Νέα εποχή στη Θεσσαλονίκη: Παρελθόν οι επεμβάσεις καρδιάς, ήρθε το χειρουργείο με κλειστό θώρακα

Θεσσαλονίκη: Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική ανοίγει νέους ορίζοντες

Παρελθόν αποτελούν οι επεμβάσεις καρδιάς με ανοιχτό θώρακα καθώς η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική ανοίγει νέους ορίζοντες στην επιστήμη.

Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και της απεικόνισης, οι καρδιοχειρουργοί έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν και τα πραγματοποιούν, ελάχιστα επεμβατικά, εγχειρήσεις καρδιάς, μέσω πολλών μικρών τομών, με τη χρήση ειδικών τηλεσκοπικών εργαλείων, ρομπότ, τρισδιάστατων εικόνων και απεικονιστικών μεθόδων, όπως το υπερηχογράφημα, η αξονική και η μαγνητική καρδιάς καθώς και η ηλεκτροφυσιολογική απεικόνιση.

«Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική είναι η εξέλιξη της καρδιοχειρουργικής. Παραδοσιακά έχουμε συνδέσει την καρδιοχειρουργική με ανοιχτούς θώρακες και με μεγάλες τομές. Αυτό ανήκει στο παρελθόν. Με την ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική, η οποία επιτυγχάνεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας, είμαστε σε θέση σήμερα να χειρουργήσουμε με κλειστό το θώρακα και αυτό βέβαια έχει σαν αποτέλεσμα μια πολύ πιο γρήγορη ανάρρωση, μικρότερες τομές, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα» επισημαίνει ο καρδιοχειρουργός, Αντώνιος Πίτσης, με αφορμή το 1ο Παγκόσμιο Forum για την Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική «The Edge of tomorrow-Endoscopic Cardiac Surgery», που διοργανώνει 9-10 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Ένωση Ενδοσκόπων Καρδιοχειρουργών (Endoscopic Cardiac Surgeon Club) υπό την αιγίδα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Μιλώντας με την ιδιότητα του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου αλλά και ως μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ενδοσκόπων Καρδιοχειρουργών, ο κ. Πίτσης επισημαίνει ότι το συνέδριο είναι τεράστιας σημασίας καθώς «σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την καρδιοχειρουργική και τη μετάβασή της στο αύριο, το οποίο άρχισε ήδη να διαφαίνεται με την ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική».

Θεσσαλονίκη: Νέα εποχή με την εξέλιξη της τεχνολογίας στην καρδιοχειρουργική

«Η καρδιοχειρουργική, με την εξέλιξη της τεχνολογίας (ειδικά τηλεσκοπικά εργαλεία, ρομπότ, τρισδιάστατες εικόνες πολύ υψηλής ανάλυσης), αλλά και την εξέλιξη της απεικόνισης (υπερηχοκαρδιογράφημα, αξονική και μαγνητική καρδιάς, ηλεκτροφυσιολογική απεικόνιση) δίνει τη δυνατότητα στον καρδιοχειρουργό να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει το χειρουργείο ελάχιστα επεμβατικά. Εγκαταλείπεται η διάνοιξη του στέρνου και η πρόσβαση στην καρδιά γίνεται μέσω πολύ μικρών τομών» προσθέτει ο κ. Πίτσης.

Σκοπός του συνεδρίου, όπως αναφέρει ο κ. Πίτσης, είναι η εμβάθυνση της γνώσης ως προς τη διάγνωση και αντιμετώπιση των δομικών παθήσεων της καρδιάς, της στεφανιαίας νόσου, καθώς και της αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής, μέσω της συσχέτισης της κλινικής εικόνας, της απεικόνισης (με υπερηχοκαρδιογράφημα, αξονική και μαγνητική καρδιάς, ηλεκτροφυσιολογική απεικόνιση κλπ) καθώς και των τρισδιάστατων ενδοσκοπικών εικόνων υψηλής ανάλυσης από το χειρουργείο. Αυτό θα επιτευχθεί με την αναμετάδοση, σε πραγματικό χρόνο, τρισδιάστατων εικόνων ενδοσκοπικών καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, από τις χειρουργικές αίθουσες του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, αλλά και μαγνητοσκοπημένων ενδοσκοπικών επεμβάσεων καρδιάς από τα μεγαλύτερα καρδιοχειρουργικά κέντρα του κόσμου.

«Η σημερινή τεχνολογία μας επιτρέπει να μεταφέρουμε στους συνέδρους την εικόνα που ο ίδιος ο καρδιοχειρουργός έχει κατά τη διάρκεια του χειρουργείου» τονίζει ο κ. Πίτσης.

Το συνέδριο απευθύνεται σε καρδιοχειρουργούς, κλινικούς καρδιολόγους, επεμβατικούς καρδιολόγους, καρδιολόγους απεικόνισης, ηλεκτροφυσιολόγους, καρδιοαναισθησιολόγους, τεχνικούς εξωσωματικής κυκλοφορίας και μέλη της ομάδας καρδιάς.

Ο κ. Πίτσης είναι αναγνωρισμένος διεθνώς ως πρωτοπόρος στον τομέα της Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής, πιστοποιημένος εκπαιδευτής Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής και Διευθυντής Α’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα ενδοσκοπικά καρδιοχειρουργικά κέντρα στον κόσμο, όπου όλες οι δομικές παθήσεις της καρδιάς, οι παθήσεις των βαλβίδων καθώς και η αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής αντιμετωπίζονται με την ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική.

Related posts

Έτσι είναι χωρίς ρετούς το σώμα της Αγγελικής Νικολούλη στα 60, οι φώτο που κυκλοφορούν και «κλείνουν στόματα»

Παναγιώτης Ραφαήλ: O μικρός “ήρωας”, έκλεισε τα 6, σβήνει το κεράκι και όλοι του εύχονται «χρόνια πολλά»

«Μην το πείτε στη μαμά μου…Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι»