Νικόλαος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που προσπαθεί να νικήσει το Αλτσχάιμερ

by Newsroom i-diakopes.gr
Νικόλαος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που προσπαθεί να νικήσει το Αλτσχάιμερ

Ο Νικόλαος Σκαρμέας είναι αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών και ασχολείται με κλινικές και ερευνητικές μελέτες στο ερευνητικό κέντρο του Columbia Presbyterian Medical Center.
Ο Σκαρμέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής το 1992 από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1996, έφυγε από την Ελλάδα και πήγε στην Αμερική προκειμένου να ολοκληρώσει την ειδίκευση του στην Νευρολογία στο Columbia Presbyterian Medical Center.

Έπειτα ολοκλήρωσε μία διετή υποτροφία στον τομέα της γεροντικής άνοιας του τμήματος Νευρολογίας στο Columbia Presbyterian Medical Center. Το 2005, έλαβε το master του στην Κλινική Έρευνα από το Columbia University Mailman School of Public Health.

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη μεταβλητότητα της κλινικής ανταπόκρισης της νόσου του Αλτζχάιμερ, η οποία συσχετίζεται με εγγενή ή επίκτητα στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία όπως το IQ, το μορφωτικό επίπεδο και η πνευματική σωματική και κοινωνική δραστηριότητα αντιπροσωπεύουν τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Αυτά τα στοιχεία διερευνούνται είτε επιδημιολογικά είτε με τεχνική απεικόνιση.

Ο Σκαρμέας μοιράζει το χρόνο του μεταξύ της κλινικής εργασίας, δηλαδή επιτελώντας το λειτούργημα του ιατρού εξετάζοντας ασθενείς που πάσχουν από άνοια ή γνωστική δυσλειτουργία, διδάσκοντας και ερευνώντας.

Ο καθηγητής διερευνά τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν και να βελτιώσουν τη γνωστική ικανότητα (όπως ο δείκτης IQ, το μορφωτικό επίπεδο, το επάγγελμα αλλά και ο τρόπος ζωής) των ηλικιωμένων ανθρώπων που ο εγκέφαλος τους έχει υποστεί βλάβη από τη νόσο του Αλτζχάιμερ και από τη φθορά του χρόνου.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των ερευνών του έχει χρησιμοποιήσει την απεικόνιση του εγκεφάλου προκειμένου να διερευνήσει τους διάφορους τρόπους που μπορεί η νόσος να επηρεάσει τον κάθε ασθενή.

Πιο πρόσφατα, το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι διατροφικές επιλογές και συγκεκριμένα η μεσογειακή διατροφή αλλά και ο σωστός τρόπος ζωής μπορούν να προστατέψουν τον εγκέφαλο και τη μνήμη των ανθρώπων.

Σύμφωνα με μία κλινική του μελέτη οι άνθρωποι που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικές βλάβες συγκριτικά με εκείνους που τρέφονταν διαφορετικά.

“Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Αλτζχάιμερ αλλά και να παρατείνει τη ζωή σε ανθρώπους που πάσχουν από αυτήν,” ο καθηγητής δήλωσε.

Τραγωδία στο Βόλο ανήμερα των Χριστουγέννων: Άντρας έπεσε νεκρός έξω από το σπίτι του

Αττική: Δεν υπάρχει αυτό που θα συμβεί σε λίγες ώρες – Έρχεται από Ουκρανία

Γιώργος Τσελίκας: Αμάξι πέρασε με ταχύτητα και κατάβρεξε τον ρεπόρτερ – «Ώπα, ώπα, μας πήρε το τσουνάμι» – Βίντεο

Τους «περιποιήθηκε» με 11 λέξεις: Ο Τριανταφυλλόπουλος είπε όσα δεν τόλμησε ποτέ κανείς για Λιάγκα-Ρέμο

26/12/2004- 20 Χρόνια από τον σεισμό 9,1 Ρίχτερ που προκάλεσε ένα από τα πιο φονικά τσουνάμι στην ιστορία της ανθρωπότητας

Προτεινόμενα