: Η live ομηρία, η χειροβομβίδα, ο θάνατος της Αμαλίας Γκινάκη και ο ρόλος του Νίκου Ευαγγελάτου

Κατά τις 22.30, η αστυνομία διέταξε να κοπεί -μετά από 4 ώρες- η τηλεφωνική επικοινωνία του Ματέι με τον ΣΚΑΪ. Η αντίστροφη μέτρηση για την εισβολή είχε ξεκινήσει. Ο Αρχηγός δεν πίστεψε ποτέ την απειλή του Ρουμάνου, “Έχω τέσσερις ανθρώπους εδώ μέσα, μια λάμψη θα δείτε και κάνα κουτάλι θα φέρετε να μας μαζεύετε”.

Η έκρηξη

Ενώ στον αέρα του ΣΚΑΪ βρίσκεται η Ηρώ Καριοφύλλη και η ώρα είναι σχεδόν 23.00, ο Ματέι αφήνει ελεύθερη τη Σουλτάνα Γκινάκη και οι αστυνομικοί εισβάλλουν στο σπίτι αιφνιδιάζοντας τον. Καταφέρνουν να λύσουν το χέρι του Απόστολου και να τον βγάλουν έξω από το διαμέρισμα. Στο ντου συμμετέχει και ο ίδιος ο Αρχηγός.

Τα τηλεοπτικά συνεργεία δείχνουν τον κόσμο να κάνει άκρη και τις σειρήνες των ασθενοφόρων να ουρλιάζουν. Βλέπουν τον Ματέι αιμόφυρτο, αλλά ζωντανό σε ένα φορείο. Η χειροβομβίδα ήταν αληθινή και έσκασε ακριβώς πίσω από τα πόδια της Αμαλίας Γκινάκη με συνέπεια τον πολύ βαρύ τραυματισμό της.

Απ’ τα θραύσματα τραυματίστηκαν και οι αστυνομικοί που εισέβαλαν στο σπίτι, αλλά και ο Αρχηγός.

Η δραματική υπόθεση του Σορίν Ματέι: Η live ομηρία, η χειροβομβίδα, ο θάνατος της Αμαλίας Γκινάκη και ο ρόλος του Νίκου Ευαγγελάτου

Το μη αναστρέψιμο του θανάτου

Μετά από 17 μέρες στην εντατική, η Αμαλία Γκινάκη υπέκυψε στα τραύματά της. Αφού τέθηκε σε διαθεσιμότητα λόγω ακούσιας ανθρωποκτονίας λόγω αμέλειας, ο Αρχηγός της Αστυνομίας απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες το 2005.

Η δραματική υπόθεση του Σορίν Ματέι: Η live ομηρία, η χειροβομβίδα, ο θάνατος της Αμαλίας Γκινάκη και ο ρόλος του Νίκου Ευαγγελάτου

Μετά από τρία βράδια στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, όπου βρισκόταν αλυσοδεμένος και σε βαριά καταστολή, ο -εκτός κινδύνου- Σορίν Ματέι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Το ίδιο βράδυ ο γιατρός υπηρεσίας τον βρήκε νεκρό. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή της οικογένειας, ο θάνατος οφειλόταν σε πνιγμό λόγω εισρόφησης του εμετού σε συνδυασμό με την παρατεταμένη καταστολή.

Όπως δήλωσε στο ντοκιμαντέρ του BBC, ο γιατρός που βρήκε νεκρό τον Ματέι, οι ποσότητες των κατασταλτικών φαρμάκων που του είχαν χορηγηθεί ήταν “δόσεις για ελέφαντα”.

Προτεινόμενα