Διόρθωση: Όχι, δεν εμφανίστηκαν δυο άγγελοι στην εικόνα της Παναγίας Μαλεβής

by Newsroom i-diakopes.gr
Διόρθωση: Όχι, δεν εμφανίστηκαν δυο άγγελοι στην εικόνα της Παναγίας Μαλεβής

Αρχικά είχαμε γράψει στο site μας:

Το πρόσωπο του Ιησού εμφανίστηκε με δύο αγγέλους σε εικόνα της Παναγίας

Ένας αναγνώστης καταθέτει τη δικιά του μαρτυρία ενός θαύματος που έγινε στο μεγάλο μοναστήρι Παναγίας της Μαλέβης. Ο Κύριος εμφανίστηκε στην εικόνα Της Θεοτόκου με τη συνοδεία δύο Αγγέλων.

Το πρόσωπο του Ιησού Χριστού σε μια φωτογραφία που πήρα με το κινητό μου, ένα εικονάκι της Παναγίας της Μαλεβής. Σε ένα εικονοστάσι στην Ελευσίνα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρηνούλας σταμάτησα και είχε μερικές εικονίτσες μεταξύ των οποίων και η Κοίμηση της Παναγίας Μαλεβής.

Έκπληκτος μετά στο λεωφορείο της επιστροφής διαπίστωσα κοιτώντας την φωτογραφία στο κινητό ότι στο κέντρο φαίνεται το πρόσωπο του Κυρίου μας. Το επιβεβαίωσε και ο πνευματικός μου καθώς και την παρουσία δυο Αγγέλων δεξιά και αριστερά (οι αρχάγγελοι πρέπει να ναι). Μοιράζομαι αυτή τη μεγάλη ευλογία που πήρα σήμερα.

Διόρθωση: Όχι, δεν εμφανίστηκαν δυο άγγελοι στην εικόνα της Παναγίας Μαλεβής

Διόρθωση: Όχι, δεν εμφανίστηκαν δυο άγγελοι στην εικόνα της Παναγίας Μαλεβής

Το μοναστήρι Παναγίας της Μαλεβής που έγινε το θαύμα

Αυτή η μικρή στροφή ενός δημοτικού τραγουδιού που αναφέρεται στη σύγκρουση των κλεφτών με τους Τούρκους, σχεδόν 30 χρόνια πριν από την επανάσταση του 1821, αποκαλύπτει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την τεράστια σημασία που είχε για όλη την περιοχή η μονή της Παναγίας της Μαλεβής, τόσο για τη θέση της σε σχέση με τα άλλα μοναστήρια όσο και για τον πλούτο της, τη μεγάλη της μοναστική κοινότητα και την προσφορά της στον αγώνα.

Το ιστορικό μοναστήρι το συναντάμε σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το χωριό Άγιος Πέτρος στον Πάρνωνα, «κρυμμένο» στα έλατα και την επιβλητική φύση. Aν και θεωρείται από τα πιο παλιά της περιοχής, ο χρόνος ίδρυσης και ανέγερσης δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια. Όπως αναφέρεται σε εντοιχισμένη πλάκα, η ανέγερση για δεύτερη φορά έγινε το 1616, 1.000 χρόνια μετά την πρώτη ανέγερση. Στον Πάρνωνα τα περισσότερα μοναστήρια, σε όλη τους τη διαδρομή, έχουν κάνει πολλά «νέα ξεκινήματα» λόγω είτε των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν είτε των καταστροφών που υπέστησαν από τους κατακτητές.

Διόρθωση: Όχι, δεν εμφανίστηκαν δυο άγγελοι στην εικόνα της Παναγίας Μαλεβής

Η εικόνα που αναβλύζει Μύρο στο μοναστήρι Παναγίας της Μαλέβης

Επί μισόν αιώνα η εικόνα της αναβλύζει Μύρο και εκείνη αρκετά συχνά εμφανίζεται στους πιστούς της προσκαλώντας τους στο ταπεινό «σπίτι» της.

Όσοι δέχτηκαν το ιερό κάλεσμα και επισκέφθηκαν το μοναστήρι της στην κορυφή του Πάρνωνα ένιωσαν το θεϊκό άγγιγμά της να διαπερνά τόσο την ψυχή όσο και το βασανισμένο κορμί τους…

Και ως εκ θαύματος στάθηκαν και πάλι στα πόδια τους, και πήραν τη ζωή στα χέρια τους κάνοντας μια νέα αρχή με τον φύλακα-άγγελό τους στο πλευρό τους: την Παναγιά τη Μαλεβή!

Σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, μέσα σε μια κατάφυτη βουνοκορφή όπου βρίσκεται από το έτος 1116 το Μοναστήρι της Παναγιάς της Μαλεβής, η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου -μία από τις εβδομήντα που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς- δεν σταματά να τρέχει Μύρο από το 1964 μέχρι και σήμερα, ενώ ολόκληρη η περιοχή μοσχοβολά χωρίς κανείς να μπορεί να δώσει εξήγηση.

Οι εμφανίσεις της εκατοντάδες, όσα και τα θαύματά της, τα οποία σχεδόν ποτέ δεν γίνονται γνωστά. Ωστόσο, από στόμα σε στόμα τα θεϊκά σημάδια της μεταφέρονται στον κόσμο και κάθε χρόνο πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό, την Αμερική, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Κύπρο, ταξιδεύουν μέχρι την Αρκαδία για να προσκυνήσουν τη χάρη Της και να ζητήσουν τη βοήθειά Της. Και εκείνη δεν τους χαλά χατίρι. Τους απλώνει το χέρι και γιατρεύει τις πληγές τους…


Τι ισχύει τελικά όπως μας ενημέρωσαν τα Ellinika Hoaxes

Τι ισχύει

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαλεβή είναι από τα πιο φημισμένα μοναστήρια της Αρκαδίας, αλλά και όλης της Ελλάδας. Είναι κτισμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 920 μέτρων. Στο μοναστήρι υπάρχει η “θαυματουργική εικόνα” από τις εβδομήντα που φέρεται να ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η σημερινή μονή ιδρύθηκε το 1116 από τον ιερομόναχο Ιωσήφ Καρατζά, όπως μαρτυρείται από σχετική επιγραφή: «Ανηγέρθη εκ βάθρων…διά κόπων και μόχθων πολλών των οσιοτάτων ιερομονάχων και Ιωσήφ Καρατζά ηγουμένου, από χωρίον Σίταινα -1116». Χρονολογική ένδειξη υπάρχει και στην επαργυρωμένη εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία φέρει την τρίτη σε αρχαιότητα χρονολογία: 1362, ενώ για τα επόμενα χρόνια της Φραγκοκρατίας και της πρώτης Τουρκοκρατίας δεν υπάρχουν μαρτυρίες για τη μονή. Επισημότερη μνεία της Μαλεβής υπάρχει σε χρυσόβουλλο του Ανδρόνικου Παλαιολόγου προς τη μονή Θεοτόκου του Βροντοχίου του Μυστρά του έτους 1320, το οποίο αναφέρεται σε κτήσεις της βασιλικής αυτής μονής, που περιήλθαν στον ηγούμενο Παχώμιο.

