Νίκος Ρίζος:Το ξεκίνημα, το 1.50 ύψος, η συμβουλή του Ορέστη Μακρή και το τέλος πάνω στο σανίδι

Της Εύας Ζαχαριάδη

Νίκος Ρίζος: Το ξεκίνημα του μεγάλου κωμικού

Ο μεγάλος κωμικός ηθοποιός, Νίκος Ρίζος γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1924 στο χωριό Πέτα, της Άρτας. Η οικογένεια του ήταν στην εργατική τάξη και ο ηθοποιός πέρασε δύσκολα και φτωχικά χρόνια μεγαλώνοντας.

Το έτος του 1946, όταν ο Νίκος Ρίζος ήταν 22 χρονών, αφήνει την Άρτα για να εγκατασταθεί στην Αθήνα. Ο ηθοποιός πήρε την απόφαση να έρθει στην πρωτεύουσα για να κάνει τις σπουδές του, έχοντας μόνο 100 δραχμές στην τσέπη του. Οι γυναίκες και η υποκριτική ήταν οι μεγάλες αγάπες του διάσημου κωμικού.

Εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βίωνε, ο ηθοποιός αναγκάστηκε να βρεί αμέσως δουλειά για να επιβιώσει και οι περιστάσεις τον οδήγησαν στο σανίδι.
Εκείνη την εποχή, τα σενάρια και οι διάλογοι των ηθοποιών, από το πρωτότυπο έγγραφο του συγγραφέα, έπρεπε να αντιγραφούν στο χέρι για να περάσει στους ηθοποιούς. Γι’ αυτή την εργασία, υπήρχε συγκεκριμένη θέση στο θέατρο, για τους «αντιγραφείς». Έτσι ο νεαρός Ρίζος ενεπλάκη για πρώτη φορά με το θέατρο.

Το ύψος του Νίκου Ρίζου και ο αυτοσαρκασμός

Το μεγάλο «ατού» και χαρακτηριστικό του κωμικού ηθοποιού ήταν το ύψος του. Το οποίο μόλις έφτανε το 1,50 και είναι ένα χαρακτηριστικό που ο ηθοποιός το έπαιρνε και το μετέτρεπε σε αυτοσαρκασμό στις ταινίες του. Θα μπορούσε να γίνει τροχοπέδη στην καριέρα του ηθοποιού, αλλά τον έκανε «γίγαντα» τόσο στις ταινίες που όλοι αγαπήσαμε όσο και στις καρδιές μας.

Ο Νίκος Ρίζος πήρε μέρος πολλές κινηματογραφικές επιτυχίες, που ξεπερνούν τις 300. Οι πιο σημαντικές που ξεχώρισαν: «Η Αγνή του λιμανιού» (1952), «Το σοφεράκι» (1953), «Χαρούμενο ξεκίνημα» (1954), «Ο θησαυρός του μακαρίτη» (1959) του Νίκου Τσιφόρου, «Η κόμισσα της φάμπρικας» (1969), «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» (1969), «Ο γίγας της Κυψέλης» (1968) κ.ά.

Η συμβουλή του Ορέστη Μακρή στον Νίκο Ρίζο

Ο καλός του φίλος, Ορέστης Μακρής συμβούλευε τον Νίκο Ρίζο «Να είσαι σεμνός Νίκο» . «Όσο ψηλά κι αν φτάσεις – γιατί βλέπω ότι έχεις ψυχή και θα φτάσεις – ποτέ μη φουσκώσεις.». Ο αγαπημένος μας ηθοποιός έφτασε ψηλά αλλά ποτέ δεν φούσκωσε.Είχε πάντα στο νού του, τα λόγια του καλού του φίλου και παρέμεινε ένας ταπεινός άνθρωπος, παρά την μεγάλη καριέρα που έκανε. Αξίζει να σημειωθεί πως είχε γενέθλια, την ίδια μέρα με τον μεγάλο Ορέστη Μακρή.

Το τέλος του Νίκου Ρίζου πάνω στο σανίδι

Το «ιερό τέρας» του ελληνικού κινηματογράφου, έφυγε από την ζωή στις 20 Απριλίου του 1999. Ο γίγαντας του γέλιου, πέθανε εντελώς ξαφνικά. Πιο συγκεκριμένα ο γιός του είχε αποκαλύψει για τον θάνατο του πατέρα του. Ο μεγάλος ηθοποιός την Τρίτη, 20 Απριλίου το πρωί, δεν ένιωθε καλά. Το μεσημέρι καθώς πήγαινε στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα για εξετάσεις, ξεψύχησε από οξύ πνευμονικό οίδημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνη την περίοδο ο ηθοποιός έπαιζε στο θέατρο Περοκέ, με τον Βουτσά και τον Ψάλτη, στην παράσταση «Καλομελέτα και έρχεται». Μέχρι την τελευταία στιγμή ο ηθοποιός έπαιζε στο σανίδι και γέλαγε με τον Ψάλτη και τον Βουτσά. Έτσι πραγματοποιήθηκε η επιθυμία του να παίζει στο θέατρο μέχρι το τέλος της ζωής του .

Related posts

Τότε 9 χρόνων παιδάκι, σήμερα 39χρονη γυναίκα: «Αγέραστη» η Κορίνα του «Πάτερ Ημών», είναι 39 και μοιάζει 20

«Τη χαζεύω στα γυρίσματα»: Όταν ο Δημήτρης Ήμελλος μιλούσε με θαυμασμό για τη «Μαρίνα» του

Δημήτρης Ήμελλος: Κι όμως ο μονάκριβος γιος του εμφανίστηκε στον Σασμό – Δείτε τον γοητευτικό Φοίβο Ήμελλο