Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Σπουδαία ανακάλυψη – Βρέθηκε το μαρμάρινο κεφάλι του αγάλματος του Ηρακλή

Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Εντυπωσιακά νέα ευρήματα από την υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα

Την πλούσια πολιτισμική της παράδοση αποδεικνύει για μια ακόμη φορά η Ελλάδα, αφού βρέθηκε το σπουδαίο άγαλμα του Ηρακλή στο ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Ένα τεράστιο μαρμάρινο κεφάλι ανδρικής γενειοφόρου μορφής το οποίο ανήκει στο άγαλμα του Ηρακλή των Αντικυθήρων (φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), είναι ανάμεσα στα νέα εντυπωσιακά νέα ευρήματα τα οποία ήρθαν στο φως κατά την υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Τι ακριβώς ήταν ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Πρόκειται για τη δεύτερη περίοδο της έρευνας που πραγματοποίησε η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα στο ναυάγιο που χρονολογείται από το 2ο τέταρτο του 1ου αιώνα και στο οποίο ανακαλύφθηκε στο παρελθόν, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το αρχαίο τέχνεργο, το οποίο λειτουργούσε ως αναλογικός, μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων.

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο ανθρώπινα δόντια που βρέθηκαν προσκολλημένα πάνω σε συμπαγές συσσωμάτωμα με ίχνη χαλκού. Οι ειδικοί, αναλύοντας το γενετικό υλικό θα εξάγουν συγκεκριμένα συμπεράσματα αναφορικά με το φύλο και την ηλικία του ανθρώπου στον οποίον ανήκαν.

Επιπλέον, βρέθηκε μια μαρμάρινη βάση με ένα άγαλμα από το οποίο σώζονται μόνο τα δύο γυμνά κάτω άκρα ανδρικής μορφής. Το συγκεκριμένο έργο ωστόσο είναι καλυμμένο με ένα παχύ στρώμα θαλάσσιου επίπαγου (κρούστας) οπότε δεν είναι εμφανή τα χαρακτηριστικά του.

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων ανακαλύφθηκε το 1900 από ομάδα σφουγγαράδων

Η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως πολλά αντικείμενα από την εξάρτηση του πλοίου μεταξύ των οποίων ο μολύβδινος στύπος ξύλινης άγκυρας, καρφιά από σίδερο και χαλκό, και πολλά ακόμη η ακριβής ταυτότητα των οποίων θα προκύψει μετά από ειδική ακτινογραφία στην οποία θα υποβληθούν.

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων ανακαλύφθηκε το 1900 από ομάδα σφουγγαράδων οι οποίοι το προσέγγισαν κάνοντας καταδύσεις στην περιοχή.

Το βυθισμένο πλοίο ήταν ρωμαϊκή ορκάς χωρητικότητας 300 τόνων, τυπικό δείγμα των βαρέων ιστιοφόρων που χρησιμοποιούνταν στο εμπόριο μεταξύ της ιταλικής χερσονήσου, του κυρίως ελλαδικού χώρου και της Μικράς Ασίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Το πρώτο εύρημα που ήρθε το φως ήταν το μπρούτζινο χέρι ενός αγάλματος ενώ δύο χρόνια αργότερα θα αποκαλυφθεί πως ένα από τα τέχνεργα που ανακτήθηκαν, ένα μπρούντζινο αντικείμενο ενεπίγραφο με ενσωματωμένο γρανάζι, ήταν ο μηχανισμός – αστρολάβος των Αντικυθήρων.

Χρειάστηκε να περάσουν 75 χρόνια από την πρώτη έρευνα, μέχρι το φθινόπωρο του 1976 που κατέφθασε εκεί ο Γάλλος αξιωματικός Ζακ-Υβ Κουστώ και ανέσυρε πλήθος νέων ευρημάτων.

Η πρόσφατη υποθαλάσσια έρευνα στο Ναυάγιο έγινε υπό η διεύθυνση της Δρος Αγγελικής Γ. Σίμωσι, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας, και του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης Lorenz Baumer, υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Related posts

Έτσι είναι χωρίς ρετούς το σώμα της Αγγελικής Νικολούλη στα 60, οι φώτο που κυκλοφορούν και «κλείνουν στόματα»

Παναγιώτης Ραφαήλ: O μικρός “ήρωας”, έκλεισε τα 6, σβήνει το κεράκι και όλοι του εύχονται «χρόνια πολλά»

«Μην το πείτε στη μαμά μου…Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι»