Ο εφιάλτης ζωντανεύει ξανά στη Μεσσήνη: Οι επιθέσεις με βιτριόλι που συγκλόνισαν την Ελλάδα, από την Μπέλλου έως την Παλιοσπύρου

Επιθέσεις με βιτριόλι: Όλες οι υποθέσεις που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Ο εφιάλτης ζωντανεύει ξανά με θύμα αυτή την φορά μια 49χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ύστερα από επίθεση με καυστικό υγρό.

Πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό, που δείχνει την έξαρση των επιθέσεων αυτών με καυστικό υγρό, που σημειώνονται στην χώρα μας, κάτι που έχει εξήγηση. Διαχρονικό, άλλωστε, είχε χαρακτηρίσει στην ΕΡΤ το συγκεκριμένο έγκλημα, ο Πάνος Παπαϊωάννου. Ο εγκληματολόγος επιβεβαιώνει «ξαφνική αύξηση και επαναληπτικότητα», που όπως λέει, έχει να κάνει με τη δημοσιότητα. Παρατηρεί ωστόσο ότι στα χρονικά τα περισσότερα θύματα ήταν άντρες.

Παγκοσμίως το αρνητικό ρεκόρ διατηρεί η Αγγλία με 420 επιθέσεις μόνο το 2020. Γυναίκα- σύμβολο χαρακτηρίζεται πλέον η Κέιτ Πάιπερ, που έγινε θύμα βιασμού και επίθεσης με καυστικό υγρό από δράστη που γνώρισε στα social media. Υπέστη 40 χειρουργεία και πλέον η αποκατάσταση της την βρίσκει μια όμορφη μητέρα δύο παιδιών.

Το… βιτριόλι του Τσιτσάνη και της Μαρίκας Νίνου

Μια τέτοιου τύπου επίθεση που σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1950 αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για τον σπουδαίο συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος υπέγραψε το τραγούδι «Βιτριόλι» που πρωτοκυκλοφόρησε ένα μήνα μετά τον Μάιο του 1950, με την φωνή της Μαρίκας Νίνου να ερμηνεύει «Κίνδυνος θάνατος, για πάρτε το χαμπάρι, καινούργια μέτρα οι γυναίκες έχουν πάρει. Κι όποιος στον έρωτα σωστά δεν περπατήσει ένα μπουκάλι βιτριόλι θ’ αντικρίσει».

Η Σωτηρία Μπέλλου που δεν άντεξε άλλο

Για επίθεση με βιτριόλι εναντίον του πρώτου της συζύγου κατηγορήθηκε, σύμφωνα με τα βιογραφικά της στοιχεία, η τραγουδίστρια με τα παντελόνια, όπως έμεινε στην ιστορία η Σωτηρία Μπέλλου, σε μια προσπάθεια της να αμυνθεί στον βίαιο σύζυγο της.

Η αείμνηστη ρεμπέτισσα παντρεύτηκε σε πολύ νεαρή ηλικία μόλις 17 ετών, ωστόσο, ο γάμος της αποδείχτηκε καταστροφικός, αφού ο σύζυγος της, ελεγκτής λεωφορείων στο επάγγελμα, υπήρξε τρομερά βίαιος. Σ’ έναν από τους πολλούς και τελευταίους τους καβγάδες η Σωτηρία Μπέλλου, του έριξε στο πρόσωπο ένα μπουκάλι καυστικό οξύ. Η τραγουδίστρια για την πράξη της αυτή καταδικάστηκε και βρέθηκε στις φυλακές «Αβέρωφ». Στο Εφετείο η αρχική ποινή της μειώθηκε από 3,5 χρόνια σε 6 μήνες και αφέθηκε ελεύθερη.

Οι επιθέσεις σε Σαράκη και Κούνεβα

Η επίθεση κατά του Παύλου Σαράκη σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 στη συμβολή των οδών Θαρύπου και Λυσιμαχίας στον Νέο Κόσμο. Ο δικηγόρος υπέστη σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και υποβλήθηκε σε πολλές επεμβάσεις αποκατάστασης.

Ακολούθησε σειρά καταθέσεών του από το 2007 στην Ασφάλεια Αττικής, όπου αναφερόταν στον ύποπτο ρόλο «ανθρώπων της νύχτας» – που αναμιγνύονται σε υποθέσεις σωματεμπορίας και εκβιάσεων- πίσω από την επίθεση εναντίον του. Ο δικηγόρος είχε προχωρήσει σε αποκαλύψεις για σχέσεις μαστροπών και αστυνομικών.

