Ντέμης Ρούσσος: Η παγκόσμια καριέρα, οι δύο γάμοι, οι 5 γυναίκες, ο παραμυθένιος πύργος, η βαριά αρρώστια και το τέλος στο νοσοκομείο

Ντέμης Ρούσσος: Άγνωστα κεφάλαια της ζωής του

Στις 15/06/1946 γεννήθηκε την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. ο σπουδαίος Έλληνας μουσικός Αρτέμιος Βεντούρης – Ρούσσος, όπως ήταν ολόκληρο το όνομά του. Ήταν ο πρωτότοκος γιος του μηχανικού και κλασσικού κιθαρίστα Γιώργου Ρούσσου και της συζύγου του Όλγας.

Από μικρός σπούδασε μουσική και εντάχθηκε στην εκκλησιαστική χορωδία της ενορίας του. Μετά την Κρίση στο Σουέζ το 1956, η οικογένειά του έχασε τα πάντα και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Έκανε δύο γάμους, έζησε με πέντε γυναίκες. «Υπήρξε μια περίοδος που έζησα τρομερή επιτυχία, μου ήρθαν όλα στη ζωή ξαφνικά. Έζησα όλη τη χλιδή της showbiz που εκείνη την εποχή ήταν ασύλληπτη, λεφτά, εταιρείες, μάνατζερ», είχε πει.

Απόλυτη αποθέωση από τους φανς του ανά τον κόσμο, άφθονο χρήμα, αμέτρητες γυναίκες. «Έχω κάνει πολύ σεξ στη ζωή μου και με επώνυμες και με άγνωστες γυναίκες και το ευχαριστήθηκα», είχε πει ο αείμνηστος Ντέμης Ρούσσος.
Tα μεγέθη που χαρακτηρίζουν τον Ρούσσο, απερίγραπτα. Από το λιοντάρι που… έκανε βόλτες στα πίσω δωμάτια του ιδιόκτητου πύργου του μέχρι  τα κολλητιλίκια με τον Τσαρούχη ή τον Νταλί, τις επιθέσεις λατρείας αλλά και το γεγονός ότι είχε ζήσει ακόμη και… αεροπειρατεία.

Για πολλά χρόνια ο Ντέμης Ρούσσος έδινε μάχες με την παχυσαρκία που τον ταλαιπωρούσε. Τον Ιούνιο του 1980, όταν ζύγιζε 147 κιλά, ξεκίνησε ένα αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας, με αποτέλεσμα μέσα σε δέκα μήνες να χάσει 50 κιλά. Το 1982 εξέδωσε το βιβλίο «A Question of Weight» («Είναι θέμα βάρους»), μαζί με τη φίλη του φωτογράφο Βερονίκ Σκαβίνσκα, στο οποίο με πάσα ειλικρίνεια περιέγραψε το πρόβλημά του με την παχυσαρκία και πώς την καταπολέμησε.

Ντέμης Ρούσσος: Η ιστορία της κελεμπίας και η μουσική καριέρα

Πέρα από το μούσι, τα μακριά μαλλιά του, τα εκφραστικά του μάτια και αυτή τη γνώριμη βραχνάδα του, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της τυποιποιημένης του εικόνας ήταν η…. κελεμπία.

«Έκανα περιοδεία στην Ιταλία και ήταν μια πολύ ζεστή ημέρα. Το μεσημέρι βρήκα ένα κατάστημα που πουλούσε κελεμπίες. Την αγόρασα μεταξύ σοβαρού κι αστείου, αλλά εκείνη τη μέρα με είχε σώσει. Πήγα στη συναυλία με την κελεμπία, ο κόσμος ενθουσιάστηκε και η κελεμπία… έμεινε», είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή για το πώς ξεκίνησε να φορά το ρούχο αυτό που έγινε ταυτόσημο με την εικόνα του.

Βέβαια, κάποια στιγμή έπαψε να τις φοράει και το έκοψε μαχαίρι. «Εφτασε μια στιγμή που τις πούλησα και τις πούλησα σε πολύ καλή τιμή. Όλα τα χρήματα πήγαν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Τώρα στο σπίτι μου δεν θα βρείτε ούτε μισή. Από τη στιγμή που τελειώνει κάτι, τελειώνει. Επιβιώνει ως ανάμνηση αλλά μέχρις εκεί, δεν έχει νόημα να κάθεσαι πάνω τους», είχε πει.

Ο Ντέμης Ρούσσος μετά από την εγκατάστασή του στην Ελλάδα, συμμετείχε σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα αρχίζοντας με τους The Idols σε ηλικία 17 χρόνων. Αργότερα πήγε με τους We Five χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Στο ευρύτερο ακροατήριο έγινε γνωστός το 1968 με το συγκρότημα Aphrodite’s Child, αρχικά στα φωνητικά και αργότερα ως μπασίστας. Το διακριτικό φωνητικό του ύφος προώθησε το συγκρότημα σε διεθνή επιτυχία, ιδιαίτερα με τη συμμετοχή του στον δίσκο 666, ο οποίος έγινε κλασική επιτυχία.

Μετά από τη διάλυση των Aphrodite’s Child, συνέχισε διάφορες σποραδικές ηχογραφήσεις. Από τη συνεργασία του με τον άλλο διάσημο φίλο του, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, κυκλοφόρησαν το 1970 τον δίσκο Sex Power, και το 1977 το Magic. Η επιτυχέστερη συνεργασία τους ήταν το Race to the End, μια φωνητική προσαρμογή του μουσικού θέματος από το βραβευμένο με Oscar Οι Δρόμοι της Φωτιάς, που κυκλοφόρησε και στα ισπανικά με τον τίτλο Tu Libertad. Το 1982 ο Ρούσσος πήρε μέρος με έκτακτη συμμετοχή στο soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας Blade Runner.

Η παγκόσμια επιτυχία του Ντέμη Ρούσσου

Ο Ντέμης Ρούσσος άρχισε σόλο καριέρα μετά από τη διάλυση των Aphrodite’s Child, αρχίζοντας με το τραγούδι “We Shall Dance”. Αρχικά χωρίς ανταπόκριση, περιόδευσε στη νότια Ευρώπη και έγινε σύντομα ευρύτερα γνωστός ως κορυφαίος τραγουδιστής. Η σταδιοδρομία του έφτασε στο ζενίθ τη δεκαετία του ’70 με πολλούς δίσκους που έγιναν επιτυχίες. Το “Forever and Ever” ανέβηκε σε πολλά ευρωπαϊκά charts το 1973.

Το 1974 κυκλοφορεί το “White Sails”, μια αγγλική διασκευή του τραγουδιού “Άσπρα, Κόκκινα, Κίτρινα, Μπλε” από τον δίσκο “Συνοικισμός Α΄” του 1972, σηματοδοτώντας μια σύντομη περίοδο συνεργασίας του τραγουδιστή με τον συνθέτη Δήμο Μούτση, ο οποίος θα ακολουθήσει στη συνέχεια ένα μοναχικό μουσικό σταυροδρόμι με έντονες επιρροές από βετεράνους της rock και της folk, όπως ο Eric Clapton, η Joni Mitchell και ο Paul Simon.

Ακολούθησαν τα “My Friend the Wind”, “My Reason”, “Velvet Mornings”, “Goodbye My Love, Goodbye”, “Someday Somewhere” και “Lovely Lady of Arcadia”. Το 1980 είχε επιτυχία με το “Lost in Love” των Air Supply που το τραγούδησε ντουέτο μαζί με την Florence Warner και με τον Dick Morrissey στο σαξόφωνο.

Επανακυκλοφόρησε τα τραγούδια του σε διάφορες γλώσσες και είχε επιτυχία στις χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Στην Αμερική το LP Demis έγινε χρυσός δίσκος.

Το 1982 εξέδωσε το βιβλίο ‘A Question of Weight’ (“Είναι θέμα βάρους”), μαζί με την Veronique Skawinska, στο οποίο ασχολήθηκε αμερόληπτα με το θέμα της παχυσαρκίας.

Μετά από μια περίοδο σιωπής και κλινικής κατάθλιψης τη δεκαετία του ’80, επανήλθε το 1993 με το Insight (γνωστό και ως Morning has Broken) και συνεργάστηκε με την ολλανδική εταιρεία BR Music για την παραγωγή των δίσκων Immortel, Serenade και In Holland, χρησιμοποιώντας ποικίλα εθνικά και ηλεκτρονικά στυλ.

Συνεχίζοντας τις ηχογραφήσεις και τις περιοδείες, την άνοιξη του 2002 έκανε μια επιτυχημένη περιοδεία στην Αγγλία.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης 847 της TWA, στις 14 Ιουνίου 1985, ο Ντέμης Ρούσσος, όντας επιβάτης, έπεσε θύμα αεροπειρατείας. Οι αεροπειρατές γιόρτασαν ακόμη και τα γενέθλιά του όταν τον αντιλήφθηκαν ανάμεσα στους ομήρους.

Η είδηση της ημέρας

Ντέμης Ρούσσος: Η αρρώστια και το άδοξο τέλος

Τον Σεπτέμβριο του 2013, παρασημοφορήθηκε από την Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, σε τελετή που παρατέθηκε στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα.

«Ελλάδα η πρώτη χώρα μου, Γαλλία η δεύτερη. Ευχαριστώ και τις δύο. Ανήκω και στις δύο εξίσου». Αυτά σημείωνε συγκινημένος ο Ντέμης Ρούσσος, όταν  παρασημοφορήθηκε από το γαλλικό κράτος. Ένας κοσμοπολίτης, ένας από τους λιγοστούς Έλληνες  που έκαναν πραγματικά διεθνή καριέρα και που έχει ζήσει πραγματικά τα… πάντα. To διέκρινες στα μάτια του.

Τα ξημερώματα της Κυριακής του 2015 ο αγαπημένος μας Ντέμης Ρούσσος πέθανε σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Ντέμης Ρούσσος ήταν βαριά άρρωστος και το τελευταίο χρονικό διάστημα νοσηλευόταν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Το ιατρικό ανακοινωθέν:

Ο Έλληνας τραγουδιστής που αγαπήθηκε τόσο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1946 και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια καθώς οι γονείς του Γεώργιος και Όλγα ήταν Έλληνες της Αιγύπτου.

Με τις αναταραχές του Σουέζ έχασαν όλη την περιουσία τους κι επέστρεψαν στην Ελλάδα. Η μητέρα του, Όλγα, ήταν διάσημη καλλιτέχνης με το ψευδώνυμο Νέλλη Μασλούμ.

Είχε προγραμματίσει στις 12 Μαρτίου συναυλία στη Μόσχα και οι κρατήσεις των εισιτηρίων είχαν ξεκινήσει.

Το ύστατο αντίο στον Ντέμη Ρούσσο

Ο Νίκος Αλιάγας αποχαιρέτησε μέσω twitter τον Ντέμη Ρούσσο.

“Έφυγε από τη ζωή ο δικός μας Ντέμης Ρούσσος. Μεγάλη λύπη. Καλό ταξίδι φίλε μας Έλληνα Ντέμη” σχολίασε.

Ο Γιώργος Βουλγαράκης αποχαιρέτησε τον Ντέμη Ρούσσο μέσω Facebook.

“Με τα τραγούδια σου μεγάλωσα, καλό ταξίδι Ντέμη” έγραψε χαρακτηριστικά.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, για την απώλεια του Ντέμη Ρούσσου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Έλληνας του κόσμου, ο Ντέμης Ρούσσος, ο θρύλος που μάγευε, με τη φωνή και τη μουσική του, τις πέντε ηπείρους, δεν είναι πια μαζί μας.

Η Ελλάδα έχασε ένα σημαντικό πρεσβευτή της και η παγκόσμια μουσική σκηνή έγινε φτωχότερη.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά, εκφράζω στην οικογένειά του τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

Με το αγαπημένο τραγούδι “Rain and Tears” αποχαιρέτησε ο τραγουδιστής Γιάννης Κότσιρας τον Ντέμη Ρούσσο που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής γράφοντας “καλό ταξίδι” στον λογαριασμό του στο twitter.

Ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Τα τραγούδια του πάντα θα μας συντροφεύουν!

Related posts

Πέθανε ξαφνικά ο Σάκης (ΦΩΤΟ)

Έτσι είναι χωρίς ρετούς το σώμα της Αγγελικής Νικολούλη στα 60, οι φώτο που κυκλοφορούν και «κλείνουν στόματα»

Παναγιώτης Ραφαήλ: O μικρός “ήρωας”, έκλεισε τα 6, σβήνει το κεράκι και όλοι του εύχονται «χρόνια πολλά»