Πολυτεχνείο: Σε ποιον ανήκει η μεγάλη κεφαλή-άγαλμα στο προαύλιο του ΕΜΠ και δεν έχει σχέση με την εξέγερση του 1973

Πολυτεχνείο: Ποιον αναπαριστά το εμβληματικό μνημείο

Ένα εμβληματικό μνημείο βρίσκεται στο προαύλιο του ΕΜΠ στο οποίο κάθε χρόνο μικροί και μεγάλοι αφήνουν ένα λουλούδι προς τιμήν των αγωνιστών του Πολυτεχνείου. Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν πως αυτή η κεφαλή δεν έχει σχέση με την εξέργεση του 1973.

Το άγαλμα-κεφαλή είναι το σημείο όπου φοιτητές, μαθητές, πολιτικές οργανώσεις και εκπρόσωποι κομμάτων αφήνουν κάθε χρόνο στεφάνια ή ένα λουλούδι.

Η κεφαλή, ωστόσο, έχει μια διαφορετική ιστορία από εκείνη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973. Παρά ταύτα, έχει καθιερωθεί ως μνημείο των απανταχού φοιτητών που αγωνίστηκαν απέναντι σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Ποιον αναπαριστά η κεφαλή του Πολυτεχνείου

Η διάσημη κεφαλή στο Πολυτεχνείο είναι ένα έργο του γλύπτη Μέμου Μακρή, ενός αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης κατά τη γερμανική κατοχή, από τον οποίο αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα το 1964.

Παρά το πλούσιο έργο του, ο Μακρής έγινε ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα όταν δημιούργησε το κεφάλι που βρήκε θέση στο προαύλιο του Πολυτεχνείου. Η κεφαλή στο Πολυτεχνείο έχει τη μορφή του κεφαλιού του καθηγητή Νίκου Σβορώνου, ενός σημαντικού Ελληνα ιστορικού.

Πολυτεχνείο: Ποιος είναι ο Νίκος Σβορώνος

Ο Νίκος Σβορώνος σπούδασε στην Φιλοσοφική Αθηνών και στη συνέχεια εντάχθηκε στις τάξεις του ΕΑΜ και του ΕΛ.ΑΣ, όπου διετέλεσε στρατιωτικός διοικητής Βύρωνα-Καισαριανής.

Τον Δεκέμβριο του 1945 ο Σβορώνος κατέφυγε στη Γαλλία, όπου και γνώρισε τον Μέμο Μακρή. Το 1955 του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και το 1961 απέκτησε τη γαλλική.

Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά τη δικτατορία, ο Σβορώνος δίδαξε στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Κρήτης, διετέλεσε μέλος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών (1976) και Θεσσαλονίκης (1977).

Απεβίωσε στις 26 Απριλίου 1989.

Μάλιστα, να και κάτι που δεν γνωρίζαμε από την ιστορία του Πολυτεχνείου, αλλά γι΄αυτό είμαστε εμείς εδώ να σας ενημερώνουμε για τις λεπτομέρειες.

Related posts

Παναγιώτης Ραφαήλ: O μικρός “ήρωας”, έκλεισε τα 6, σβήνει το κεράκι και όλοι του εύχονται «χρόνια πολλά»

«Μην το πείτε στη μαμά μου…Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι»

Σκλαβενίτης: Ποια διάσημη Ελληνίδα είναι η σύζυγός του αφεντικού της αλυσίδας σούπερ μάρκετ