Ίντερνετ: Δείτε ΕΔΩ αν διαρρεύσει τα στοιχεία σας

Ίντερνετ: Το Surfshark VPN διέθεσε στα πλαίσια της Cybersecurity Awareness Month ένα νέο εντελώς δωρεάν εργαλείο, το οποίο σου επιτρέπει να βλέπεις αν τα δεδομένα σου έχουν διαρρεύσει online.

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να πληκτρολογήσει το email του στην ειδική ιστοσελίδα του Surfshark και από κάτω θα του εμφανίσει σε ποιες διαρροές δεδομένων εμφανίζεται το email του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το email σου δεν θα χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς όπως σημειώνει η ίδια η υπηρεσία.

Η υπηρεσία αναφέρει χαρακτηριστικά:

Αφού εισαγάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, θα λάβετε ένα report σχετικά με τα δεδομένα που διέρρευσαν. Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μέρη: παραβιάσεις βάσεων δεδομένων και επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού.

Το report παραβίασης βάσεων δεδομένων δείχνει τους μεγαλύτερους παραβιασμένους τομείς και τις βάσεις δεδομένων στις οποίες βρέθηκαν οι πληροφορίες σας. Για λόγους ασφαλείας, τα δεδομένα αυτά ενδέχεται να είναι κρυμμένα. Ωστόσο, οι πλήρεις, λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη διαρροή θα είναι ορατές στο Surfshark Alert.

Ίντερνετ: H λίστα των απαγορευμένων sites στην Ελλάδα
Η Ε.Ε.Ε.Π. συντάσσει και αναθεωρεί κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων (Blacklist) οι οποίοι δεν έχουν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσεις άλλους τρόπους για να παρακάψεις τους περιορισμούς και να παίξεις σε αυτά, η ΕΕΕΠ προειδοποιεί ότι διώκεται ποινικά και για τους απλούς χρήστες με πρόστιμο ως και 50.000 ευρώ ανά συνεδρία στοιχηματισμού.

Στην ιστοσελίδα της αναφέρεται

Προκειμένου για μη αδειοδοτημένους παρόχους τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, στον κατάλογο (Blacklist) εγγράφονται τα ονόματα χώρου (domain names) ή/και οι διευθύνσεις πρωτοκόλλου διαδικτύου (Internet Protocols) των μη αδειοδοτημένων ιστοτόπων που παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιγνίων, ανεξαρτήτως των επιβαλλομένων διοικητικών κυρώσεων. Ο κατάλογος αναγράφει, όταν είναι διαθέσιμα, τα πρόσωπα που παρέχουν μη αδειοδοτημένες υπηρεσίες τυχερών παιγνίων ή/και τους νομίμους εκπροσώπους, διαχειριστές, μέλη διοικητικού συμβουλίου, εταίρους και μετόχους τους, καθώς και κάθε είδους παράβαση που έχει διαπιστωθεί και κύρωση που έχει επιβληθεί.

Όλοι οι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο δεν επιτρέπεται να αδειοδοτηθούν ή με οποιονδήποτε τρόπο να συμμετέχουν σε αδειοδοτημένο φορέα παροχής υπηρεσιών παιγνίων στην Ελλάδα.

Η αναλυτική λίστα είναι διαθέσιμη στον εν λόγω σύνδεσμο εδώ

Ίντερνετ: Έχετε αυτό το αντικείμενο σπίτι σας; Σας «κόβει» ταχύτητα στο… φουλ!
Αν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες, η λύση είναι ίσως πιο απλή από ό,τι πιστεύεις.

Πριν αρχίσεις δηλαδή να κατηγορείς τον πάροχο του internet για αργές επιδόσεις Wi-Fi, σκέψου ότι ίσως η αιτία του αργού Wi-Fi να βρίσκεται μέσα στο ίδιο σου το σπίτι.

Πιο συγκεκριμένα ο Drew English της Charter & Co. αναφέρει συγκεκριμένα: Δεν το αντιλαμβάνεσαι, αλλά τα μικροκύματα επηρεάζουν το Wi-Fi, ρίχνοντας της κλήσεις ή το HD streaming.

Τόσο ο φούρνος μικροκυμάτων όσο και το Wi-Fi router σου χρησιμοποιούν την ίδια συχνότητα 2.4Ghz. Αν και ο φούρνος χρησιμοποιεί τα κύματα αυτά για να ζεστάνει το φαγητό, το Wi-Fi router από την μεριά του βασίζεται σε αυτά για να μεταφέρει δεδομένα στο σπίτι.

