Κώστας Δούκας: Η δουλειά στην τράπεζα, η μεγάλη απόφαση να γίνει θεατρίνος, η σημαντικότερος ρόλος και οι μυθικές ατάκες με τον Χατζηχρήστο

Κώστας Δούκας: Όλα όσα δεν γνωρίζατε για τη ζωή του ηθοποιού

Το 1895 στη Σύμη γεννήθηκε ο Έλληνας ηθοποιός Κώστας Δούκας, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα το 1967. Τον ηθοποιό τον γνωρίσαμε καλύτερα μέσα από την ταινία του Κώστα Χατζηχρήστου  “Ο μπακαλόγατος”.

Το εύσωμο αφεντικό του μπακαλογατιού Ζήκου χάρισε κλασικές ατάκες (ποιος δεν θυμάται το «κάτι ψαρούκλες» που λέει μέσα στο τρένο στο «Μην είδατε τον Παναή»;), μας έκανε να δακρύσουμε στα γέλια και άφησε παρακαταθήκη τους ρόλους του σε μια σειρά κλασικές ταινίες, όπως «Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος», «Ο κύριος πτέραρχος», «Τα 201 καναρίνια», «Έξω φτώχεια και καλή καρδιά», «Ο Γιάννης τα ’κανε θάλασσα» και τόσες ακόμα.

Κώστας Δούκας: Η απόφαση του να γίνει θεατρίνος

Το πραγματικό του όνομα του ταλαντούχου ηθοποιού  ήταν Κωνσταντίνος Ασλανίδης. Σπούδασε στην Εμπορική Σχολή και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην Τράπεζα Αθηνών. Ωστόσο, εγκατέλειψε τη σιγουριά προκειμένου να ακολουθήσει το όνειρο της υποκριτικής.Σπουδαγμένος στην Εμπορική Σχολή, δικαιώθηκε στην παρόρμησή του να αφήσει μια σίγουρη δουλειά για χάρη της showbiz και με το παραπάνω. Γιατί πέρα από την υποκριτική του καριέρα σε σανίδι και πανί, στο τέλος κατέληξε άνθρωπος-ορχήστρα για το σινεμά, σκηνοθετώντας ταινίες, γράφοντας σενάρια, οργανώνοντας και διευθύνοντας παραγωγές και πιάνοντας όλα λίγο-πολύ τα πόστα του κινηματογράφου.

Στον ρόλο του ερωτευμένου μεν, αυταρχικού δε μπακάλη, έπλεξε ένα σωρό ατάκες στο πλευρό του Κώστα Χατζηχρήστου. Οι δυο τους αποτέλεσαν ένα από τα χαρακτηριστικότερα δίδυμα του ελληνικού κινηματογράφου.

Κάτι που δεν ήταν διόλου τυχαίο, καθώς η μεταξύ τους χημεία φάνηκε από την πρώτη τους συνεργασία στην ταινία «Ο Θύμιος τα ‘χει τετρακόσια».

Τρία χρόνια μετά τον «Θύμιο», Δούκας και Χατζηχρήστος συνεργάζονται ξανά στον «Μπακαλόγατο», όπως είναι γνωστή η εν λόγω ταινία και απογειώνουν την παραγωγή με τις ερμηνείες τους.
Το κοινό μυστικό τους είναι πως άφησαν στην άκρη το σενάριο, ακολούθησαν απλά τη σκαλέτα του και με τους υπέροχους αυτοσχεδιασμούς τους, οδήγησαν το «Της κακομοίρας» στο πάνθεον της ελληνικής κωμωδίας.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο Κώστας Δούκας βρήκε τον ρόλο της ζωής του ως «μπακάλης» στο «Της κακομοίρας».

Και να φανταστεί κανείς πως τότε, ήταν 68 ετών! Φυσικά, η διαδρομή του εν λόγω ηθοποιού στο θέατρο και τον κινηματογράφο υπήρξε μακρά, ωστόσο δεν θα ήταν παράλογο να θεωρήσουμε τον συγκεκριμένο ρόλο, ως τον καλύτερό του.

Τη δεκαετία του ’40 συμμετέχει σε δεκάδες επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις της εποχής, με αποκορύφωμα τις «Ακουαρέλλες» (1943), ενώ το 1947 εμφανίζεται ξανά στον κινηματογράφο, στην ταινία «Μαρίνα» του Αλέκου Σακελλάριου.

Δέκα χρόνια αργότερα (1957), πλαισιώνει υπέροχα τον Φωτόπουλο στον «Φανούρη και το σόι του», ενώ τη δεκαετία του ’60 γίνεται αχτύπητο δίδυμο με τον Χατζηχρήστο.

Ο θάνατος του Κώστα Δούκα

Ο Κώστας Δούκας έφυγε από τη ζωή το 1967, στα 72 του χρόνια, έχοντας διαγράψει τη δική του πορεία στο ελληνικό θέαμα ως μια αυθεντικά λαϊκή μορφή μιας εποχής που θυμόμαστε με νοσταλγία…

Related posts

Ανέστης Βλάχος: Ο εγγονός του έβαλε τα ράσα και απαρνήθηκε την κοσμική ζωή – Οι πρώτες εικόνες του ως Ιερέας

Μαρία Καρυστιανού: «Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»

Ο Γιώργος Πατούλης εύχεται «χρόνια πολλά» στη Νάνσυ Κοιλού με μια τρυφερή κοινή τους φωτογραφία