Κάστανα: Ο διατροφικός θησαυρός για λιπαρά οξέα, βιταμίνη C και κάλιο, η μείωση της «κακής» χοληστερόλης και το κόλπο για το καθάρισμα τους

Κάστανα: Ο θαυματουργός καρπός του χειμώνα

Τα κάστανα είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς καρπούς του χειμώνα. Είτε βραστά είτε ψητά είναι πεντανόστιμα και έχουν μεγάλη διατροφική αξία και πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Τα κάστανα είναι σημαντικά για πολλες χώρες. Μερικές από αυτές είναι οι:

  • Κίνα
  • Ιαπωνία
  • Βόρεια Αμερική

Οι καστανιές πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμούν σε χαμηλότερα υψόμετρα. Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει από 30-50 κιλά .

Η διατροφική αξία των κάστανων

Διατροφική αξία (ανά 100 gr)

  • Ενέργεια: 213 Kcal
  • Ω-3: 95 mg
  • Ω-6: 798 mg
  • Υδατάνθρακες: 45.5 gr
  • Πρωτεΐνη: 2.4 gr
  • Λίπος, ολικό: 2.3 gr
  • Κορεσμένα: 0.4 gr
  • Μονοακόρεστα: 0.8 gr
  • Πολυακόρεστα: 0.9 gr
  • Διαιτητικές ίνες: 8.1 gr
  • Χοληστερόλη: 0 mg

Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Αυτά βοηθάνε στην μείωση της κακιάς χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής.

Όσον αφορά στα μέταλλα, τα κάστανα και πάλι δεν υστερούν αφού έχουν καλή περιεκτικότητα σε :

  • ασβέστιο
  • μαγνήσιο
  • φώσφορο
  • σίδηρο
  • νάτριο
  • κάλιο

Όσον αφορά, μάλιστα, το κάλιο, η περιεκτικότητά τους είναι αρκετά υψηλή, φτάνοντας τα 518 mcg στα 100 γραμμάρια.

Επιπρόσθετα περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2 καθώς επίσης βιταμίνη C όπως και φυλλικό οξύ.

Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες. Πρέπει όμως να καταναλώνονται με μέτρο εφόσον έχουν αρκετές θερμίδες.

Η υπερβολική κατανάλωσή τους λοιπόν είναι δυνατό να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Για να μάθετε πως να καθαρίσετε τα κάστανα εύκολα και γρήγορα δείτε το βίντεο:

Related posts

«Λάκη, σε ευχαριστώ που γύρισες»: Οι 26 λέξεις του Λαζόπουλου για τις οποίες αποθεώθηκε

Eκτακτη ανακoίνωση: Πpόσεχε αν έχεις λoγαριασμό στην Εθνική – Τι έχει συμβεί

Γέννησε πριν λίγο η Αλεξάνδρα Νίκα: Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός – To φύλο του μωρού