Κώστας Μπακογιάννης: «Ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στο Δημαρχείο της Αθήνας θα είναι το πέρασμα στην πρόοδο»

Κώστας Μπακογιάννης: Οι δηλώσεις με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατα της ομοφοβίας

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ομοφοβίας και τρανσφοβιας, ο δήμαρχος Αθηνών μίλησε ανοιχτά για θέματα τα οποία δεν συζητούνται συχνά και δημόσια.

«Εμείς θέλουμε μία πόλη στην οποία ο καθένας και η καθεμιά, να είναι αυτός ή αυτή που επιθυμεί. Μια πόλη ανοιχτή, μία πόλη ακομπλεξάριστη, μία πόλη συμπεριληπτική, μία πόλη από όλους για όλους». Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης μέσω της συχνότητας του Αθήνα 9,84 που έχει αφιερώσει σήμερα, Διεθνή Ημέρα κατά της ομοφοβίας, όλες τις εκπομπές του στην καταπολέμηση των διακρίσεων και στην ενίσχυση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού, με το κεντρικό σύνθημα «ΠΟΛΗχρωμη Αθήνα».

Περισσότερες δηλώσεις από τον Κώστα Μπακογιάννη κατα της ομοφοβίας

Μιλώντας στην εκπομπή της Μαργαρίτας Μυτιληναίου, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάποιος μπορεί να πει: “Καλά, όλα αυτά ακούγονται λίγο μακρινά, λίγο ρομαντικά”. Όμως, ξέρετε ποια είναι η αλήθεια; Ότι αυτό είναι το μέλλον, που έρχεται με ορμή. Και ιστορικά όταν έχεις μία αντιπαράθεση ανάμεσα στο μέλλον και στο παρελθόν, κερδίζει το μέλλον. Όταν έχεις μία αντιπαράθεση ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση, κερδίζει η πρόοδος. Και όταν έχεις μία αντιπαράθεση ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι κερδίζει το φως. Τόσο απλά. Αυτό μάς έχει διδάξει η ιστορία».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στην πανελλήνια καμπάνια «Πες το Ναι» για την ισότιμη πρόσβαση στον γάμο και την τεκνοθεσία, την οποία ο ίδιος στηρίζει. «Με κάθε ευκαιρία διατυπώνω δημόσια την προσδοκία -και πιστεύω ότι διερμηνεύω την πλειοψηφία των Αθηναίων- να μπορέσουμε επιτέλους στο ιστορικό κτίριο της Πλατείας Κοτζιά, στο Δημαρχείο, να οργανώσουμε τον πρώτο γάμο ομόφυλου ζευγαριού.

Νομίζω ότι είναι ένα συμβολικό “πέρασμα”, το οποίο έχει αργήσει και πρέπει να γίνει άμεσα». Ο κ. Μπακογιάννης συμφώνησε ότι για το ζήτημα της ισότητας, έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε ωστόσο, όπως είπε, έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα από την πλευρά της πολιτείας. «Για να είμαστε δίκαιοι, τους τελευταίους μήνες, έχουν γίνει πάρα πολλά. Έχουμε δει μία σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες να ξεδιπλώνονται, μία σειρά από κινήσεις οι οποίες είναι ουσιαστικές. Μπορεί να μην είναι από αυτές που θα παίξουν πρώτο θέμα στα site ή στα ραδιόφωνα, ή στις τηλεοράσεις, αλλά είναι από αυτές που μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα λιγότερο ανυπόφορη.

Κώστας Μπακογιάννης: “«Προφανώς το «ναι» του δήμου στο Pride. Είναι μία γιορτή αγάπης, που πάντα νικά”

Είναι από αυτές που μπορούν να προσφέρουν μία ανακούφιση». Ειδικά για το Athens Pride, που διοργανώνεται στην Αθήνα τον επόμενο μήνα, ο Δήμαρχος Αθηναίων είπε: «Προφανώς το «ναι» του δήμου στο Pride. Είναι μία γιορτή αγάπης, που πάντα νικά. Γιατί δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ο ένας στον άλλον τον εαυτό που θέλουμε; Γιατί δεν ξεκινάμε από την παραδοχή ότι χρωστάμε ο ένας στον άλλον τον καλύτερο μας εαυτό και όχι το χειρότερο μας εαυτό;» τόνισε και συμπλήρωσε: «Η αλλαγή πάντα φοβίζει. Το καινούργιο ενδεχομένως μπορεί και να τρομάζει. Είμαστε μια κοινωνία σε μετάβαση αλλά είμαστε μια κοινωνία σε μετάβαση, όχι τόσο προς τα έξω όσο προς τα μέσα».

Ο Κ. Μπακογιάννης στη Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης «11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» Το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Αθηναίων επισκέφθηκε, συνοδεία της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών κ. Κατερίνας Γκαγκάκη, τον χώρο τον οποίο έχει παραχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων και φιλοξενεί το επιστημονικό προσωπικό της Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης «11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ». Τα στελέχη της Γραμμής μοιράστηκαν μαζί του, δυσκολίες και εμπόδια που αντιμετωπίζουν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, γονείς και εκπαιδευτικοί που απευθύνονται σε αυτήν, ενώ ο Δήμαρχος τούς διαβεβαίωσε για την αμέριστη στήριξή του στην κοινή προσπάθεια για μία ανοιχτή και συμπεριληπτική κοινωνία.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είχε αναφερθεί στον σπουδαίο ρόλο της Γραμμής «11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» για την υποστήριξη των ανθρώπων που υφίστανται τις συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού. «Μπορεί να μας ακούει κάποιος που δυσκολεύεται με το περιβάλλον του, που δυσκολεύεται ανακαλύπτοντας τον εαυτό του, που μπορεί να δέχεται bullying, να είναι θύμα κακοποίησης φυσικής ή λεκτικής. Όλοι γνωρίζουμε τέτοια παιδιά. Γνωρίζουμε και τις οικογένειές τους, ξέρουμε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το 11528, είναι μία γραμμή που δεν έχει κάνει ο Δήμος Αθηναίων. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Την έχουν κάνει υπέροχοι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Εμείς τη στηρίζουμε, κάνοντας το αυτονόητο. Παρέχουμε στέγη με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Αν κάποιος έχει ένα ζήτημα που θέλει να συζητήσει για το φύλο, για τη σεξουαλική ταυτότητα, για τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους, μπορεί να καλέσει ανώνυμα σε αυτή τη Γραμμή και να μιλήσει με ειδικούς επιστήμονες, με ψυχολόγους, με ψυχιάτρους, με κοινωνικούς λειτουργούς. Πιστεύω πραγματικά ότι θα βρει τη βοήθεια που χρειάζεται». Η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης «11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Thessaloniki Pride, της ΟΛΚΕ – Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδος, της Θετικής Φωνής, του Athens Pride και του Orlando LGBT+.

Related posts

Έτσι είναι χωρίς ρετούς το σώμα της Αγγελικής Νικολούλη στα 60, οι φώτο που κυκλοφορούν και «κλείνουν στόματα»

Παναγιώτης Ραφαήλ: O μικρός “ήρωας”, έκλεισε τα 6, σβήνει το κεράκι και όλοι του εύχονται «χρόνια πολλά»

«Μην το πείτε στη μαμά μου…Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι»