«Η Ωραία Κοιμωμένη της Σικελίας»: Η ιστορία της μικρής Ροζαλίας που ο πατέρας της την κράτησε στην αιωνιότητα

«Η Ωραία Κοιμωμένη της Σικελίας»: Η ιστορία του παιδιού

Ένα παιδί από τη Σικελία πέθανε από πνευμονία πριν προλάβει να γίνει 2 χρονών. Η ιστορία που ακολουθεί ίσως κάποιοι την βρουν μακάβρια και παράξενη έμεινε όμως στην ιστορία της Ιταλίας.

Ο πατέρας της, Μάριο Λομπάρντο, μη μπορώντας να αντέξει το θάνατό της κόρης του, ζήτησε από τον ταριχευτή Αλφρέντο Σαλάφια (Alfredo Salafia), να διατηρήσει το σώμα της.

Μερικές φορές αποκαλούμενη ως «Ωραία Κοιμωμένη», το δικό της ήταν ένα από τα τελευταία σώματα που έγιναν δεκτά στις κατακόμβες των Καπουτσίνων του Παλέρμο στη Σικελία.

Χάρη στις τεχνικές ταρίχευσης του Σαλάφια, το σώμα της Ροζαλία διατηρήθηκε πολύ καλά. Οι ακτινογραφίες του σώματος δείχνουν ότι όλα τα όργανα είναι εντυπωσιακά άθικτα.

Το σώμα της φυλάσσεται σε ένα μικρό παρεκκλήσι στο τέλος της περιήγησης της κατακόμβης και είναι εγκιβωτισμένο σε γυάλινο καλυμμένο φέρετρο, τοποθετημένο σε ξύλινο βάθρο.

Μια φωτογραφία του 2009 του National Geographic δείχνει ότι το σώμα αρχίζει να δείχνει σημάδια αποσύνθεσης, κυρίως αποχρωματισμό.

«Η Ωραία Κοιμωμένη της Σικελίας» – Η πιο καλοδιατηρημένη μούμια

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα, η μούμια μεταφέρθηκε σε ένα πιο στεγνό σημείο στις κατακόμβες και το αρχικό της φέρετρο τοποθετήθηκε σε ερμητικά σφραγισμένο γυάλινο περίβλημα με αέριο άζωτο για να αποφευχθεί η αποσύνθεση.

Η μούμια παραμένει ένα από τα καλύτερα διατηρημένα σώματα στις κατακόμβες.

Την ίδια χρονιά, ο επιμελητής των κατακομβών των Καπουτσίνων Dario Piombino-Mascali ανακάλυψε ένα χειρόγραφο γραμμένο από τον Σαλάφια, στο οποίο απαριθμεί τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη μουμιοποίηση της Ροζαλία.

Η φόρμουλα ταρίχευσης περιγράφεται ως “ένα μέρος γλυκερίνης, ένα μέρος φορμαλδεΰδης κορεσμένο με θειικό ψευδάργυρο και χλωριούχο ψευδάργυρο και ένα μέρος διαλύματος αλκοόλης κορεσμένου με σαλικυλικό οξύ” και εισήχθη στο σώμα μέσω ένεσης ενός σημείου, πιθανότατα στη μηριαία αρτηρία.

Η Ροσέλα Λορέντζι του Discovery News ανέφερε ότι η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσει τα βακτήρια, η γλυκερίνη για να αποτρέψει την αποξήρανση και το σαλικυλικό οξύ για την εξάλειψη τυχόν μυκήτων στη σάρκα.

Related posts

Auτό είναι το ολοκαίνουργιο σπίτι της κυρά Ρηνιώς στην Κίναρο – Πώς ήταν και πώς έγινε

«Δεν ήρθαν να τον αποχαιρετήσουν»: Auτoi οι ηθοποιοί του Σασμού βρέθηκαν στην κηδεία του Δημήτρη Ήμελλου

Τα 3 ζώδια που θα αναγεννηθούν από τις στάχτες τους το 2025