Κώστας Κεντέρης: Tο νέο ξεκίνημα στην ζωή του, οι κατηγορίες για ντόπινγκ και το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο

by Τόνια Τζαφέρη
Κώστας Κεντέρης: Tο νέο ξεκίνημα στην ζωή του, οι κατηγορίες για ντόπινγκ και το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο

Κώστας Κεντέρης: O Έλληνας πρωταθλητής που άφησε ιστορία

Πολλοί είναι εκείνοι που θα θυμούνται τον Κώστα Κεντέρη τόσο για την ιστορία του, όσο και για τα κατορθώματα που κατάφερε να κάνει στον αθλητισμό.

Ο Κώστας Κεντέρης κατάγεται από την Μυτιλήνη και ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό σε ηλικία 10 χρονών. Ξεκίνησε με το άλμα εις μήκος και εν συνεχεία με τα 200 και 400 μέτρα, έχοντας δίπλα του για 9 χρόνια τον Γρηγόρη Κοντό.

Με αυτόν προπονητή πέτυχε και την πρώτη του μεγάλη επιτυχία στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα όπου κατέκτησε την πρώτη θέση με χρόνο 47,79.

Κώστας Κεντέρης: Tο νέο ξεκίνημα στην ζωή του, οι κατηγορίες για ντόπινγκ και το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο

Μερικά χρόνια μετά, μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει και εκεί ξεκινάει να γυμνάζεται υπό το βλέμμα του Πλούταρχου Σαρασλανίδη,του προπονητή που βοήθησε την Βούλα Πατουλίδου να φτάσει στην κατάκτηση του χρυσού στη Βαρκελώνη το 1992. Ένα χρόνο μετά σε ηλικία 20 χρονών κρεμάει στο λαιμό του το χρυσό μετάλλιο, στους Μεσογειακούς Αγώνες με χρόνο 45,70.

Ξεκίνησε τον αθλητισμό το 1983 στον Αρίωνα Μυτιλήνης – αρχικά με το άλμα εις μήκος – αγώνισμα στο οποίο και σημειώνει τις πρώτες του επιτυχίες σε σχολικούς πανελλήνιους αγώνες.

Κώστας Κεντέρης: Tο νέο ξεκίνημα στην ζωή του, οι κατηγορίες για ντόπινγκ και το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο

Ο πρώτος του προπονητής ήταν ο Γρηγόρης Κοντός, ο οποίος τον προέτρεψε να αφήσει το μήκος και να ασχοληθεί με τα 200 και 400 μέτρα. Με τον Κοντό προπονήθηκε για 9 χρόνια. Μεγαλύτερη επιτυχία που σημείωσε μαζί του ήταν η πρώτη θέση σε Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα στα 400 μέτρα (47.79).

Τα πρώτα βήματα του Κώστα Κεντέρη στον αθλητισμό

Το Σεπτέμβριο του 1992 μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη για σπουδές και ξεκίνησε να προπονείται με τον Πλούταρχο Σαρασλανίδη (πρόκειται για τον άνθρωπο που οδήγησε τη Βούλα Πατουλίδου στο θρίαμβο της Βαρκελώνης το 1992). Η πρώτη του μεγάλη διάκριση με τον Σαρασλανίδη ήταν η 1η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1993 στα 400 μ. με χρόνο 45,70 που ήταν το πανελλήνιο ρεκόρ.

Κώστας Κεντέρης: Tο νέο ξεκίνημα στην ζωή του, οι κατηγορίες για ντόπινγκ και το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο

Το πρόβλημα των τραυματισμών του κατάφερε να το ξεπεράσει τέσσερα χρόνια μετά, φτάνοντας έτσι στο 1998, έχοντας χάσει σημαντικά χρόνια για την καριέρα του.

Το 1999 αλλάζει προπονητή, καθώς τον αναλαμβάνει ο Χρήστος Τζέκος και τις 28/9 του 2000 “αλλάζει η ζωή του”, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ στα 200 μέτρα. Ένα αουτσάιντερ όπως είπαν πολύ, κατάφερε στο δεύτερο μισό της κούρσας να δείξει ποιος είναι και γιατί βρίσκεται εκεί. Αυτό το χρυσό του Κώστα, άλλαξε για πάντα την κατάσταση του αγωνίσματος.

Από την άνοιξη του 2000 μέχρι και σήμερα γυμνάζεται στην Αθήνα και ανήκει στον Ολυμπιακό Πειραιώς. Από το 1989 που έκανε την πρώτη Πανελλήνια νίκη του στα 400 μ. στην κατηγορία των Παίδων δεν έχει χάσει από Έλληνα αθλητή μέχρι και σήμερα στα 400 μ. Είναι κάτοχος 3 Πανελλήνιων Ρεκόρ, ένα στην κατηγορία των εφήβων στα 200 μ. με 21.05 (1992) και δύο στην κατηγορία των ανδρών στα 400 μ. κλειστού στίβου με 46.36 (1999) και 200 μ. ανοιχτού στίβου με 19.85 (2002).

Ο Κώστας Κεντέρης ήταν μία από τις μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Ο Κώστας Κεντέρης ήταν μία από τις μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, καθώς και πιθανότατα ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος που θα έπαιρνε μέρος στην τελετή έναρξης. Ωστόσο, μία μέρα πριν την τελετή, ο Κεντέρης και η συναθλήτριά του Κατερίνα Θάνου δεν παρέστησαν σε έκτακτο έλεγχο ντόπινγκ. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα με μηχανή κατά την προσπάθειά τους να σπεύσουν στο Ολυμπιακό Χωριό ώστε να υποβληθούν στο τεστ. Σύμφωνα με τον Κώστα Κεντέρη, ενημερώθηκε για την κλήση της ΔΟΕ για τον έλεγχο 60 λεπτά πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Κώστας Κεντέρης: Tο νέο ξεκίνημα στην ζωή του, οι κατηγορίες για ντόπινγκ και το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο

Αργότερα, η έρευνα έδειξε ότι το ατύχημα ήταν προσχεδιασμένο και εικονικό,ενώ η εισαγωγή και παραμονή τους στο νοσοκομείο ΚΑΤ έγινε μετά από «τηλεφωνική εντολή». Στον απόηχο των γεγονότων, ο Κεντέρης και η Θάνου ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από τους Αγώνες στις 18 Αυγούστου, μετά από την απολογία τους στην πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ.

Κώστας Κεντέρης: Ο έλεγχος ντόπινγκ και ο προσωρινός αποκλεισμός

Ο έλεγχος της Αθήνας ήταν ο τρίτος έλεγχος ντόπινγκ στον οποίο δεν έλαβαν μέρος οι δύο αθλητές και έτσι τους επεβλήθη ποινή προσωρινού αποκλεισμού από την IAAF στις 22 Δεκεμβρίου 2004. Τον Ιούνιο του 2005 όμως, οι αθλητές αθωώθηκαν από την πειθαρχική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ λόγω αμφιβολιών.Αντίθετα, στον προπονητή τους Χρήστο Τζέκο επεβλήθη ποινή αποκλεισμού τεσσάρων χρόνων από κάθε αθλητική δραστηριότητα, γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους αθλητές του για την κλήση σε έλεγχο ντόπινγκ, αλλά απαλλάχθηκε των κατηγοριών για την υπόθεση εμπορίου αναβολικών ουσιών.

Μετά από μακρύ νομικό αγώνα, στις 26 Ιουνίου 2006, πριν την απόφαση του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου, οι αθλητές ήρθαν σε δικαστικό διακανονισμό με την IAAF δεχόμενοι την παραβίαση του κανονισμού αντι-ντόπινγκ και την απουσία τους από τρεις ελέγχους από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου 2004. Σε αντάλλαγμα απαλλάχθηκαν από τις δύο βαρύτερες κατηγορίες για αποφυγή και άρνηση ελέγχου. Ορίστηκε επίσης πως από τις 22 Δεκεμβρίου 2006 ήταν ελεύθεροι να επιστρέψουν στους αγώνες. Τον Σεπτέμβριο του 2011, μαζί με την Κατερίνα Θάνου, αθωώθηκε ομόφωνα σε δεύτερο βαθμό από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Κώστας Κεντέρης: Tο νέο ξεκίνημα στην ζωή του, οι κατηγορίες για ντόπινγκ και το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο

Σύμφωνα με τον Κώστα Κεντέρη, ενημερώθηκε για την κλήση της ΔΟΕ για τον έλεγχο 60 λεπτά πριν τη λήξη της προθεσμίας. Αργότερα, η έρευνα έδειξε ότι το ατύχημα ήταν προσχεδιασμένο και εικονικό, ενώ η εισαγωγή και παραμονή τους στο νοσοκομείο ΚΑΤ έγινε μετά από «τηλεφωνική εντολή».

Στον απόηχο των γεγονότων, ο Κεντέρης και η Θάνου ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από τους Αγώνες στις 18 Αυγούστου, μετά από την απολογία τους στην πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ.

Η προσωπική ζωή του Κώστα Κεντέρη και ο γάμος

Ο γάμος του χρυσού ολυμπιονίκη με την εκλεκτή της καρδιάς του  Έλσα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα στη νέα σελίδα που έχει γυρίσει. Ο γάμος είχε γίνει στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων στην Ηλιούπολη, όπου παρευρέθηκαν  μόνο συγγενείς του ζεύγους και μόλις τρεις φίλοι τους από το χώρο του αθλητισμού. Ο προπονητής Γιάννης Παναγιωτόπουλος, η ολυμπιονίκης Αθανασία Τσουμελέκα κι ο σύζυγός της (και προπονητής) Νίκος Δημητριάδης.

Πριν από λίγα χρόνια, λεγόταν πως ο Κώστας Κεντέρης ζούσε μόνιμα στη Γαλλία, για προσωπικούς λόγους. Η σταθερή του βάση, πάντως, είναι στο Μικρό Πάπιγκο, στα Ζαγοροχώρια, μαζί με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του, όπου διατηρεί ένα χλιδάτο ξενοδοχείο.

Κώστας Κεντέρης: Tο νέο ξεκίνημα στην ζωή του, οι κατηγορίες για ντόπινγκ και το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο

Στο χωριό δραστηριοποιείται σε μια πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, το «Μικρό Πάπιγκο 1700», το οποίο ανήκε στην οικογένεια της συζύγου του και εκείνος βοήθησε στην επέκτασή του. Το 2011, όταν η ελληνική πολιτεία αποφάσισε να καλέσει στην υπηρεσία τους τους ολυμπιονίκες που είχαν πάρει τιμητική θέση στις Ενοπλες Δυνάμεις, πήρε την απόφαση να παραιτηθεί των προνομίων και των υποχρεώσεών του.

Σήμερα ασχολείται με το luxury boutique chalet και πήρε το όνομά του από το παλαιότερο κτίριο του οικισμού (μέρος του συγκροτήματος), το οποίο χρονολογείται από το 1700 και αποτελεί μύθο από μόνο του.

Οι εργασίες της αποπεράτωσης της αναπαλαίωσης ολοκληρώθηκαν πριν από μερικά χρόνια και στόχος του Κώστα Κεντέρη ήταν να μην αλλάξουν τίποτε από την αρχική και εκ πρώτης όψεως λιτή και αφαιρετική εικόνα του οικήματος, καθώς η αρχική κατασκευή στηριζόταν σε ύλες όπως πέτρες, χώμα, αρμολόγι και τεράστιους κέδρινους κορμούς.

Προτεινόμενα