Αν και οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν σχεδιαστεί για να συγκεντρώνουν τα μικροκύματα εντός της συσκευής πολλές φορές προκαλούν παρεμβολές με το Wi-Fi.

Ο Drew ανέφερε συγκεκριμένα:

Οι φούρνοι μικροκυμάτων από λιγότερο γνωστές μάρκες συχνά δεν είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με τα ίδια υψηλά πρότυπα με εκείνους των μεγάλων κατασκευαστών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστεί leak μικροκυμάτων νωρίτερα σε σχέση με ένα επώνυμο μοντέλο.

Ωστόσο, ακόμη και οι ακριβότεροι φούρνοι μικροκυμάτων μπορούν να παρουσιάσουν διαρροές με την πάροδο του χρόνου.

Η λύση; Απλή, απομάκρυνε το Wi-Fi από φούρνους μικροκυμάτων.

Ίντερνετ: Πονεμένη ιστορία στην Ελλάδα – Γιατί θα «σέρνεται» για πάντα
Σύμφωνα με συνέντευξή του στη Καθημερινή του καθηγητή και αντιπροέδρου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Δημήτριο Βαρουτά εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει γρήγορο internet.

Σχολιάζοντας τις ταχύτητες του Ιντερνετ στην Ελλάδα, ο κ. Βαρουτάς επιβεβαιώνει πως στις υψηλές ταχύτητες είμαστε σε αρκετά χαμηλό ποσοστό και προσθέτει πως σε αυτό δεν παίζει ρόλο μόνο η προσφορά αλλά και η ζήτηση.

«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή έχουμε αυξημένη ζήτηση στη μέση ταχύτητα στην Ελλάδα, ωστόσο ο εθνικός και ο ευρωπαϊκός στόχος είναι να αποκτήσουν όλοι πρόσβαση στα 100Mbps και στη συνέχεια να φτάσουμε στο 1Giga. Αλλωστε, η υπάρχουσα υποδομή αυτή τη στιγμή μπορεί να υποστηρίξει τα 100Mbps», εξηγεί.

Στην ερώτηση, λοιπόν, γιατί έχουμε πολύ καλά ποσοστά στις μέσες ταχύτητες, αλλά ακόμη υστερούμε σημαντικά στα πακέτα που ξεπερνούν τα 100Mbps, ο κ. Βαρουτάς επισημαίνει πως γι’ αυτό υπάρχουν αρκετοί λόγοι.

Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ξεκίνησαν νωρίτερα την εγκατάσταση της οπτικής ίνας και έτσι βρίσκονται πιο μπροστά. […] Οι πάροχοι πρέπει να προχωρήσουν σε περισσότερες υποδομές, αλλά πρέπει να αυξηθεί και η ζήτηση από τους συνδρομητές.

«Αρχικά στην Ελλάδα έχουμε πολλές γραμμές που δεν χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιούνται μόνο για τηλέφωνο, με αποτέλεσμα αυτές οι γραμμές να μη γίνουν ποτέ ευρυζωνικές. Επίσης υπάρχουν πολλά σπίτια με έναν κάτοικο που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του με 50Mbps ή λιγότερα. Εκτός των παραπάνω υπάρχουν πολλές γραμμές –σε χωριά ή εξοχικά– με χαμηλές ταχύτητες διότι η χρήση Ιντερνετ γίνεται μόνο το καλοκαίρι. Επίσης βλέπουμε πως αυτή τη στιγμή πολλά νοικοκυριά ικανοποιούν τις ανάγκες με τα 100Mbps και «συμπληρώνουν» με πρόσβαση από το Διαδίκτυο στο κινητό», εξηγεί ο κ. Βαρουτάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη ένας λόγος είναι η πολύ χαμηλή διείσδυση της οπτικής ίνας –κάτω του 1% στην επικράτεια– και η οποία προσφέρει ταχύτητα άνω των 200Mbps.

«Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ξεκίνησαν νωρίτερα την εγκατάσταση της οπτικής ίνας και έτσι βρίσκονται πιο μπροστά. Είναι προφανές πως χρονικά είμαστε πίσω, αλλά επιταχύνουμε. Οι πάροχοι πρέπει να προχωρήσουν σε περισσότερες υποδομές, αλλά πρέπει να αυξηθεί και η ζήτηση από τους συνδρομητές», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την Εκθεση Ανοικτού Διαδικτύου της ΕΕΤΤ, το «δημοφιλέστερο» πακέτο σύμφωνα με τις μετρήσεις των χρηστών για το 2022 είναι το 100Mbps, το οποίο έχει πάνω από τις μισές μετρήσεις – 56%. Ακολουθούν το πακέτο 50Mbps, με 20% των μετρήσεων, και το πακέτο 24Mbps (DL), το οποίο έχει 20,04% των συνδέσεων.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση της μέσης ταχύτητας στα σταθερά δίκτυα από το 2019 και μετά, καθώς και αύξηση του αριθμού των συνδρομητών σε δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς (VDSL, FTTH).

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ εξηγεί πώς η περίοδος της πανδημίας ήταν καθοριστική για να αλλάξει ο χάρτης της συνδεσιμότητας στην Ελλάδα.

«Πριν από την πανδημία δεν υπήρχε τόσο στην κουλτούρα μας η σύνδεση σε τόσες πλατφόρμες στην τηλεόραση. Αυτό σε συνδυασμό με την τηλεργασία οδήγησε στη σημαντική αύξηση της ζήτησης για υψηλότερες ταχύτητες Ιντερνετ στο σπίτι από τους συνδρομητές», τονίζει.

Φτάνοντας στο σήμερα, ο κ. Βαρουτάς επισημαίνει πως ο χρήστης έχει ποικιλία, καθώς μπορεί να συνδεθεί στο Ιντερνετ από το κινητό του ή από το σταθερό, ενώ στη σύνδεση εκτός από τον χαλκό προχωρούμε και στην οπτική ίνα στο σπίτι.

Ίντερνετ: Μένετε σε μια από αυτές τις περιοχές; Ετοιμαστείτε για απίθανες ταχύτητες
Νέες ταχύτητες ίντερνετ για εκατομμύρια Έλληνες το επόμενο διάστημα.

Το Ελεγκτικό συνέδριο ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ για το έργο Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband προυπολογισμού 870 εκατομμυρίων ευρώ και με τον δεύτερο ανάδοχο την Terna Fiber.

Μόλις τον περασμένο Ιούνιο υπογράφθηκε η σύμβαση με τον ΟΤΕ που είναι επίσης ανόδοχος του έργο.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα στην Ελλάδα, τόσο μεγάλου προϋπολογισμού που υλοποιείται με τη Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Στόχος να καλύψει περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον, ώστε να γίνουν επενδύσεις από τους παρόχους για τουλάχιστον 100Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης στο μέλλον ως 1GBps.

Η Terna Fiber που αποτελεί κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ ενεργειακής και της Grid Telecom θα υπογράψει με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τη δεύτερη σύμβαση του UFFBB.

Με αυτήν αναλαμβάνει την υλοποίηση του δικτύου υπερυψηλών ταχυτήτων σε τέσσερις από τις επτά περιοχές lots. Συγκεκριμένα στις περιοχές:

Lot 2 : 134.000 νοικοκυριά σε 11 Περιφερειακές Ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας).
Lot 4: 110.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου).
Lot 5: 127.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας)
Lot 6: 117.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 8 Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας).

Ο ΟΤΕ έχει υπογράψει από τον Ιούνιο τη σχετική σύμβαση για τις περιοχές:

Lot1: 9 περιφερειακές ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας).
Lot 3: 13 περιφερειακές ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων).
Lot 7: 9 περιφερειακές ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).

Ίντερνετ: Αυτά τα αντικείμενα ευθύνονται που «σέρνεται»
Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την ισχύ του WiFi στο σπίτι μας. Πέραν όμως των διάφορων τεχνικών προβλημάτων, πολλά υλικά καθημερινής χρήσης ενδέχεται να επηρεάζουν το σήμα.

Τα κυριότερα, σύμφωνα με τη dailymail, είναι τα εξής:

Σκυρόδεμα

Παραδόξως, το σκυρόδεμα λέγεται ότι επηρεάζει την ισχύ του WiFi, καθώς το μέταλλο που περιέχει ανακόπτει το σήμα..

Μεταλλικά αντικείμενα

Ένα παρόμοιο πυκνό υλικό που μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα του διαδικτύου σας είναι το μέταλλο.

Για παράδειγμα οι μεταλλικές περσίδες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.

Πλαστικό και γυψοσανίδα

Στο πλήθος των οικοδομικών υλικών που συμβάλλουν στην κακή ποιότητα του σήματος WiFi είναι ο σοβάς και οι γυψοσανίδες, αν και η απώλεια σήματος δεν είναι τόσο κακή όσο με τα πιο σκληρά υλικά παραπάνω.

Κεραμικά πλακάκια

Παράλληλα, τα κεραμικά πλακάκια μπορεί να ανακόψουν το WiFi. Επειδή συχνά συνδυάζονται με γύψο ή γυψοσανίδα, τα υλικά αυτά είναι πιθανό να αυξήσουν τις παρεμβολές στο σήμα.

Παράθυρα

Ακόμα ένα αργό WiFi μπορεί να σχετίζεται με τα… παράθυρα, καθώς περιέχουν ένα είδος μεταλλικής μεμβράνης που βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Η προσθήκη της μεταλλικής μεμβράνης καθιστά ακόμα πιο εύκολη την απορρόφηση ή την παρεμβολή στα σήματα WiFi.

Καθρέφτες

Ομοίως, οι καθρέφτες φιλοξενούν επίσης μια λεπτή επίστρωση μετάλλου πίσω από το γυαλί τους, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν και αυτοί το σήμα.

Νερό

Έκπληξη αποτελεί το νερό. Τα ενυδρεία για παράδειγμα μπορούν να αποδυναμώσουν το σήμα WiFi.

Έπιπλα

Αν έχετε μεγάλα και συμπαγή έπιπλα στο σπίτι, μπορεί να έχετε μια λιγότερο σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο. Όσο περισσότερα έπιπλα έχετε και όσο μεγαλύτερα και παχύτερα είναι, τόσο περισσότερο θα διαταραχτεί το σήμα σας.

Λευκές Συσκευές

Οι λευκές συσκευές μπορεί επίσης να είναι αιτία ανησυχίας, δεδομένου ότι συσκευές όπως οι φούρνοι μικροκυμάτων και τα πλυντήρια πιάτων εκπέμπουν τα δικά τους ραδιοκύματα.

Αλλά αν τοποθετήσετε τον δρομολογητή σας μακριά από αυτά τα καθημερινά αντικείμενα, ίσως μπορέσετε να διασώσετε μια αδύναμη σύνδεση WiFi.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου αν αντιμετωπίζετε αυτά τα ζητήματα στο σπίτι σας – με μερικές απλές τροποποιήσεις θα μπορούσατε να βρείτε τον εαυτό σας με καλύτερη σύνδεση.

Ίντερνετ: Σβήστε αμέσως αυτές τις 5 εφαρμογές από το κινητό σας – Θα σας αδειάσουν τους λογαριασμούς
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εταιρείες τεχνολογίας για επικίνδυνα apps.

Οι χρήστες smartphone στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία δέχονται επίθεση από ένα Android trojan με την ονομασία “Anatsa”.

Αυτό το trojan στοχεύει τους πελάτες ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών σε αυτές τις χώρες, ενώ μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερες.

Οι αναλυτές της ThreatFabric παρακολουθούν campaigns που χρησιμοποιούν εφαρμογές που βρίσκονται στο Google Play Store και οι οποίες μεταφέρουν το νέο τραπεζικό trojan.

Στο πιο πρόσφατο campaign, το οποίο στοχεύει σε 600 οικονομικές εφαρμογές από όλο τον κόσμο, εμπλέκονται εφαρμογές που έχουν πάνω από 30.000 λήψεις.

Στόχος είναι η κλοπή των διαπιστευτηρίων που χρησιμοποιούν οι πελάτες στις τραπεζικές εφαρμογές και η έναρξη δόλιων συναλλαγών μέσω της εκτέλεσης DTO (Device-Takeover Fraud).

Μετά από ένα διάλειμμα έξι μηνών, τον περασμένο Μάρτιο, το ThreatFabric είδε ενδείξεις για ένα νέο campaign με το Anatsa.

Μια εφαρμογή που βρισκόταν στο Google Play Store και εμφανιζόταν ως πρόγραμμα ανάγνωσης PDF, κατέβαζε μέσω GitHub το payload μόλις εγκαθίστατο. Το payload ήταν μεταμφιεσμένο ως πρόσθετο στην αρχική εφαρμογή.

Μόλις η εφαρμογή αναφέρθηκε στη Google, αφαιρέθηκε από το Play Store. Αλλά ένα μήνα αργότερα, οι επιτιθέμενοι πρόσθεσαν στο κατάστημα εφαρμογών άλλη μια εφαρμογή.

Αυτή τη φορά ήταν μια εφαρμογή προβολής PDF. Για άλλη μια φορά, ένα payload κατέβαινε μεταμφιεσμένο ως πρόσθετο της αρχικής εφαρμογής.

Όπως και προηγουμένως, η εφαρμογή αναφέρθηκε στη Google και αφαιρέθηκε από το Play Store. Όμως, όλο αυτό δεν φαίνεται να έχει τέλος.