Εμφανίστηκε ο Ιησούς και δυο άγγελοι;

Η εικόνα της Παναγίας Μαλεβής, είναι παρεμφερής με μοτίβα άλλων εικονών της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η παρακάτω εικόνα, όπου φαίνεται η Θεοτόκος αποθνήσκουσα και στο μέσο ο Ιησούς να κρατά ένα βρέφος, που συμβολίζει την Παναγία.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Κωνσταντίνου Δ. Καλοκύρη, “Η Θεοτόκος εις την εικονογραφίαν Ανατολής και Δύσεως” που εκδόθηκε το 1972 στη Θεσσαλονίκη, από το Πατριαρχικόν Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, στο εικονογραφικό θέμα της Κοιμήσεως, η Παναγία παρουσιάζεται ξαπλωμένη σε φέρετρο στρωμένο με πολυτελές σεντόνι, κοιμάται γαλήνια και τα χέρια σταυρωμένα εμπρός στο στήθος. Γύρω από το νεκρικό κρεβάτι βρίσκονται οι απόστολοι, με τον Πέτρο να στέκεται κοντά στο κεφάλι της και τον Παύλο κοντά στα πόδια της. Άλλες φορές εικονίζονται οι απόστολοι σε υπερυψωμένη θέση ερχόμενοι πάνω σε νέφη. Σε άλλες παραστάσεις, περιβάλλεται το ξαπλωμένο σώμα της από γυναίκες οι οποίες, καθώς προβάλλουν από αρχιτεκτονήματα, θρηνούν το θάνατό της, όπως και άγγελοι. Άγγελος απεικονίζεται από τον 11ο αι. και μετά να παραλαμβάνει την ψυχή της Παναγίας με σκοπό να την οδηγήσει στον Παράδεισο. Στον ουρανό, ζωγραφίζεται πύλη η οποία ανοίγει για να δεχθεί τη Θεοτόκο ένδοξη. (πηγή: ΣΙΓΑΛΑ, (2011). Εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου των όψιμων παλαιολόγειων χρόνων στην Αστυπάλαια. Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 27, 259-270. doi:https://doi.org/10.12681/dchae.487).

Όσον αφορά τον ισχυρισμό του άρθρο περί της εμφάνισης του Ιησού και δυο αγγέλων στην εικόνα της Παναγίας Μαλεβής, θα πρέπει να επισημανθεί πως η μορφή του Ιησού, ούτως ή άλλως εμφανίζεται στο κέντρο της εικόνας, κρατώντας την Θεοτόκο ως βρέφος.

Ευκρινέστερη εικόνα της Παναγίας Μαλεβής, όπου διακρίνεται ο Ιησούς να κρατά το βρέφος της Θεοτόκου

Όσον αφορά τους δυο αγγέλους που δήθεν εμφανίστηκαν στα δεξιά και αριστερά της εικόνας, δηλαδή στο κέντημα, σε δημοσίευμα με ημερομηνία 27 Μαϊου 2019, βλέπουμε πως ήδη υπάρχουν:

orthodoxianewsagency.gr

Αριστερά η εικόνα όπως εμφανίστηκε σε δημοσίευμα του orthodoxianewsagency.gr με ημερομηνία 27 Μαΐου 2019, δεξιά μεταγενέστερη φωτογραφία της εικόνας που συνοδεύει του ισχυρισμούς του ekklisiaonline.gr, με ημερομηνία 16 Μαρτίου 2021

Εν κατακλείδι, είναι αναληθής ο ισχυρισμός πως εμφανίστηκε ο Ιησούς και δυο άγγελοι στην εικόνας της Παναγίας Μαλεβής, διότι αυτές οι παραστάσεις, ήδη προϋπήρχαν.

Θλίψη στο Άργος: Εργαζόμενος στην καθαριότητα πέθανε εν ώρα εργασίας – Ήταν πατέρας 4 παιδιών

EKTAKTO – Φωτιά TΩΡA σε πασίγνωστο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ελλάδας: Σuναγερμός στην Πυροσβεστική

«Λάκη, σε ευχαριστώ που γύρισες»: Οι 26 λέξεις του Λαζόπουλου για τις οποίες αποθεώθηκε

Eκτακτη ανακoίνωση: Πpόσεχε αν έχεις λoγαριασμό στην Εθνική – Τι έχει συμβεί

Γέννησε πριν λίγο η Αλεξάνδρα Νίκα: Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός – To φύλο του μωρού

Προτεινόμενα