“Ο αγώνας να αλλάξω τον κόσμο και τη μοίρα μου”: Η εξομολόγηση μιας Ελληνίδας Ρομά

“Ο αγώνας να αλλάξω τον κόσμο και τη μοίρα μου”: Η εξομολόγηση μιας Ελληνίδας Ρομά

Ελληνίδα Ρομά: Η συγκλονιστική εξομολόγηση της

Στην εφημερίδα «Καθημερινή», μίλησε η 34χρονη Ελληνίδα Ρομά, η οποία ονομάζεται η Λυδία Τζεβάτογλου και σχολίασε το πως είναι διαμορφωμένη η δική της κοινωνία και ποιες είναι οι δυσκολίες.

Η Λυδία, όπως εξομολογήθηκε, ξυπνάει στις 3-3.30 τα ξημερώματα, ώστε να προλάβει να βρίσκεται στη δουλειά της στον Δήμο Κερατσινίου, στις 5 π.μ. που ξεκινάει η βάρδιά της με το απορριμματοφόρο.

Έχει σπουδάσει κοινωνική λειτουργός και βοηθός βρεφονηπιοκόμου και ελπίζει ότι σύντομα θα καταφέρει να βρει κάτι άλλο. «Δουλειά να υπάρχει», λέει. Oταν τελειώσει η βάρδιά της επιστρέφει σπίτι. «Στη δική μας κοινωνία, δεν υπάρχει το ταπεράκι από τη μαμά», λέει γελώντας.

Έπειτα, διαβάζει και παρακολουθεί μαθήματα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σπάσω την αλυσίδα του αναλφαβητισμού, της αμορφωσιάς. Για να αλλάξω τη ζωή μου, να εξελιχθώ» δηλώνει η ίδια.

Η Λυδία γεννήθηκε στη Βέροια και ήρθε στην Αθήνα με την οικογένειά της όταν ήταν περίπου 9 ετών. Οι γονείς της, Ελληνες μουσουλμάνοι, Ρομά από την Ξάνθη δούλευαν στα χωράφια της περιοχής.

«Τι δουλειά να κάνουν όμως αφού δεν ξέρουν γράμματα καθόλου;» αναρωτιέται η Λυδία.

“Ο αγώνας να αλλάξω τον κόσμο και τη μοίρα μου”: Η εξομολόγηση μιας Ελληνίδας Ρομά

Ελληνίδα Ρομά: Ποιος ήταν ο δάσκαλος που τη στήριξε

«Πείσμωσα. Σκεφτόμουν γιατί η “Μαρία” τα καταφέρνει και όχι εγώ. Διάβασα, διάβασα, διάβασα, μέρα νύχτα. Την επόμενη χρονιά πήγα στην έκτη δημοτικού. Δεν είχα βγάλει όλη την ύλη του δημοτικού αλλά πλέον καταλάβαινα», διηγείται για τα χρόνια του σχολείου.

«Να είναι καλά ο άνθρωπος όπου και να ‘ναι», λέει για τον δάσκαλό της. «Με στήριξε πολύ. Σε εμάς αν είσαι καλός μαθητής η οικογένειά σου δεν χαίρεται. Αντίθετα. Σου λένε “είσαι 14 χρόνων πρέπει να παντρευτείς. Κορίτσι πράγμα δεν είναι σωστό”. Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να πιστεύει σε σένα».

Οι γονείς της είναι περήφανοι για το παιδί τους «που ξέρει γράμματα», αλλά δεν το ομολογούν μπροστά της. «Η μόρφωση για εμάς είναι κάτι που δεν μπορείς να αγγίξεις εύκολα. Να ξυπνάς κάθε πρωί, να πλένεσαι, να ντύνεσαι και να πιάνεις το μολύβι; Είναι ξένο. Αγωνίζομαι για να σπάσει η αλυσίδα. Είμαι τσιγγάνα αλλά είμαι και άλλα πράγματα, έχω πολλές ταυτότητες όπως όλοι οι άνθρωποι».

Προτεινόμενα