Λίγοι τον γνωρίζουν: Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και «ξυπνά» το νου

Tα φιστίκια Βραζιλίας όχι μόνο θωρακίζουν την καρδιά από καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου!

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν φάει κάποιο είδος ξηρού καρπού ως σνακ που δεν βλάπτει την υγεία ή ως συνοδευτικό ποτού με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Ωστόσο, παρότι πολλοί από εμάς έχουμε υπόψη μας ότι οι ξηροί καρποί είναι εκτός από νόστιμοι και θρεπτικοί, σπάνια δίνουμε σημασία στα ξεχωριστά θετικά στοιχεία που προσφέρει ο κάθε καρπός προς όφελος της προσωπικής μας υγείας. Φυσικά, στους γνωστότερους ξηρούς καρπούς περιλαμβάνονται τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και άλλοι, όχι τόσο γνωστοί ξηροί καρποί, οι οποίοι σύμφωνα με τους ειδικούς θα ήταν καλό να ενταχθούν στην δίαιτά μας ώστε να αντλήσουμε όλα τα θρεπτικά τους οφέλη.

Ένας τέτοιος καρπός είναι τα φιστίκια Βραζιλίας, που προέρχονται από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και διαθέτουν κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση. Εκτός, όμως, από την ωραία γεύση τους, περιέχουν σημαντικές ποσότητες απαραίτητων για τον οργανισμό θρεπτικών συστατικών και μετάλλων, προσφέροντας σημαντική υποστήριξη στη λειτουργία του οργανισμού και τη συνολική ευεξία.

Τα σημαντικότερα οφέλη των φιστικιών Βραζιλίας
Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Τα φιστίκια Βραζιλίας διαθέτουν υψηλότερες συγκεντρώσεις μαγνησίου, χαλκού και ψευδαργύρου, καθιστώντας την ένταξη αυτού του καρπού στο διατροφολόγιο μια στρατηγική επιλογή για την υγεία. Διαθέτουν, επιπλέον, υψηλή περιεκτικότητα σε πολλά άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και άλλα.

Αποτελούν πολύτιμη πηγή σεληνίου

Εξαιρετικά θρεπτικός και θερμιδικά πυκνός, αυτός ο ξηρός καρπός ξεχωρίζει ως μία από τις πλουσιότερες διατροφικές πηγές σεληνίου, ενός μετάλλου ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία. Ένα μόνο φιστίκι περιέχει κατά μέσο όρο 96 mcg ανά ξηρό καρπό -με ορισμένα να φτάνουν ακόμη και τα 400 mcg- ποσότητα που αντιστοιχεί στο 175% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι περισσότεροι άλλοι ξηροί καρποί προσφέρουν λιγότερο από 1 mcg κατά μέσο όρο. Το σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο ζωτικής σημασίας για τις σωματικές λειτουργίες, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία του θυρεοειδούς, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την κυτταρική ανάπτυξη. Τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου έχουν συσχετιστεί με ενισχυμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού και βελτιωμένα αποτελέσματα για διάφορες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, οι λοιμώξεις και οι καρδιακές παθήσεις. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση δύο βραζιλιάνικων ξηρών καρπών καθημερινά είναι εξίσου αποτελεσματική με τη λήψη συμπληρώματος σεληνίου στην αύξηση των επιπέδων σεληνίου.

Υποστηρίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς

Το σελήνιο, που περιέχεται σε αφθονία στα φιστίκια Βραζιλίας, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς, ενός αδένα απαραίτητου για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, την παραγωγή ορμονών και την προστασία από βλάβες. Η χαμηλή πρόσληψη σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη δραστηριότητα του θυρεοειδούς, κυτταρικές βλάβες και αυτοάνοσες διαταραχές του θυρεοειδούς. Μελέτες έχουν δείξει υψηλότερο επιπολασμό ασθενειών του θυρεοειδούς σε άτομα με χαμηλά επίπεδα σεληνίου, τονίζοντας τη σημασία της επαρκούς πρόσληψης. Η κατανάλωση ενός μόνο φιστικιού Βραζιλίας καθημερινά μπορεί να παρέχει επαρκές σελήνιο για τη διατήρηση της βέλτιστης λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Συμβάλλουν στη ρύθμιση των διαταραχών του θυρεοειδούς

Το σελήνιο μπορεί, επίσης, να ανακουφίσει τα συμπτώματα σε άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, μια αυτοάνοση κατάσταση που οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό, και η νόσος Graves, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, μπορεί να ωφεληθούν από τη συμπληρωματική χορήγηση σεληνίου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ενίσχυση της πρόσληψης σεληνίου μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική λειτουργία και τη διάθεση σε άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto και να ενισχύσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ανακουφίζοντας παράλληλα τα συμπτώματα σε άτομα με τη νόσο Graves, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Related posts

«Λάκη, σε ευχαριστώ που γύρισες»: Οι 26 λέξεις του Λαζόπουλου για τις οποίες αποθεώθηκε

Eκτακτη ανακoίνωση: Πpόσεχε αν έχεις λoγαριασμό στην Εθνική – Τι έχει συμβεί

Γέννησε πριν λίγο η Αλεξάνδρα Νίκα: Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός – To φύλο του μωρού