Η μέρα του καλοφαγά: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την Τσικνοπέμπτη

Τσικνοπέμπτη: Η γιορτή που οι περισσότεροι Έλληνες περίμεναν

Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια από τις αγαπημένες πολλών Ελλήνων, οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν ψητό κρέας αλλά και να μυρίσουν “τσίκνα”, γιορτάζοντας όλα τα έθιμα και την έναρξη της αποκριάτικης περιόδου…

Η Τσικνοπέμπτη λοιπόν, είναι μια από τις πιο αγαπημένες γιορτές του χρόνου, χάρις στην παράδοση και τις μυρωδιές που αποπνέει. Με τόσα φρεσκοψημένα κρεατικά στα κάρβουνα και ατελείωτο γλέντι δε θέλει και πολύ κάποιος για να πειστεί για την «ομορφιά» της. Με την έλευσή της να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής βρήκαμε 10 ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από τη μεγάλη γιορτή και σας τα παρουσιάζουμε.

1. Το όνομα «Τσικνοπέμπτη» προέρχεται από τη λέξη «τσίκνα», δηλαδή τη μυρωδιά που έχει το καμένο ψημένο κρέας.

2. Η Τσικνοπέμπτη σαν ημέρα θεωρείται η «επίσημη» έναρξη της αποκριάτικης περιόδου.

3. Δεδομένου ότι Τετάρτη και Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας, καθιερώθηκε η Πέμπτη ως ημέρα κρεατοφαγίας.

4. Κι άλλες χώρες γιορτάζουν την αντίστοιχη Τσικνοπέμπτη τους: Οι Γάλλοι έχουν την «Mardi Gras» («Λιπαρή Τρίτη») ενώ οι Γερμανοί έχουν την «Weiberfastnacht».

5. Στην Κομοτηνή υπάρχει το έθιμο τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια να ανταλλάσσουν φαγώσιμα δώρα κι από τη μία ο αρραβωνιαστικός στέλνει τον κούρκο ενώ από την άλλη η αρραβωνιαστικιά στέλνει μια κότα γεμιστή και μπακλαβά.

6. Επίσης στην Κομοτηνή, είθισται οι νοικοκυρές να καίνε μια κότα για να φαγωθεί την Κυριακή της Αποκριάς.

Περισσότερα έθιμα της Τσικνοπέμπτης τα οποία δεν γνώριζες

7. Στον Πόρο, οι νέοι κλέβουν ένα μακαρόνι, το οποίο πρέπει να τοποθετήσουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια θα παντρευτούν.

8. Στη Θήβα αρχίζει ο επονομαζόμενος «βλάχικος γάμος» που περιλαμβάνει το προξενιό δύο νέων που συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα.

9. Στην Πελοπόννησο, σφάζονται χοιρινά, από τα οποία μετά παρασκευάζονται παραδοσιακές λιχουδιές, όπως πηχτή, τσιγαρίδες, παστό και γουρναλοιφή.

10. Ένα ακόμη ενδιαφέρον και γουστόζικο έθιμο είναι αυτό στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, τα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσα» ή αλλιώς «Πέτε Γόλια», κατά το οποίο οι Κερκυραίοι υποδύονται κουτσομπόληδες που έχουν να αφηγηθούν νέα κουτσομπολιά.

Related posts

Έτσι είναι χωρίς ρετούς το σώμα της Αγγελικής Νικολούλη στα 60, οι φώτο που κυκλοφορούν και «κλείνουν στόματα»

Παναγιώτης Ραφαήλ: O μικρός “ήρωας”, έκλεισε τα 6, σβήνει το κεράκι και όλοι του εύχονται «χρόνια πολλά»

«Μην το πείτε στη μαμά μου…Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι»