0
Μανιταρόπιτα: Απολαυστική συνταγή με καρότο και μπέικον
Αν λατρεύεις τα μανιτάρια και την τρούφα… τότε η παρακάτω συνταγή είναι ότι ακριβώς χρειάζεσαι για μια εύκολη συνταγή, αλλά ταυτόχρονα γευστική και γρήγορη!
Μια πανεύκολη συνταγή για αρχάριους. Μανιταρόπιτα με καρότο και μπέικον χωρίς φύλο. Απολαύστε το ως ορεκτικό ή συνοδευτικό στα ψητά. Η καλύτερη επιλογή, είναι σαν κυρίως γεύμα ή δείπνο με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα.
Τα υλικά που θα χρειαστείς για την μανιταρόπιτα
- 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια άσπρα σε φέτες
- 1½ ποτήρι νερού τριμμένα καρότα
- 7-8 φέτες μπέικον κομμένο σε κάθετες σε φέτες [*]
- 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1¼ ποτήρι νερού τριμμένη γραβιέρα
- 3/4 ποτήρι νερού τριμμένο τυρί τσένταρ ή άλλο κίτρινο τυρί (ένταμ, έμενταλ κ.λ.π.)
- 4 αυγά (3+1 φλ. χωριστά)
- 1 κρέμα γάλακτος (200 ml)
- αλάτι πιπέρι (+τσίλι προεραιτικά)
Βήματα για την εκτέλεση της μανιταρόπιτας
Η είδηση της ημέρας
- Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι μαζί με το πιπέρι και το τσίλι (προαιρετικά) και προσθέτουμε πρώτα τα μανιτάρια και σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα και το μπέικον, αλατίζουμε ελαφρώς και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι, τη τριμμένη γραβιέρα, τα 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύουμε καλά.
- Τέλος προσθέτουμε και το σοταρισμένο μείγμα καρότου – μανιταριών- μπέικον και ανακατεύουμε πάλι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μέτριο ταψί ή πυρέξ, ρίχνουμε το μείγμα και το στρώνουμε καλά. Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνειά της τη πίτα με το τσένταρ.
- Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος μαζί με το 1 αυγό σε ένα μπόλ και περιχύνουμε παντού τη πίτα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε για 10 λεπτά στο ταψί να “σταθεί”, τη κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
[*] Αν το μπέικον δεν είναι στις προτιμήσεις σας αντικαταστήστε το με ζαμπόν το οποίο θα το προσθέσετε στο μείγμα ως έχει κομμένο σε κομμάτια, χωρίς να το σοτάρετε.