Έξυπνο φανάρι: Τί είναι και πως καταγράφουν τις παραβάσεις
Ο εξυπνος σηματοδότης έφτασε στην Ελλάδα και δεν μπορεί να ξεφυγεί από τον φακό του κανένας παραβάτης αφού βιντεοσκοπεί και φωτογραφίζει την ώρα που το φανάρι είναι κόκκινο. Με στόχο να βελτιώσουν τη κυκλοφορία αλλά και να συνετίσουν επικίνδυνες οδηγικές συμπεριφορές, τα έξυπνα φανάρια έχουν τοποθετηθεί ήδη στους δρόμους μας.
Το πρώτο από αυτά τα «έξυπνα» φανάρια έχει ήδη πιάσει δουλειά και έχει τεθεί σε λειτουργία στον Άλιμο και συγκεκριμένα στη συμβολή της Λεωφόρου Ποσειδώνος με την Καλαμακίου προς Πειραιά.
Το εν λόγω φανάρι, το οποίο και λειτουργεί αυτή τη στιγμή πιλοτικά από την Περιφέρεια Αττικής, συνδέεται με κάμερα που βρίσκεται σε ψηλότερο σημείο. Η κάμερα «γνωρίζει» πότε το φανάρι είναι «κόκκινο» και κατά συνέπεια φωτογραφίζει τις πινακίδες των αυτοκινήτων, των οποίων οι οδηγοί παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη.
Ειδικότερα το σύστημα καταγραφής έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει έξι διαδοχικές φωτογραφίες με τέτοια σειρά που γίνεται σαφής η πορεία του οχήματος που κάνει την παράβαση.
Πως λειτουργούν τα έξυπνα φανάρια
Το σύστημα αποθηκεύει παράλληλα και δύο ασπρόμαυρες φωτογραφίες της πινακίδας κυκλοφορίας του οχήματος, ενώ έχει και τη δυνατότητα καταγραφής και αποθήκευσης σύντομου video clip, το οποίο και δείχνει την παράβαση από την αρχή μέχρι και το τέλος της -στην περίπτωση που αμφισβητηθεί από τον οδηγό που πραγματοποιεί την παράβαση. Το εν λόγω υλικό κατόπιν αποστέλλεται στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες δρομολογούν τις διαδικασίες για την αποστολή του προστίμου στους παραβάτες.
Σύμφωνα και με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας το συγκεκριμένο «έξυπνο» φανάρι έχει ήδη… βεβαρημένο φόρτο εργασίας καθώς καταγράφει καθημερινά εκατοντάδες σχετικές παραβάσεις. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο σημείο (και στα δύο ρεύματα) όπου πολλοί οδηγοί επιλέγουν να παραβιάζουν καθημερινά το κόκκινο με μεγάλη συχνότητα. Ευτυχώς ή δυστυχώς, όπως είπαμε νωρίτερα, προς το παρόν η λειτουργία του είναι πιλοτική και οι παραβάσεις που καταγράφονται είναι εικονικές, ενώ έτσι δίνεται και η ευκαιρία στους χρήστες του δρόμου να ενημερωθούν για την ύπαρξη του συστήματος και να οδηγούν πιο συνετά.
Στόχος της Περιφέρειας Αττικής, έπειτα και από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του συστήματος, είναι η επέκτασή του και σε άλλα σημεία του αστικού οδικού δικτύου για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Πάρα πολύ καλή κίνηση για την οδική ασφάλεια και προστασία. Ελπίζουμε να γίνει η εφαρμογή του μέτρου σύντομα και να σταματήσει να είναι απλά πιλοτικό. Θα συνετιστούν πολλοί οδηγοί.