Μάνος Χατζιδάκις: Το μίσος για τα τραγούδια της Βουγιουκλάκη, το βραβείο Όσκαρ και η πώληση των τραγουδιών για τα δόντια του

Μάνος Χατζιδάκις: Όσα δεν γνωρίζατε για την μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδας

Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει ακούσει την μουσική του έστω και για μια φορά στην ζωή του. Ο λόγος για τον σπουδαίο συνθέτη, Μάνο Χατζιδάκι που έγραψε ιστορία στο χώρο της ελληνικής μουσικής.

Στις 23 Οκτωβρίου του 1925 στην Ξάνθη, γεννήθηκε η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδος. Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια μέχρι το 1932, όποτε και θα χωρίσουν οι γονείς του και εκείνος θα μείνει οριστικά με την μητέρα του και την αδελφή του στην Αθήνα.

Μάνος Χατζιδάκις: Τα πρώτα χρόνια

Η μουσική μπήκε στη ζωή του από την πολύ μικρή του ηλικία, αφού από τα 4 έτη του είχε ξεκινήσει μαθήματα πιάνου με την Αλτουνιάν, μία γνωστή μουσικό της Ξάνθης, από την Αρμενία, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με το βιολί και το ακορντεόν.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων της κατοχής ο ίδιος αναγκάστηκε να εργαστεί ως παγοπώλης στο εργοστάσιο του Φιξ, εκφορτωτής στο λιμάνι του Πειραιά, υπάλληλος σε φωτογραφείο και βοηθός νοσοκόμου στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Παράλληλα, με την εργασία του παρακολουθεί και μαθήματα μουσικής με το Μενέλαο Παλλάντιο και σπουδές Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που όμως δεν ολοκλήρωσε.

Την ίδια εποχή κατάφερε να έρθει σε επαφή με σπουδαίες προσωπικότητες του χώρου και να γνωριστεί με καλλιτέχνες και διανοούμενους, όπως με τον Γκάτσο, τον Ελύτη, τον Σεφέρη, τον Τσαρούχη και τον Σικελιανό, οι οποίοι συνέβαλαν με καθοριστικό τρόπο στη διαμόρφωση της σκέψης του. Μάλιστα, ο Νίκος Γκάτσος, παρέμεινε μέχρι και το τέλος της ζωής του, καρδιακός του φίλος.

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις κέρδισε βραβείο Όσκαρ

Το τραγούδι «Τα παιδία του Πειραιά», το 1960 κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης μουσικής και χάρη σε αυτό ο Χατζιδάκις έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο ο ίδιος είχε πει, πως μπορεί ένα από τραγούδι να του έφερε το Όσκαρ, όμως οι φιλοδοξίες και οι υποχρεώσεις του δεν σταματούν σε αυτό.

G12

Μάλιστα, ο Χατζιδάκις θεωρούσε ότι «Τα παιδιά του Πειραιά» δεν ήταν αυτό που ο ίδιος οραματίζονταν για τη μουσική του και έτσι δυσανασχετούσε κάθε φορά που το άκουγε να παίζε στο ραδιόφωνο. Μαρτυρίες, τονίζουν, πως το τραγούδι γράφτηκε ύστερα από τις εξαιρετικές πιέσεις των συντελεστών της ταινίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο με την πρώτη ευκαιρία πούλησε τα δικαιώματα του τραγουδιού, με σκοπό να φτιάξει τα δόντια που του είχαν σπάσει την περίοδο της κατοχής.

Μάνος Χατζιδάκης: Γι’ αυτό δεν του άρεσαν τα τραγούδια της Αλίκης

Ο σπουδαίος Μάνος Χατζιδάκις, γοητεύονταν ιδιαίτερα από τα ρεμπέτικα τραγούδια της Ελλάδος, όπως έλεγε ήταν τα «Underground» της χώρας μας. Όταν όμως το ρεμπέτικο έγινε μόδα και εξαφανίστηκε αυτό το μυστήριο και το «Undreground», που εκείνος λάτρευε, άρχισε να δείχνει αποστροφή απέναντι σε αυτά. Αντίστοιχα, έκανε και με τα τραγούδι της Βουγιουκλάκη, τα οποία χαρακτήρισε ελαφρά ρομαντικά. Θεωρούσε ότι του είχαν υιοθετήσει μία λαϊκότητα που καθόλου δεν του άρεσε.

Τα τραγούδια που εκείνος αγάπησε περισσότερο ήταν τα: «Αγάπη που γινες δίκοπο μαχαίρι», «Μία πόλη μαγική», «Τα παιδιά κάτω στον κάμπο», «Μην τον ρωτάς τον ουρανό» και «Τα παιδιά του Πειραιά».

Ο σπουδαίος συνθέτης άφησε την τελευταία του πνοή στις 15 Ιουνίου του 1994, βυθίζοντας σε πένθος, ολόκληρη την Ελλάδα. Η σπουδαία μουσική ιδιοφυΐα κατέληξε από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Related posts

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος εύχεται χρόνια πολλά στην κόρη του με μια υπέροχη φωτογραφία

Ειρήνη Μουρτζούκου: Πασίγνωστη δημοσιογράφος την πήγε να καταθέσει μήνυση πριν τη συλλάβουν

Έξαλλος ο Γκλέτσος έκλεισε το τηλέφωνο on air – «Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω καλά, με πίεσε ο χρόνος» (video)