Πέθανε ο Βαγγέλης Ρωχάμης

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο περιβόητος Βαγγέλης Ρωχάμης, ο Έλληνας «πεταλούδας» που απέδρασε περισσότερες από 10 φορές από τις φυλακές

Έφυγε από την ζωή το μεσημέρι της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου ο Βαγγέλης Ρωχάμης μια εμβληματική μορφή της παρανομίας τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Όπως αναφέρει το egnomi.gr, ο 73χρονος νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Χαλκίδας με σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία δεν κατάφερε να ξεπεράσει και τελικά κατέληξε.

Ο Ρωχάμης είχε αποφυλακιστεί με βούλευμα τον Απρίλιο του 2000 και έκτοτε διέμενε στο Λευκαντί της Εύβοιας.

Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Ρωχάμης
Γεννήθηκε το 1951. Ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας, σε ηλίκια 16 ετών ξεκίνησε να εργάζεται με σκοπό την συντήρηση της. Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Σύρο (1971) και επειδή δεν του χορηγήθηκε άδεια προκειμένου να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του, απέδρασε από το στρατόπεδο. Κατηγορήθηκε επίσης για κλοπή μοτοποδηλάτου και ήλθε σε προστριβή με ανωτέρους του στο στρατό οπότε και έλαβε προσωρινή αναβολή ως Ι-5.

Για την κλοπή καταδικάστηκε σε τρεισήμισι μήνες στις Φυλακές Κορυδαλλού. Το 1976 φυλακίστηκε για την κλοπή που πραγματοποίησε στο ταχυδρομείο του χωριού του. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’70 πήρε άτυπο διαζύγιο από τη σύζυγό του και για λίγους μήνες μετέβη στην Κύπρο. Το 1980 συνελήφθη για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό. Το Δεκέμβριο του 1981 πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές αναπτύσσοντας πολιτικό, διεκδικητικό ρόλο. Για τη δράση του στη στάση δικάστηκε το 1986 και καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλακή.

Καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες.

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού. Στις αποδράσεις του τον βοήθησαν φίλοι, ενώ στην απόκρυψη του βοήθησαν γυναίκες. Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οπότε η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και ο Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν.

Η πρόσληψη του Ρωχάμη από την ελληνική κοινωνία
Συνεχές ήταν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ που τον αντιμετώπιζαν αμφίσημα. Σημαντικό ρόλο στην ευνοϊκή πρόσληψή του έπαιξε το γεγονός της μη καταδίκης του για έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής. Επίσης, ο Ρωχάμης έγινε συνώνυμο της ανυπότακτης ανδροπρέπειας και του ανθρώπου που γελοιοποιεί την αστυνομία και την έννομη τάξη.

Related posts

Ρούλα Κορομηλά: Αποχαιρετά την Βέφα Αλεξιάδου με τρεις λέξεις

Τέλος τα προβλήματα και η γκαντεμιά, αλλάζει για πάντα η τύχη σας: Αυτά τα 4 Ζώδια θα “λουστούν” στο χρυσάφι μέσα στο 2025

Ηλίας Μαμαλάκης: Αποχαιρετά τη Βέφα Αλεξιάδου με τα πιο υπέροχα λόγια