Πάνος Σάπκας: “Δεν υπήρξα ποτέ σιωπηλός ή αδιάφορος”
Πάνος Σάπκας: Στην άφιξη της Αμάλ στην πόλη της Λάρισας αναφέρετε σε ανάρτησή του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Δ. Λαρισαίων Πάνος Σάπκας. Ενώ δίνει απαντήσεις σε πολλά από όσα έχουν προκύψει στον διάλογο που αναπτύσσεται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αναλυτικά, ο κ. Σάπκας επισημαίνει τα εξής:
«Επειδή τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη συζήτηση στην πόλη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σχετικά με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών σε συνεργασία με άλλους φορείς. Συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή καμπάνια ευαισθητοποίησης για το θέμα των προσφύγων με την κούκλα «Αμάλ», θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής:
Ο Δήμος Λαρισαίων είχε, έχει και θα έχει απεριόριστο σεβασμό για τις θρησκευτικές παραδόσεις και σέβεται απόλυτα το θρησκευτικό συναίσθημα των δημοτών. Καθώς τιμά και συνεργάζεται με την επίσημη εκκλησία και τον κλήρο. Καμιά από τις εκδηλώσεις του δήμου Λαρισαίων δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει προκλητική ή προσβλητική απέναντι στην Ορθόδοξη εκκλησία, αλλά και σε κανένα άλλο δόγμα.
Ο Δήμος Λαρισαίων επίσης, τήρησε και τηρεί όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχουν θεσπιστεί για τον περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας covid19. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε συνεπείς στην τήρηση όλων των μέτρων που έχει θεσπίσει η Πολιτεία. Αλλά και στις επιπλέον διαδικασίες που έχει ακολουθήσει ο Δήμος μας.
Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχει ένα τεράστιο παγκόσμιο θέμα με τις προσφυγικές ροές και τους ανθρώπους που ξεριζώνονται από τον τόπο τους. Λόγω της πείνας, του πολέμου ή της φτώχειας.
Συνέχεια δηλώσεων του Πάνου Σάπκα
Και σ’ αυτό το φαινόμενο, ο Δήμος Λαρισαίων δεν υπήρξε ποτέ σιωπηλός ή αδιάφορος. Απεναντίας, κάνει αυτό που του αναλογεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την υποστήριξη των οργάνων της Πολιτείας. Αλλά και των ίδιων των ξεριζωμένων. Φιλοξενήσαμε εκατοντάδες οικογένειες, δώσαμε τροφή και φάρμακα όταν χρειάστηκε. Θα κάνουμε ό,τι ακόμα χρειαστεί για να στηρίξουμε τις αποφάσεις της Πολιτείας και να δώσουμε ελπίδα στους ανθρώπους που έχασαν τις πατρίδες τους.
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο Δήμος Λαρισαίων, στηρίζοντας τους πρόσφυγες προσβάλει τους Έλληνες. Τους ορθόδοξους Χριστιανούς ή βάζει την πόλη σε περιπέτειες.
Οι εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που διοργανώνονται γύρω από την κούκλα Αμάλ. Είναι εκδηλώσεις που στοχεύουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και μάλιστα στην πιο ευαίσθητη ηλικία εκείνη των παιδιών. Όπως ορίζει ο Χάρτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως ακριβώς προτρέπει η χριστιανική θρησκεία.
Πάνος Σάπκας: ” Η Αμάλ δεν έχει σημασία από που έρχεται”
Κι όσοι δεν το συμμερίζονται, μάλλον ξεχνούν ότι ο μισός μας λαός έχει ζήσει την προσφυγιά στις αμέσως προηγούμενες γενιές. Και ίσως δεν συνειδητοποιούν ότι όλοι μας μπορεί να γίνουμε στο μέλλον πρόσφυγες, κυρίως λόγω των οικονομικών κρίσεων ή της κλιματικής κρίσης.
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους και η συμπαράσταση σ’ όσους έχουν ανάγκη, είναι ζητήματα αδιαπραγμάτευτα, όχι μόνο για τη δημοτική μας αρχή, αλλά για την πόλη, τη χώρα και τον λαό μας στο σύνολο του.
Να σημειωθεί ότι όλο το πρόγραμμα της Αμάλ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Επίσης, πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.α.
Η Αμάλ είναι σύμβολο, όχι εχθρός. Συμβολίζει τα παιδιά πρόσφυγες και το ταξίδι της όπως και οι δράσεις που την συνοδεύουν, έχουν σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση γι’ αυτό το ζήτημα που δεν είναι ούτε πατριωτικό, ούτε θρησκευτικό, αλλά ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ.
Η Αμάλ δεν έχει σημασία από πού έρχεται, ποια είναι η καταγωγή της, η θρησκεία της… Η Αμάλ είναι παιδί.
Ένα παιδί που έχει ανάγκη την αγάπη μας και την υποστήριξη μας.