«Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι» – Αιμοδότης με μοναδική ομάδα αίματος έσωσε 2,4 εκ. μωρά

Το αίμα του περιέχει αντισώματα που προστατεύουν από βλάβες σε έμβρυα

Ο Χάρισον συνειδητοποίησε την αξία της αιμοδοσίας ήδη από την ηλικία των 14 ετών, όταν χρειάστηκε ο ίδιος να υποβληθεί σε σοβαρή επέμβαση και δεσμεύτηκε, μόλις ενηλικιωθεί, να γίνει αιμοδότης.

Στην Αυστραλία θεωρείται εθνικός ήρωας αφού με τη φαινομενικά απλή πράξη της αιμοδοσίας ο Τζέιμς Χάρισον υπολογίζεται ότι έσωσε τις ζωές 2,4 εκ. μωρών. Κι αυτό χάρη στη μοναδική ομάδα αίματός του 84χρονου σήμερα άντρα -γνωστού και ως «ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι»-, το πλάσμα του οποίου περιέχει αντισώματα κατά της νόσου Rhesus, η οποία προκαλεί στα έμβρυα εγκεφαλικές βλάβες, ακόμα και θάνατο.

Κανένας όμως δεν μπορούσε να φανταστεί τον αντίκτυπο που θα είχε αυτή η απόφαση: Όπως διαπιστώθηκε, ενώ η ομάδα αίματος του είναι εξαιρετικά σπάνια -υπολογίζεται ότι στην Αυστραλία δεν την έχουν πάνω από 50 άνθρωποι συνολικά– τα αντισώματα που περιέχει θεραπεύουν μια νόσο που απειλεί πάνω από το 17% των γυναικών.

Αυστραλός ήρωας: Πώς κατάφερε να σώσει εκατομμύρια μωρά

Πάνω σε αυτά τα αντισώματα, λοιπόν, αναπτύχθηκε μετά από μελέτες και πειράματα το πρώτο εμβόλιο κατά της νόσου Rhesus, Anti-D, που προστατεύει τις εγκυμονούσες με ρέζους αρνητικό από το να παράγουν αντισώματα τα οποία μπορεί να σκοτώσουν το έμβρυο της τωρινής κύησής τους αλλά και όσων, ενδεχομένως, να ακολουθήσουν. Μάλιστα, ανάμεσα στις γυναίκες που επωφελήθηκαν από το «χρυσό» αίμα του ήταν και η κόρη του, η οποία χάρη στον πατέρα της έφερε στον κόσμο υγιέστατο το δεύτερο εγγόνι του.

Ανάμεσα στις γυναίκες που επωφελήθηκαν από το «χρυσό» αίμα του ήταν και η κόρη του, η οποία χάρη στον πατέρα της έφερε στον κόσμο υγιέστατο το δεύτερο εγγόνι του.

«Στην Αυστραλία μέχρι και το 1967 χιλιάδες μωρά πέθαιναν κάθε χρόνο, με τους γιατρούς να αδυνατούν να κατανοήσουν το γιατί» θυμάται σήμερα η Τζέμα Φάλκενμιρ, εκπρόσωπος του τμήματος αιμοδοσίας του αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού. «Οι γυναίκες είχαν πολλές αποβολές, ενώ πολλά μωρά γεννιόνταν με εγκεφαλικές βλάβες. Η Αυστραλία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που εντόπισαν έναν αιμοδότη με αυτά τα αντισώματα, κάτι αρκετά επαναστατικό για την εποχή».

Ο Τζέιμς Χάρισον έδινε αίμα για έξι ολόκληρες δεκαετίες, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να παρασκευαστούν 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Anti-D. Για τη συνεισφορά του τιμήθηκε με το Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας, μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις της χώρας. Ο ίδιος, ωστόσο, εμφανίζεται αρκετά ταπεινός στις δηλώσεις του: «Με φέρνει σε δύσκολη θέση όταν μου λένε έχεις κάνει αυτό ή εκείνο ή είσαι ήρωας. Το να είμαι αιμοδότης είναι, απλά, ένα από τα προσόντα μου – πιθανότατα το μοναδικό».

To σχετικό ρεπορτάζ για τον ”ήρωα” της Αυστραλίας με το χρυσό αίμα

Related posts

Έτσι είναι χωρίς ρετούς το σώμα της Αγγελικής Νικολούλη στα 60, οι φώτο που κυκλοφορούν και «κλείνουν στόματα»

Παναγιώτης Ραφαήλ: O μικρός “ήρωας”, έκλεισε τα 6, σβήνει το κεράκι και όλοι του εύχονται «χρόνια πολλά»

«Μην το πείτε στη μαμά μου…Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι»