Κρόκος αυγού: Τι σημαίνει αν είναι πορτοκαλί ή κίτρινος – Ποιος είναι ο πιο υγιεινός

by Newsroom i-diakopes.gr
Κρόκος αυγού: Τι σημαίνει αν είναι πορτοκαλί ή κίτρινος – Ποιος είναι ο πιο υγιεινός

Κρόκος αυγού: Τι υποδηλώνουν τα χρώματα και ποιο είναι πιο υγιεινό

Έσεις γνωρίζατε ότι κάτι υποδηλώνει το χρώμα που έχει ο κρόκος του αυγού; Όσοι γνωρίζουν την διαφορά ανάμεσα σε κίτρινο και πορτοκαλί κρόκο αυγού τότε ξέρουν ότι τα περισσότερα αυγά στο σούπερμαρκετ έχουν ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα.

Αυτό το χρώμα αποκαλύπτει ότι η κότα που το έκανε δεν τρέφεται σωστά.

Πολλά για την υγεία της κότας μπορεί να αποκαλύψει το χρώμα που έχει ο κρόκος ενός αυγού. Το οποίο προέρχεται και από τη διατροφή της. Αν εσείς, βλέπατε αυτούς τους 3 κρόκους στην παρακάτω φωτογραφία, ποιος θα λέγατε ότι είναι πιο υγιεινός;

Πιο υγιεινός είναι ο κρόκος αυγού που έχει πορτοκαλί χρώμα

Κρόκος αυγού: Τι σημαίνει αν είναι πορτοκαλί ή κίτρινος – Ποιος είναι ο πιο υγιεινός

Όσο πιο παχύ, σκούρο, πορτοκαλί χρώμα έχει ο κρόκος, τόσο πιο υγιεινό είναι το αυγό. Τέτοιος είναι ο κρόκος Νο 1 στην φωτογραφία.

Το ασπράδι αποτελεί το 67% του βάρους του αβγού και περιέχει περισσότερη από την μισή ποσότητα της συνολικής πρωτεΐνης. Με την πάροδο του χρόνου, η πρωτεΐνη αλλάζει μορφή και το ασπράδι αραιώνει. Γι’ αυτό και τα φρέσκα αβγά παρουσιάζουν πιο συνεκτική υφή, ενώ το ασπράδι των πιο “μπαγιάτικων” αυγών τείνει να απλώνει περισσότερο.

Το χρώμα του κρόκου έχει αποδειχθεί ότι εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη διατροφή της κότας. Οι κότες που τρέφονται κατά βάση με καλαμπόκι παράγουν αβγά με κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα. Εκείνες που τρέφονται με σιτάρι ή κριθάρι παράγουν αβγά με λιγότερο έντονο κίτρινο χρώμα.

Το χρώμα του κρόκου είναι σταθερό και δεν μεταβάλλεται με το μαγείρεμα. Γι’ αυτό να έχετε πάντα στο νου σας, ότι ένα αυγό με πιο πορτοκαλί κρόκο είναι σίγουρα πολύ πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα.

Προτεινόμενα