Μύλοι Αλλατίνη: Το «στοιχειωμένο» εργοστάσιο
Τον Νοέμβριο του 2015, ένα 15χρονο κορίτσι έχασε άδικα τη ζωή τοτ, όταν βρέθηκε να παίζει σε μία πολύ μεγάλη έκταση, μαζί με άλλα παιδιά. Η πτώση της από τον 4ο όροφο του κτηρίου στον 3ο, επέφερε και τον θάνατό της. Τότε ήταν που αποφάσισαν οι υπεύθυνοι να περιφράξουν καλύτερα το οικόπεδο για να μην υπάρχει εύκολη πρόσβαση.
Το 1854 χτίστηκε ο πρώτος αλευρόμυλος. Το 1883 η οικογένεια Αλλατίνη γίνεται ιδιοκτήτρια του συγκροτήματος. Το 1898 κάηκε ο κεντρικός μύλος, που απασχολούσε διακόσιους πενήντα εργαζόμενους. Το ίδιο έτος ξεκίνησε το κτίσιμο νέου συγκροτήματος.
Αυτό, περιελάμβανε κεντρικό μύλο, κτίριο διοίκησης, κατοικία διευθυντή, αποθήκες Α και Β, κυλινδρικό μύλο, φούρνους, μηχανουργείο, καθώς και τεράστια καμινάδα δίπλα στους φούρνους. Το συγκρότημα άνθισε μέχρι και το 1913, ενώ το 1926 ο Κοσμάς Πανούτσος αγόρασε, το συγκρότημα.
Το κτίριο επαναλειτουρφγεί το 1913, ενώ η πυρκαγιά του 1950 κατέστρεψε το μεγαλύτερο ποσοστό του. Ο μύλος ξαναχτίστηκε, αλλά τη δεκαετία του ’80 εγκαταλείφθηκε εντελώς. Μέχρι και σήμερα, οι Μύλλοι Αλλατίνη παραμένουν ανεκμετάλλευτοι στη Θεσσαλονίκη. Ένα εργοστάσιο παρατημένο.
Ο εξοπλισμός του έχει δεχθεί απαλλοτριώσεις, ενώ τα κτήρια καταρρέουν. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, φαίνεται πως η διάσωση του εργοστασίου παραμένει ένα δύσκολο επίτευγμα, το οποίο ενδεχομένως να μην πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.