Παιδαγωγοί, ιστορικοί, ανθρωπολόγοι σε μια σειρά: «Μια φορά και έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος»

Σειρά κινουμένων σχεδίων: Πρβληθηκε σε 100 χώρες και έκανε θραύση στην ΕΡΤ

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι είναι όσοι ασχολούνται με τις ανθρωπιστικές επιστήμες και παρατηρούν την σύγχρονη ανθρώπινη συμπεριφορά. Κάτι το οποίο θέλησαν να δείξουν μέσα από μια σειρά κινουμένων σχεδίων κατάλληλη και για παιδιά.

Η σειρά κινουμένων σχεδίων που είχε συμβούλους παιδαγωγούς, ανθρωπολόγους και ιστορικούς. Προβλήθηκε σε περισσότερο από 100 χώρες και έκανε θραύση στην ΕΡΤ… Δημιουργός της ήταν ο Άλμπερτ Μπαρίγιε, ένας γάλλος καρτουνίστας και ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Procidis, η οποία τις περασμένες δεκαετίες παρήγαγε πετυχημένες σειρές κινουμένων σχεδίων στη Γαλλία. Ο Μπαρίγιε αγαπούσε πολύ τα παιδιά και ασχολούνταν με την συγγραφή βιβλίων και σεναρίων.

Οι δηλώσεις από τον δημιουργό της σειράς κινουμένων σχεδίων

Τη δεκαετία του ’60 αποφάσισε να δημιουργήσει την δική του εταιρεία ώστε να ασχοληθεί με την παραγωγή σειρών. Όπως είχε πει:

«Είχα σκανδαλιστεί από τις σειρές που πρόσφεραν στα παιδιά, καθώς τους αποσπούσαν την προσοχή» και αποφάσισε να δημιουργήσει κινούμενα σχέδια που θα απασχολούσαν με σύνεση τον χρόνο των μικρών τηλεθεατών και θα τους προσέφεραν χρήσιμες γνώσεις. Τότε εμπνεύστηκε τη σειρά: «Μια φορά και έναν καιρό… ένας άνθρωπος» με τον σοφό μαέστρο με την άσπρη μακριά γενειάδα, τον νεαρό Πίτερ και τον Τζάμπο.

«Κάνε τα παιδιά σου να θέλουν να ξέρουν και να διεγείρουν την περιέργεια τους. Να τα αντιμετωπίζεις σαν ανθρώπους με δικό τους δικαίωμα, οι οποίοι κατανοούν πολύ περισσότερα απ’ όσα οι ενήλικες πιστεύουν. Όλοι θα είναι ισχυρότεροι και τα παιδιά θα είναι ευγνώμονες σε εσάς». Άλμπερτ Μπαρίγιε.

Η σειρά είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα και θεωρείται από τις καλύτερες που προβλήθηκαν από την κρατική τηλεόραση στην Ελλάδα. Τα πρώτο επεισόδιο ξεκινούσε με τη δημιουργία της Γης και στα υπόλοιπα επεισόδια καταγραφόταν η πορεία της ανθρωπότητας και οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι κατά καιρούς. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να μάθουν πως ζούσαν οι πρωτόγονοι άνθρωποι, οι Ρωμαίοι, οι Βίκινγκς και να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο. Ο Μπαρίγιε είχε προσλάβει ιστορικούς, ανθρωπολόγους και ειδικούς παιδαγωγούς που επιμελούνταν τα κείμενα και τις εικόνες.  Η σειρά ήταν η δεύτερη που δημιούργησε ο Μπαρίγιε και αποτελούταν από 26 επεισόδια των 25 λεπτών.

Η σειρά κινουμένων σχεδίων έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα

Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε τον Μάρτιο του 1979 και όπως αποδείχτηκε αργότερα, περιείχε ορισμένες ανακρίβειες, γιατί οι ιστορικοί είχαν στηριχτεί σε θεωρίες που ίσχυαν αρχές του 20ου αιώνα, αλλά σήμερα οι περισσότερες έχουν καταρριφθεί. Το 1981 προβλήθηκε το τελευταίο επεισόδιο στη Γαλλία. Τη δεκαετία του ’80 και του ’90 η εταιρεία παραγωγής κυκλοφόρησε ομότιτλες σειρές με ίδιους χαρακτήρες αλλά διαφορετική θεματολογία. Είχαν ως θέμα τους το διάστημα, τη ζωή, τους εξερευνητές και τη γη και έκαναν ανάλογη επιτυχία με την πρώτη σειρά. Οι σειρές του Μπαρίγιε πουλήθηκαν σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλον τον κόσμο και καθήλωσαν τους μικρούς τηλεθεατές.

Στην Ελλάδα προβλήθηκε τη δεκαετία του ’80 από την ΕΡΤ και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό. Δείτε τη γέννηση της Γης στο πρώτο επεισόδιο της σειράς: «Μια φορά και έναν καιρό….ήταν ο άνθρωπος» 

Related posts

Έτσι είναι χωρίς ρετούς το σώμα της Αγγελικής Νικολούλη στα 60, οι φώτο που κυκλοφορούν και «κλείνουν στόματα»

Παναγιώτης Ραφαήλ: O μικρός “ήρωας”, έκλεισε τα 6, σβήνει το κεράκι και όλοι του εύχονται «χρόνια πολλά»

«Μην το πείτε στη μαμά μου…Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι»