Κρίσεις πανικού: 4 αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης

Κρίσεις πανικού: 4 τρόποι για την καταπολέμηση τους

Η υπερβολική συναισθηματική πίεση σε συνδυασμό με το άγχος μπορούν να δημιουργήσουν κρίσεις πανικού. Οι κρίσεις πανικού εκδηλώνονται με πολύ δυσάρεστα συμπτώματα ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να τις αντιμετωπίσετε.

Στο κείμενο που ακολουθεί, θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τις κρίσεις πανικού, αλλά και τεχνικές για την καταπολέμησή τους.

Οι κρίσεις πανικού συνήθως χαρακτηρίζονται από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Έρχονται και φεύγουν σε μικρές περιόδους και διαρκούν 5-20 λεπτά.
  • Μετά το ξέσπασμα, ολόκληρο το σώμα σας μπορεί να νιώθει εξαντλημένο. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σας προετοιμάζει το σώμα σας για τον πραγματικό κίνδυνο και χρειάζεται ενέργεια γι’ αυτό.
  • Όσοι πάσχουν από κρίσεις πανικού, μερικές φορές νιώθουν πόνους στο σώμα και πηγαίνουν συχνά στο γιατρό. Πιστεύουν ότι υπάρχει πραγματική απειλή για τη ζωή τους.
  • Κατά τη διάρκεια των κρίσεων, μπορεί να βιώσετε μια αίσθηση ουτοπίας, σαν να βλέπετε τον εαυτό σας έξω από το σώμα σας. Μπορεί να μην αναγνωρίζεται το μέρος.
  • Οι κρίσεις πανικού είναι μία πολύ προσωπική εμπειρία. Σπάνια αποκαλύπτει η συμπεριφορά ενός ατόμου ότι βιώνει μία κρίση τη συγκεκριμένη στιγμή.

Τι είναι η κρίση πανικού

Υπάρχει μια θεωρία, που λέει ότι οι κρίσεις πανικού είναι κληρονομιά των προϊστορικών προγόνων μας. Σε καταστάσεις επικίνδυνες ή απειλητικές για τη ζωή τους, το σώμα τους προετοιμαζόταν να επιτεθεί ή να τρέξει. Η γρήγορη αναπνοή, η κλιμάκωση των αντανακλαστικών και η υπερβολική εφίδρωση, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του μηχανισμού επιβίωσης. Σήμερα, κάθε στρεσογόνα κατάσταση προκαλεί τα ίδια συμπτώματα, κι ας μην υπάρχει κάποια απειλή για τη ζωή μας.

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις κρίσεις πανικού

Δεν υπάρχει πραγματική απειλή για τη ζωή σας από κρίσεις πανικού. Επιπλέον μπορείτε να ελέγξετε τις κρίσεις πανικού σας. Μία κλινική ψυχολόγος εξηγεί τι μπορείτε να κάνετε αμέσως μετά την έναρξη μιας κρίσης:

Πώς να απαλλαγείτε

Μία ψυχολόγος συνιστά να ακολουθήσετε αυτές τις απλές συμβουλές:

  • Αποφύγετε στρεσογόνες καταστάσεις
  • Μάθετε να χαλαρώνετε (να κοιμάστε καλά, να ξεκουράζεστε τακτικά, να τρώτε υγιεινά και να κάνατε διαλογισμό)
  • Συμβουλευτείτε έναν γιατρό και ελέγξτε ολόκληρο το σώμα σας
  • Προσπαθήστε να βρείτε έναν λόγο για την εμφάνιση των κρίσεων και αντιμετωπίστε τον ορθολογικά

Related posts

«Λάκη, σε ευχαριστώ που γύρισες»: Οι 26 λέξεις του Λαζόπουλου για τις οποίες αποθεώθηκε

Eκτακτη ανακoίνωση: Πpόσεχε αν έχεις λoγαριασμό στην Εθνική – Τι έχει συμβεί

Γέννησε πριν λίγο η Αλεξάνδρα Νίκα: Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός – To φύλο του μωρού