Η επίθεση κατά της ευρωβουλευτού και συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου 2008 στα Άνω Πετράλωνα, όταν δύο άγνωστοι έριξαν βιτριόλι στο πρόσωπο και στο σώμα της, αναγκάζοντας την μάλιστα να πιει και ποσότητα του υγρού, με συνέπεια να υποστεί σοβαρά εγκαύματα και βαριές σωματικές βλάβες.

Την εποχή εκείνη, η Κωνσταντίνα Κούνεβα εργαζόταν σε εταιρεία καθαρισμού με έδρα τον Πειραιά και είχε προχωρήσει σε σειρά καταγγελιών για άθλιες συνθήκες εργασίας και εκμετάλλευση στις εταιρείες καθαρισμού.

Επίθεση με βιτριόλι: Η Ιωάννα Παλιοσπύρου που έγινε σύμβολο

Από θαύμα και τις υπερπροσπάθειες των γιατρών σώθηκε η ζωή της Ιωάννας Παλιοσπύρου που δέχθηκε μεγάλη ποσότητα βιτριόλι στο πρόσωπο και το σώμα από την επίθεση της Εφης Κακαράντζουλα τον Μάιο του 2020.

Η κατάθεση της πλαστικής χειρουργού και διευθύντριας της σχετικής μονάδας στο Θριάσιο Νοσοκομείο Μαρίας Καλοφώνου που ανέλαβε την Ιωάννα μετά τη δεύτερη μέρα της επίθεσης σε βάρος της υπήρξε συγκλονιστική.

Η μάρτυρας που κατέθεσε την τρίτη ημέρα της πολύκροτης δίκης περιέγραψε τον άμεσο κίνδυνο της ζωής της Ιωάννας αλλά και τα αλλεπάλληλα χειρουργεία προκειμένου να ζήσει και να μην χάσει το μάτι της.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου προσήλθε και σήμερα στη δίκη όπως και η κατηγορούμενη Εφη Κακαράντζουλα η οποία έχει προκαλέσει αίσθηση με την ψυχρότητα της και την αμετανόητη στάση της.

«Παρέλαβα την Ιωαννα Παλιοσπύρου την δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται 2-3 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες» ανέφερε η μάρτυρας και περίγραψε στη συνέχεια την έκταση των εγκαυμάτων στο σώμα της Ιωάννας.

«Βαθιά εγκαύματα ήταν και μπορούσαμε να το ξεχωρίσουμε από την πρώτη στιγμή. Ήταν ολικού πάχους και αυτό σημαίνει ότι έχει καεί όλο το δέρμα και δεν υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα θα γίνει από γκρι, μαύρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί» εξήγησε και συμπλήρωσε ότι κινδύνευσε και το μάτι της Ιωάννας, ενώ ανέλυσε τα πρώτα χειρουργεία του θύματος, τα οποία διαρκούσαν 4-5 ώρες.

Ειδική μνεία έγινε στην αντιμετώπιση του προβλήματος στο μάτι της Ιωάννας, η οποία έκανε συνολικά 9 χειρουργεία. «Είχε δυο σηπτικά επεισόδια, δηλαδή μικρόβια στο αίμα. Το δεύτερο επεισόδιο στις αρχές Ιουλίου μας τρόμαξε περισσότερο γιατί δεν υπήρχε αντιβιοτικό για να το αντιμετωπίσουμε» περιέγραψε η μάρτυρας.

Η γιατρός ξεκαθάρισε ότι δόθηκε μάχη για τη ζωή της Ιωάννας κατά τα πρώτα χειρουργεία: «Όταν βάλαμε την Ιωάννα στο χειρουργείο δεν ξέρουμε που έχει φτάσει. Το οξύ προχωράει βαθιά, θα μπορούσε να είχε κάψει μύες ή οστά. Στον τράχηλο θα μπορούσε να είχε πάει σε βαθύτερα στρώματα. Όταν την έβαλα χειρουργείο ζήτησε να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μη μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία.».

Εξηγώντας την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ιωάννα τις πρώτες ημέρες αλλά και το σημαίνει το ολιγαιμικό σοκ, ξεκαθάρισε: «Θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της, μιλάμε και για απώλεια ζωής» είπε η κα. Καλοφώνου και συμπλήρωσε: «Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα κατέβαινε στον οισοφάγο».

Σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας σχετικά με την ποσότητα του υγρού, η γιατρός απάντησε: «Ένα υγρό που φτάνει σε ένα άνθρωπο και παίξει το τριχωτό της κεφαλής, το θώρακα, μεγάλος μέρος του σώματος και τελικά όπως μάθαμε και το πάτωμα, μιλάμε για μεγάλο όγκο. Σκεφτείτε πόσο νερό θα χρειάζονταν να σας έριχνε κάποιος για να καλύψει τέτοια επιφάνεια».

Η μάρτυρας εκτίμησε ότι η βοήθεια της φαρμακοποιού ήταν «σωτηρία». «Απορώ πως βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πως δεν λιποθύμησε από το πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο της στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε» και συμπλήρωσε: «Όταν το βιτριόλι πέφτει εκλύει θερμότητα και ατμούς. Ξέρουμε ότι το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί στη μύτη. Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί θα είχε προχωρήσει στο τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο».

Η επίθεση του ιερέα σε Μητροπολίτες στη Μονή Πετράκη

Αργότερα, επίθεση είχε πραγματοποιήσει και ένας ιερέας εναντίον επτά Μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη.

Από την επίθεση είχε τραυματιστεί και ένας αστυνομικός, ο οποίος ήταν έξω από την αίθουσα και έτρεξε να βοηθήσει. Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Δράστης ήταν ο ιερέας, που ανήκε στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, και ο οποίος καθαιρέθηκε μετά την εξέτασή του από το συνοδικό δικαστήριο για παραπτώματα. Λίγο μετά την επίθεση ο δράστης συνελήφθη.

Ο 37χρονος ιερέας έχει οδηγηθεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, που διερευνά την υπόθεση. «Τους επιτέθηκα γιατί με καθαίρεσαν» φέρεται να είπε στους αστυνομικούς σύμφωνα με την ΕΡΤ. Επίσης, φέρεται να τους είπε ότι θεωρεί σκευωρία την υπόθεση με ναρκωτικά για την οποία κατηγορείται.

Στο Συνοδικό δικαστήριο, που εξέταζε την υπόθεση του δράστη, μετείχαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι μητροπολίτες Κασσανδρείας Νικόδημος, Άρτας Καλλίνικος, Δρυινουπόλεως Ανδρέας, Ζακύνθου Διονύσιος Δ’, Κηφισιάς Κύριλλος, Γουμενίσσης Δημήτριος και Γλυφάδας, Αντώνιος.

Για «πρωτόγνωρα φαινόμενα βίας» μίλησε στις πρώτες του δηλώσεις ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έξω από το νοσοκομείο Λαϊκό όπου διακομίστηκαν αρχικά όλοι οι τραυματίες.

Ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «ο δράστης δικαζόταν για πράξεις που δεν ταίριαζαν στο λειτούργημα του» και ότι είχε εφοδιαστεί πιθανότατα βιτριόλι, το οποίο έριξε προς όλα τα μέλη του δικαστηρίου. Ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για «δύσκολη κατάσταση» και συνέστησε «υπομονή και ηρεμία».

Η επίθεση σε έγκυο

Ένα μυστήριο περιστατικό επίθεσης σε γυναίκα με καυστικό υγρό φαίνεται πως καταγράφηκε στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση έρχεται στο φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελία που έκανε μία 25χρονη έγκυος γυναίκα σύμφωνα με την οποία άνδρας της προκάλεσε τραύματα στο πρόσωπο ακουμπώντας την με ένα πανί το οποίο ήταν εμποτισμένο με καυστικό υγρό.

Η γυναίκα, Ελληνίδα έγκυος τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με την καταγγελία της, δέχθηκε επίθεση από έναν άνδρα ο οποίος κατέβηκε από αυτοκίνητο που σταμάτησε δίπλα της την ώρα που αυτή περπατούσε στην οδό Ηπείρου στην Κυψέλη στις 11 Απριλίου 2021 και ώρα 23:30. Ο άνδρας αφού την έριξε στο έδαφος, της προκάλεσε εγκαύματα στο πρόσωπο με το εμποτισμένο με καυστικό υγρό πανί.

Η κοπέλα μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό για νοσηλεία ενώ οι γιατροί ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει από τι προήλθαν τα εγκαύματα. Αμέσως μετά την επίθεση ο εν λόγω άνδρας, σύμφωνα με την καταγγελία, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του και εξαφανίστηκε.

Η 25χρονη είχε εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χείλη και η κατάσταση της υγείας της δεν προκαλούσε, ευτυχώς, ανησυχία.

Η πιο πρόσφατη στη Ζάκυνθο

Ως τελευταία παρόμοια επίθεση καταγράφεται τον περασμένο Μάιο στη Ζάκυνθο. Όπως μετέφερε το ermisnews.gr, άνδρας επιτέθηκε στο θύμα με υγρό από κλιματιστικά μηχανήματα.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι είχε τραυματιστεί στο ένα μάτι. Ο δράστης συνελήφθη άμεσα.

Η… βιτριολίστρια του Πειραιά

Σοκ προκάλεσε τον Ιούλιο του 1978 το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδα «Ακρόπολις» με τον τίτλο «Χαροπαλεύει το θύμα της βιτριολίστριας» και την λεζάντα «Άγρια επίθεση κατά του συζύγου με ακουαφόρτε και σκαλιστήρι». Η επίθεση έγινε στην Αμφιάλη του Πειραιά, στο σπίτι που έμενε το θύμα με τη σύζυγό του.

Το ζευγάρι από δεύτερο γάμο και οι δυο καυγάδιζε συχνά για οικονομικούς λόγους με τον κυριότερο να θεωρείται ένα σπίτι στη Σαλαμίνα, που ανήκε 100% στον συνταξιούχο με την σύζυγο του να απαιτεί να της γράψει το μισό ποσοστό της ιδιοκτησίας.

Εκείνος αρνούνταν και την ημέρα της επίθεσης, η γυναίκα καθώς βρισκόταν στο μπάνιο «κάποια στιγμή, άρπαξε το σκαλιστήρι και επιτέθηκε στον άνδρα της. Παρά τα τραύματα του, εκείνος κατόρθωσε να αποσπάσει το φονικό όργανο απ’ τα χέρια της και τότε εκείνη του έριξε βιτριόλι στο πρόσωπο»….

Το θύμα μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιά με βαρύτατα τραύματα στο κεφάλι και εγκαύματα στο πρόσωπο, με κίνδυνο να τυφλωθεί. Η βιτριολίστρια οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Αμφιάλης, όπου έγινε η προανάκριση.

Από εκεί, έγινε γνωστή η ιστορία του ζευγαριού, η οποία δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες. Από το ρεπορτάζ έγινε γνωστό ότι η γυναίκα, πριν παντρευτούν δούλευε ως μαγείρισσα και είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 120.000 δραχμές τις οποίες έδωσε στον άντρα της για προίκα.

Οι επιθέσεις του 1950 και το βιτριόλι… σε ημερήσια διάταξη το 1970

Στις 15 Απριλίου 1950, τις στήλες των εφημερίδων απασχόλησαν ταυτόχρονα δύο υποθέσεις. Στην Αγία Παρασκευή μια κοπέλα έριξε βιτριόλι στον παντρεμένο εραστή της αδελφής της, που την είχε μεθύσει και την είχε «διαφθείρει», ενώ ταυτόχρονα στο Γ’ Κακουργιοδικείο δικαζόταν μια κοπέλα και η μητέρα της επειδή είχαν προσπαθήσει να ρίξουν βιτριόλι στον αρραβωνιαστικό της, ο οποίος ανέβαζε διαρκώς τις οικονομικές απαιτήσεις που αξίωνε για προίκα, φτάνοντας ακόμα και τις 700 λίρες για να την «αποκαταστήσει» (τελικά αθωώθηκαν, ίσως επειδή η απόπειρα δεν είχε βρει στόχο).

Τέτοια περιστατικά ήταν πολύ συχνά και στην προπολεμική και στην μεταπολεμική Ελλάδα, έως τη δεκαετία του 1970, σε σημείο να αποτελούν ακόμα και καθημερινό φαινόμενο.

Για παράδειγμα, στην «Απογευματινή», στις 24.7.1956, έγινε λόγος για μια επίθεση με βιτριόλι στην Κοκκινομηλιά Ιστιαίας.

Tην επόμενη μέρα σε τοπική εφημερίδα των Τρικάλων, «Αναγέννηση», έγινε λόγος για αγρότη που πήγε να ρίξει βιτριόλι στη σύζυγό του, αλλά κάηκε ο ίδιος.

Την ίδια μέρα, στην εφημερίδα «Ελευθερία», ρεπορτάζ αναφέρονταν σε κοπέλα στη Λάρισα που έριξε βιτριόλι στον εραστή της, με το καυστικό υγρό να μην σημαδεύει μόνο εκείνον, αλλά να βρίσκει και ανυποψίαστη γυναίκα που είχε την ατυχία να περνά εκείνη την ώρα από δίπλα τους.

Related posts

Είναι γεμάτη τατουάζ και δεν της φαίνεται: Η Παπουτσάκη ανέβασε φώτο με μπικίνι κ όλοι μετράνε τατουάζ

26 χρόνια μετά, πραγματικό μοντέλο: Έτσι είναι σήμερα η τηλεοπτική κόρη του Πάνου Μιχαλόπουλου

Σαν αρχαία Ελληνίδα θεά: Η Άντζελα Γκερέκου εμφανίστηκε με αuτό το φόρεμα κι όλοι χάζευαν εκείνη