Ανακαλύφθηκαν τρεις ακόμα εφαρμογές στο Play Store τον περασμένο και αυτόν τον μήνα.

Χρειάζονται από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες για να καταχωρηθούν αυτές οι κακόβουλες εφαρμογές στο Play Store. Οπότε, ανά πάσα στιγμή υπάρχει στο Play Store μία εφαρμογή που κουβαλάει το Anatsa και περιμένει να εντοπιστεί, να αναφερθεί, και να απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με το ThreatFabric, η ανάλυσή τους αποκαλύπτει ότι οι δράστες μπορούν να έχουν ταυτόχρονα πολλές εφαρμογές δημοσιευμένες στο κατάστημα , από διαφορετικούς λογαριασμούς προγραμματιστών.

Ωστόσο, μόνο μία ενεργεί ως κακόβουλη, ενώ οι άλλες είναι αντίγραφα ασφαλείας που θα χρησιμοποιηθούν μόλις η αρχική απομακρυνθεί από το κατάστημα εφαρμογών.

Μια τέτοια τακτική βοηθά τους δράστες να διατηρούν πολύ μεγάλα campaign, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο που απαιτείται για τη δημοσίευση μιας άλλης εφαρμογής που κουβαλάει το Anatsa.

Μόλις μία συσκευή μολυνθεί, το trojan μπορεί να συλλέξει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως διαπιστευτήρια, στοιχεία πιστωτικής κάρτας, υπόλοιπο λογαριασμών, πληροφορίες συναλλαγών, και άλλα.

Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται από τους επιτιθέμενους για τη δημιουργία συναλλαγών με χρήση του τραπεζικού λογαριασμού του θύματος.

Δεδομένου ότι οι συναλλαγές αυτές χρησιμοποιούν τις ίδιες συσκευές που χρησιμοποιούν συνήθως οι πελάτες της τράπεζας που αποτελούν στόχο, είναι δύσκολο για τα anti-fraud συστήματα να εντοπίσουν τις παράνομες συναλλαγές.

Το 2021, το ThreatFabric ανακάλυψε ένα παλιό campaign του Anatsa στο Google Play, όταν το trojan εγκαταστάθηκε πάνω από 300.000 φορές από εφαρμογές που προσποιούνταν ότι ήταν σαρωτές PDF, σαρωτές κωδικών QR, εφαρμογές Adobe Illustrator, και εφαρμογές παρακολούθησης φυσικής κατάστασης.

Οι πιο πρόσφατες επιθέσεις με το Anatsa περιλαμβάνουν τις παρακάτω εφαρμογές. Αν και μπορεί να έχουν απομακρυνθεί από το Google Play Store, πιθανώς κάποιοι να τις έχουν περασμένες ακόμα στα τηλέφωνα τους ή να τις κατεβάσουν από άλλες πηγές.

Οπότε, δίπλα στα ονόματα των εφαρμογών υπάρχουν αυτά των πακέτων τους, για πιο εύκολο εντοπισμό.

PDF Reader – Edit & View PDF: lsstudio.pdfreader.powerfultool.allinonepdf.goodpdftools
PDF Reader & Editor: com.proderstarler.pdfsignature
PDF Reader & Editor: moh.filemanagerrespdf
All Document Reader & Editor: com.mikijaki.documents.pdfreader.xlsx.csv.ppt.docs
All Document Reader and Viewer: com.muchlensoka.pdfcreator

Ακόμη και αν έχουν αφαιρεθεί από το Play Store, σε περίπτωση που εξακολουθούν να είναι εγκατεστημένες στο τηλέφωνό σας, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά.

Πρέπει πάντα να θυμάστε ότι πρόκειται για τραπεζικά trojan που επιδιώκουν να αδειάσουν τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς.

Οπότε, αν έχετε κάποια από αυτές τις πέντε στο Android smartphone σας, διαγράψτε τις αμέσως και φροντίστε να ελέγχετε το τραπεζικό σας υπόλοιπο για να βεβαιωθείτε ότι δεν συμβαίνει κάτι περίεργο.

Related posts

Σκλαβενίτης: Ποια διάσημη Ελληνίδα είναι η σύζυγός του αφεντικού της αλυσίδας σούπερ μάρκετ

Το 2025 θα μείνει αξέχαστο σε αυτά τα ζώδια για καλό λόγο

Τάιλερ Μακμπέθ: «Θέλουμε παιδί με τον Στέφανο» – Βίντεο