Κάρλος Μαυρολέων: Άφησε την δίκη του ιστορία από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα
Αρκετοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν την προσωπικότητα του ΄Κάρλας Μαυρολέων, μιας προσωπικότητας που έγινε γνωστή και ως «Έλληνας Τσε», παρά το γεγονός πως κατέληξε άδικα.
Ο μύθος του Έλληνα Τσε μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Black Lion», η οποία βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής την τελευταία τριετία.
Το κύριο βάρος του φιλμ θα πέσει στην τελευταία και μοιραία όπως εξελίχθηκε αποστολή του γοητευτικού κληρονόμου μιας αυτοκρατορίας που έζησε όπως αυτός ήθελε: εθισμένος στον κίνδυνο.
Είχε ήδη ξημερώσει η 28η Αυγούστου 1998, μια υγρή και ζεστή μέρα, με τον γόνο της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας να έχει συναντήσει δυστυχώς τον θάνατο στα 40 του. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά ο μύθος του Έλληνα Τσε μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Black Lion».
Ελάχιστα πράγματα έχουν διαρρεύσει για το project που θα ζωντανέψει την εκρηκτική περσόνα του γοητευτικού κληρονόμου που από έφηβος σχεδόν λάτρεψε την πρόκληση και το ζειν επικινδύνως. Ο σούπερ σταρ του «Amazing Spiderman» και του «Hacksaw Ridge», Αντριου Γκάρφιλντ, θα ενσαρκώσει τον γιο του Μπλούη Μαυρολέοντα, αυτόν που στα 16 του την κοπάνησε από το φημισμένο Eaton για να ζήσει τον πρώτο του έρωτα.
Αυτόν που ήθελε να γίνει λαθρέμπορος διαμαντιών στην Μπούρμα. Αυτόν που πολέμησε με τους μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν τους Ρώσους. Αυτόν που έγινε ένας εξαιρετικός πολεμικός ανταποκριτής. Είκοσι δύο χρόνια θα συμπληρωθούν τον ερχόμενο Αύγουστο από τον θάνατο του Κάρλος στο Πακιστάν, κατά τη διάρκεια της τελευταίας του δημοσιογραφικής αποστολής. Τότε που αναζητούσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στα μυστικά στρατόπεδα του Αφγανιστάν για το «60 Minutes» του CBS, έχοντας αφήσει πίσω του το κτήμα με τις πορτοκαλιές στο Πόρτο Χέλι και την Τανάζ, τη γυναίκα της ζωής του, την οποία θα παντρευόταν σε λίγους μήνες…
Η ταινία για τη ζωή του Κάρλος Μαυρολέοντα συζητιόταν επί χρόνια
Για την ακρίβεια από τη στιγμή που ο Σεμπάστιαν Γιούνγκερ έγραψε ένα καταπληκτικό στόρι για τη ζωή του στο «Vanity Fair», το οποίο έκανε αίσθηση.
Είχε τίτλο «Addicted to danger», δηλαδή «Εθισμένος στον κίνδυνο», και μέσα σε δέκα πυκνογραμμένες σελίδες ξεδίπλωνε την ιστορία του πλούσιου κληρονόμου που ενώ είχε τα πάντα προτίμησε να τα απαρνηθεί και να ακολουθήσει έναν τελείως δικό του τρόπο ζωής.
Τότε είχε γραφτεί ότι η Universal Pictures είχε κλείσει τα δικαιώματα για την ταινία πάνω σε σενάριο του Γιούνγκερ, το οποίο, όμως, τελικά δεν προχώρησε. Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι χρόνια για να ξεκινήσει τελικά ένα καινούριο project, στο οποίο θα περιγράφονται κυρίως οι τελευταίες μέρες της ζωής του Κάρλος.
Την παραγωγή της ταινίας ανέλαβε η Stay Gold Features, στο site της οποίας φιγουράρει ένα teaser με τον βασικό πρωταγωνιστή της, Αντριου Γκάρφιλντ. Ο διάσημος ηθοποιός, που φυσιογνωμικά μοιάζει αρκετά στον Κάρλος, θα είναι ένας από τους βασικούς παραγωγούς της ταινίας, ενώ ρόλο executive producer έχει αναλάβει και ο Νίκι Μαυρολέων, ο μεγάλος αδελφός του Κάρλος, γνωστός από τον γάμο του με τη διάσημη Βραζιλιάνα ηθοποιό Μπάρμπαρα Καρέρα, ο οποίος δεν μιλάει σχεδόν ποτέ.
Η συμμετοχή του στην ταινία δείχνει ότι θέλει πρωτίστως να αποτίσει φόρο τιμής στον αδελφό του, αυτόν που όταν μίλαγαν του έλεγε πράγματα που πολλές φορές τον άφηναν με το στόμα ανοιχτό. Το σενάριο της ταινίας θα υπογράψει τελικά ο Αλεσάντρο Καμόν, ενώ αναζητούνται ακόμη ο σκηνοθέτης και οι έτεροι πρωταγωνιστές του φιλμ.
Σύμφωνα με όλα όσα διαρρέουν, αυτό θα είναι επικεντρωμένο στην τελευταία δημοσιογραφική αποστολή του γοητευτικού κληρονόμου της ναυτιλιακής δυναστείας, που αποφάσισε από πολύ νωρίς να μην ακολουθήσει την πεπατημένη.
Η μυθιστορηματική ζωή του Κάρλος Μαυρολέων
Ωστόσο, θα είναι γραμμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχουν πιθανότατα και flash back από τη μυθιστορηματική ζωή αυτού του γοητευτικού άνδρα που, με την ίδια άνεση που κοιμόταν στα παγωμένα βουνά του Αφγανιστάν, φόραγε ένα tuxedo και συνόδευε την Μπάρμπρα Στρέιζαντ στην απονομή των Oσκαρ.
Ωστόσο δεν ήταν η μόνη που ερωτεύτηκε τον ατίθασο Κάρλος. Η Φον Χολ, γραμματέας του συνταγματάρχη Ολιβερ Νορθ, ο οποίος έγινε διάσημος για τα σκάνδαλα με τους Κόντρας στη Νικαράγουα και το Iran Gate, είχε πάθει εμμονή μαζί του: όταν χώρισαν άρχισε να τον παρακολουθεί νυχθημερόν, αναγκάζοντάς τον να την καταγγείλει στις Αρχές, με αποτέλεσμα να εκδοθούν περιοριστικά μέτρα εναντίον της.
Η αρχή της ζωής του έγινε στο σχεδόν μόνιμα συννεφιασμένο Λονδίνο, το 1958, όταν ο Μπλούης Μαυρολέων κράτησε για πρώτη φορά στην αγκαλιά του τον Κάρλος, τον έναν από τους δύο γιους που του χάρισε η γυναίκα του Ελίζαμπεθ. Ο μικρός ήταν ένα παιδί που γεννήθηκε κυριολεκτικά μέσα στο χρυσάφι και τα πρώτα χρόνια της ζωής του θύμιζαν παραμύθι.
Ξεκινώντας από την Κάσο, οι Μαυρολέοντες κατέκτησαν τον κόσμο και τη δεκαετία του ’60 διέθεταν επιχειρήσεις σε τρεις ηπείρους. Ο Κάρλος περιτριγυριζόταν από νταντάδες, δασκάλες ξένων γλωσσών και υπηρετικό προσωπικό σε ένα υπερπροστατευτικό περιβάλλον μέσα στην τεράστια έπαυλη της οικογένειας στην αγγλική πρωτεύουσα.
Στα 7 του χρόνια μπήκε οικότροφος μαζί με τον κατά δύο χρόνια μεγαλύτερό του αδελφό Νίκι σε ένα από τα πιο αυστηρά δημοτικά σχολεία. Το περίφημο κολέγιο του Eaton φάνταζε και ήταν η φυσική συνέχεια για το πλουσιόπαιδο, μόνο που η μοίρα του έπαιξε αυτό το παιχνίδι της αέναης αναζήτησης, στο οποίο ο Κάρλος δεν δίστασε ούτε στιγμή να μπει.
Η νεαρή 17χρονη κοπέλα που γνώρισε στο Luton τον μύησε με την ίδια άνεση στον έρωτα και το LSD στα 15 του χρόνια, με τον Κάρλος, αναζητώντας τον τεχνητό παράδεισο, να μη διστάσει να κάνει κάποιες μικροκλοπές. Κάτι που σίγουρα φαντάζει παράξενο αφού θα μπορούσε άνετα να έχει όσα χρήματα θέλει από τους γονείς του.
Κάρλος Μαυρολέων: «Θα βγάλω μόνος μου χρήματα και θα γίνω σπουδαίος σαν τον παππού μου»
Ωστόσο, προτίμησε να μην τους ζητήσει τίποτα γιατί πολύ απλά δεν ήθελε. «Θα βγάλω μόνος μου χρήματα και θα γίνω σπουδαίος σαν τον παππού μου», ήταν η μόνιμη ατάκα του, κάτι που δικαιολογεί και τη μεγάλη αδυναμία του Βασίλη Μαυρολέοντα στον εγγονό του.
Οι καθηγητές του στο κολέγιο δεν άργησαν να μάθουν για τα ναρκωτικά και τις μικροκλοπές και έτσι αποβλήθηκε, μόνο που ο Κάρλος έφυγε πριν προλάβει να φτάσει το χαρτί της αποβολής του στα χέρια του πατέρα του.
Με την αγαπημένη του και λίγες λίρες στην τσέπη βγήκαν σε κάποιον αυτοκινητόδρομο κάνοντας οτοστόπ για να έρθουν στην Ελλάδα, στην οποία έφτασε τελικά μόνο ο Κάρλος. Ο έρωτάς του τον εγκατέλειψε, προτιμώντας να ακολουθήσει έναν οδηγό νταλίκας.
Τότε ο Κάρλος, με τα ελάχιστα ελληνικά που γνώριζε, μετά από μια περιπλάνηση στους δρόμους της Αθήνας, κατάφερε και βρήκε τη θεία του. Η Ελένη Μαυρολέοντος δεν πίστευε στα μάτια της όταν αντίκρισε τον ανιψιό της. Ειδοποίησε αμέσως τους γονείς του κανονίζοντας να επιστρέψει στο Λονδίνο.
Ναι μεν ο Κάρλος έφυγε, αλλά στο αεροδρόμιο άλλαξε γνώμη και εισιτήριο και αντί για το Λονδίνο πήγε στην Τουρκία και από εκεί με ένα καράβι στις Ινδίες, για να καταλήξει στην Μπούρμα.
Το όνειρό του να γίνει λαθρέμπορος διαμαντιών τελείωσε προτού καν αρχίσει και για να ζήσει αναγκάστηκε να πιάσει δουλειά σε κάποιο εργοστάσιο κατασκευής χαλιών. Πίσω στην Αγγλία οι δικοί του, παρ’ όλες τις έρευνες, άρχισαν να πιστεύουν ότι είναι νεκρός.
Θα ακολουθήσουν και άλλα ταξίδια του Κάρλος, η φυγή του στο Αφγανιστάν όπου πολέμησε τους Ρώσους ως μουτζαχεντίν, η επιστροφή του στην κανονικότητα και η είσοδός του στις οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά μόνο για λίγο.
Τα πάρτυ στη Νέα Υόρκη, οι αποδράσεις στα Χάμπτονς και οι διακοπές στην Ελλάδα συνυπήρξαν με άγριες νύχτες, γυναίκες και ναρκωτικά.
Κάποια στιγμή, κουρασμένος από τις καταχρήσεις, πήρε τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στην κανονική ζωή και να αποτοξινωθεί από τα ναρκωτικά. Οταν το εξομολογήθηκε στον αδελφό του εκείνος έκανε τον σταυρό του, όμως ο Κάρλος το ʼ’πε και το ʼ’κανε.
