Παύλος Σιδηρόπουλος: Οι ουσίες τον οδήγησαν στον θάνατο
Είναι από τις περιπτώσεις που χάθηκαν άδικα και σε μια στιγμή από υπερβολική δόση ναρκωτικών.Σαν σήμερα πριν από 31 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο γνωστός και αγαπημένος καλλιτέχνης Παύλος Σιδηρόπουλος μετά απο πολλά προβλήματα υγείας.
Σαν σήμερα το 1990 «έφυγε» από τη ζωή ο «πρίγκιπας του ελληνικού ροκ». Παύλος Σιδηρόπουλος, που πρόλαβε να αγαπήσει αλλά και να εξαρτηθεί παράφορα από την Γιόλα Αναγνωστοπούλου.
«Πρέζα» κάθε λογής, μπορεί να βρεις παντού. Υπάρχουν πολλά είδη. Μην πάει το μυαλό σου μόνο στην ηρωίνη. Μπορείς να εξαρτηθείς από πολλά, όχι μόνο από τα ναρκωτικά: «Με μια διαφορά… Η ηρωίνη σκοτώνει» είχε φροντίσει να επισημάνει ο Παύλος Σιδηρόπουλος! Το ήξερε, το ένιωθε. Η ηρωίνη τον σκότωσε. Μια μέρα σαν τη σημερινή, το 1990, σε ηλικία 42 ετών. «Κορόιδευε» πολλούς, «θα το κόψω, θα σταματήσω», ήξερε πως τον κατέστρεφε, όπως άλλωστε σε καταστρέφουν πολλά, όπως μπορεί μια γυναίκα ή ένα άλλο πάθος. Η ηρωίνη όμως τον σκότωσε.
Ο έρωτας του Παύλου Σιδηρόπουλου με την Γιόλα
Στον δίσκο του «Φλου» που κυκλοφόρησε μαζί με τους «Σπυριδούλα» υπάρχει ένα τραγούδι, το «Στην Κ»: Στην Κάθυ. Ήταν η κοπέλα του, με την οποία ήταν μαζί για λίγο, αλλά δεν ήταν αυτή που… τον σημάδεψε. Η Κάθυ- για να δείτε τα παιχνίδια της μοίρας και της ζωής- ήταν αυτή που του γνώρισε την φίλη και παλιά της συμμαθήτρια, Γιόλα Αναγνωστοπούλου. Το αίμα του Παύλου «πάγωσε», το μυαλό σταμάτησε σαν την αντίκρισε.
Ο δημοσιογράφος Μανώλης Νταλούκας στο βιβλίο του «Το βιβλίο των ηρώων του τρόμου» (εκδόσεις ΟΞΥ) αναφέρει ότι γνωρίστηκαν τα Χριστούγεννα του 1977. Η ίδια η Γιόλα, σε συνέντευξη που είχε δώσει στον Μανώλη Νταλούκα, είχε πει πως αυτό είχε γίνει το Πάσχα του 1978.
Η Γιόλα ζούσε στο Παρίσι και είχε έρθει στην Ελλάδα για τις γιορτές. Ένα βράδυ επισκέφτηκε το μπαρ «Σφίγγα» στη Διδότου και εκεί συνάντησε τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Ο «πρίγκιπας» μόλις την είδε, άπλωσε το πόδι του και της έκλεισε το δρόμο και εκείνη του είπε «συγγνώμη, θέλω να πιω ένα ποτό». Αυτός το μάζεψε. Είχε κάνει όμως την αρχή. Η αρχή μιας σχέσης δύο ανθρώπων που ερωτεύτηκαν παράφορα και αφέθηκαν ο ένας στον άλλον. Ιδίως ο Παύλος. Για την Γιόλα λένε πως κράτησε κάποιες αντιστάσεις και δεν παραδόθηκε πλήρως.
Εκείνη η περίοδος είναι για τον Παύλο Σιδηρόπουλο, ίσως η καλύτερή του.
Γράφει τον «Φλου» και το «Εν Λευκώ», τους κατά γενική ομολογία καλύτερους δίσκους του. Γράφει και η Γιόλα όμως. Ποιήματα ενώ παράλληλα ζωγραφίζει. Λίγο μετά εθίστηκε στην ηρωίνη. «Εμένα δεν με έβαλε κανείς στην ηρωίνη. Ούτε φίλος, ούτε γκόμενος» είχε πει η ίδια στη συνέντευξή της στον Μανώλη Νταλούκα. «Το έκανα συνειδητά μόνη μου. Το πρώτο φιξάκι που έκανα ήταν μόνη μου, μέσα σε ένα δωμάτιο. Ήθελα πάθη. Γεννήθηκα σε λάθος εποχή. Δεν είχα πιει ούτε αλκοόλ, ούτε χάπια, ούτε ινδική κάνναβη (χασίσι). Στην ηρωίνη δεν μπήκα στην Ελλάδα. Μπήκα όταν ήμουν στο Παρίσι. Τον Σεπτέμβριο του 1978 ξεκίνησα. Ο Παύλος το έμαθε στις ηχογραφήσεις του «Φλου». Μου ζητούσε να έρχομαι στην Αθήνα τα σαββατοκύριακα γιατί αλλιώς δεν μπορούσε να μπει μέσα στο στούντιο να ηχογραφήσει».
Ο Παύλος στη συνέχεια γνώρισε την τραγουδίστρια Ηδύλη Τσαλίκη η οποία έκανε τεράστιο αγώνα προκειμένου να τον βγάλει από τα ναρκωτικά. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος έδειχνε να αλλάζει, έδειχνε ευτυχισμένος, ωστόσο μετά τον χωρισμό τους είχε ξεκινήσει… η αρχή του τέλους.
Ο Παύλος Σιδηρόπουλος, δέκα χρόνια μετά τον χωρισμό του με την Γιόλα και αρχίζει να βγάζει προβλήματα υγείας από τη χρήση ναρκωτικών.
Το καλοκαίρι του 1990 παρέλυσε το αριστερό του χέρι ενώ σε συνδυασμό με το θάνατο της μητέρας του, λίγους μήνες, φαίνεται να οδηγείται ολοταχώς προς το μοιραίο.
Στις 4 Δεκεμβρίου του 1990, ο Σιδηρόπουλος πηγαίνει στο στούντιο για να ηχογραφήσει τα νέα του τραγούδια. Μπαίνει μεθυσμένος και με επιθετική συμπεριφορά. Τσακώθηκε με τους άλλους μουσικούς και γύρισε στο σπίτι του. Δυο ημέρες μετά, βρέθηκε νεκρός σε ένα σπίτι στο Νέο Κόσμο. Ο μπασίστας και προσωπικός φίλος του Παύλου, Αλέκος Αράπης, είχε πει πως ο Σιδηρόπουλος πήρε ηθελημένα την μοιραία υπερβολική δόση, απογοητευμένος από τα προβλήματα που είχε στο χέρι του.
Η Γιόλα δεν απέφυγε ένα «παρόμοιο» τέλος από αυτό που είχε ο Παύλος Σιδηρόπουλος. Δεν κατάφερε να κόψει την πρέζα ενώ έπινε αλκοόλ και κάπνιζε μανιωδώς παρά το ότι οι γιατροί της το είχαν απαγορέψει εξαιτίας της βεβαρημένης υγείας της. Σε ηλικία 50 ετών, πέθανε μέσα στο σπίτι της, μόνη της κι αυτή, εξαιτίας του κατεστραμμένου συκωτιού της.