Παρόλο που υπέφερε πολύ τις πρώτες μέρες από το σύνδρομο της στέρησης, βγήκε τελικά καθαρός και κάπου εκεί άρχισε και ο ιστός του μυστηρίου για το πώς έγινε πολεμικός ανταποκριτής και βούτηξε ξανά στα φλεγόμενα μέτωπα του κόσμου.
Η σχέση του Κάρλος Μαυρολέων με τις αρχές CIA
Οι φήμες λένε ότι η CIA τον προσέγγισε ακριβώς επειδή ο Κάρλος είχε προσβάσεις σε χώρες που την ενδιέφεραν άμεσα κι έτσι τον τοποθέτησαν στο CBS σαν δημοσιογράφο. Οι φίλοι και οι συγγενείς του έχουν πει ότι αρνήθηκε την οποιαδήποτε συνεργασία και μάλλον η αλήθεια θα αργήσει να μαθευτεί. Το σίγουρο είναι ότι από το 1991 που άρχισε την καριέρα του, τα μάτια του αντίκρισαν σκηνές φρίκης σε χώρες όπου η έννοια της ανθρώπινης ζωής δεν είχε την παραμικρή αξία.
Στη Σομαλία, στη Ρουάντα, στο Ιράκ, ο Κάρλος δεν δίστασε να κάνει τα ρεπορτάζ με τις σφαίρες να σφυρίζουν δίπλα του και την υγεία του να κινδυνεύει από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Σε ένα από τα ταξίδια του μάλιστα κόλλησε ελονοσία και νοσηλεύτηκε για δύο μήνες, ενώ στην επόμενη αποστολή του στην Τζακάρτα γνώρισε τον μεγάλο αλλά και τελευταίο έρωτα της ζωής του, την Ινδή Τανάζ Φαϊζναπούρ. Από το 1995 ζούσαν μαζί και το καλοκαίρι του 1998 πέρασαν ανέμελες στιγμές με την οικογένειά του στην πανέμορφη έπαυλή τους στο Πόρτο Χέλι.
Κανείς τους δεν φανταζόταν τότε, όταν ο Κάρλος έφυγε για το Πακιστάν, ότι θα ήταν η τελευταία φορά που θα τον έβλεπαν ζωντανό. Η αποστολή του ήταν να ανακαλύψει το κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν και να πάρει μια συνέντευξη από τον πιο καταζητούμενο τρομοκράτη στον κόσμο.
Ηταν ξημερώματα της 28ης Αυγούστου 1998 όταν ο Ντομινίκ Κάνινχαμ, παραγωγός του CBS, ανέλαβε το βαρύ έργο να ειδοποιήσει τον Μπλούη Μαυρολέοντα για τον θάνατο του γιου του σε ένα ξενοδοχείο του Πεσαβάρ από υπερβολική χρήση ηρωίνης, σύμφωνα με τις Αρχές.
Τέσσερις μέρες αργότερα το πτώμα του μεταφέρθηκε με απόλυτη μυστικότητα στην Αθήνα και η ταφή του έγινε στον τάφο της οικογένειας. Ο πατέρας του, με απλανές βλέμμα, έτοιμος να καταρρεύσει, κρατιόταν από το χέρι του Νίκι, ενώ δίπλα τους ήταν ελάχιστοι φίλοι και συγγενείς που είχαν έρθει για να πουν το τελευταίο αντίο στον Κάρλος.
«Εζησε ελεύθερος και επαναστάτης», είναι η φράση που συντροφεύει τον αντάρτη κροίσο στο πιο μοναχικό από τα δεκάδες ταξίδια μιας πολυτάραχης και πάνω απ’ όλα ασυμβίβαστης ζωής.
Μια ζωής, πτυχές της οποίας θα αποκαλυφθούν στην ταινία για τον Κάρλος, αυτόν που λάτρευε να ζει επικίνδυνα χωρίς να υπολογίζει τίποτα και κανέναν, μέχρι εκείνο το πρωινό του Αυγούστου που βρέθηκε νεκρός, με ένα τσιγάρο στα χείλη.