Σωκράτης Γκιόλιας: Η εκτέλεση του δημοσιογράφου με 13 σφαίρες και η δημόσια ανάληψη ευθύνης

Σωκράτης Γκιόλιας: Η ιστορία του άτυχου δημοσιογράφου που συγκλονίζει

Η άγνωστη ιστορία για τον Έλληνα δημοσιογράφο ο οποίος δολοφονήθηκε με 13 σφαίρες λίγο πιο έξω από το σπίτι του:

Ο  δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας είχε δει το φως της ζωής στις 13 Φεβρουαρίου 1973, στη Γερμανία. Ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας Ελλήνων μεταναστών, η οποία επέστρεψε στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε.

Η ζωή του έσβησε ξαφνικά μετά από συμβόλαιο θανάτου έξω από το σπίτι του 11 χρόνια πριν.

Από 19 ετών ο αείμνηστος δημοσιογράφος άρχισε να εργάζεται δίπλα στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, στον τηλεοπτικό σταθμό New Channel και συνεργάστηκαν έως και τον Οκτώβριο του 2008. Το διάστημα πριν από τη δολοφονία του εργαζόταν ως συντάκτης στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα και ήταν διευθυντής στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 9,89.

Επίσης κάλυπτε το ρεπορτάζ στίβου για την εφημερίδα «Πρωταθλητής» από το 2006, καθώς και ο ίδιος υπήρξε αθλητής του στίβου και διατηρούσε στενή σχέση με ολυμπιονίκες και προπονητές του χώρου.

Το όνομα του Σωκράτη Γκιόλια είχε συνδεθεί με το ειδησεογραφικό ιστολόγιο troktiko

Το όνομα του Σωκράτη Γκιόλια είχε συνδεθεί με το ειδησεογραφικό ιστολόγιο troktiko σαν ένα από τα άτομα που το δημιούργησαν το 2008, αν και αυτό δεν έγινε ποτέ δημόσια αποδεκτό.

Στο εν λόγω blog υπήρχαν αναρτήσεις για  συνωμοσιολογικές θεωρίες, αντισημιτικούς ισχυρισμούς ότι στην Ελλάδα δεν φορολογούνται οι Εβραίοι, ενώ δεν έλειπαν και οι ψυχροπολεμικές αντικομμουνιστικές επιθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2009 από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Καρατζαφέρης είχε εξυμνήσει την ιστοσελίδα λέγοντας πως είναι μια από τις πιο σοβαρές του χώρου.

Το 2003 ο Γκιόλιας παντρεύτηκε τη σύζυγό του Αδαμαντία και απέκτησαν 2 παιδιά τα οποία βέβαια έμειναν ορφανά με τον πατέρα τους να φεύγει μόλις στα 37 του χρόνια.

Ο Σωκράτης Γκιόλιας πυροβολήθηκε 13 φορές από μικρή απόσταση, έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη στις 19 Ιουλίου 2010. Οι δράστες, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, χτύπησαν το κουδούνι νωρίς το πρωί και με κάποια πρόφαση του ζήτησαν να κατέβει στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου και τον περίμεναν για να τον εξοντώσουν. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή το θύμα δέχτηκε και τις 13 σφαίρες στο σώμα. Οι περισσότερες είχαν πύλη εισόδου από πίσω ενώ δέχτηκε και τρεις σφαίρες στο κεφάλι.

Από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψε ότι τα δύο όπλα των δραστών χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Σέχτα Επαναστατών.

Ποιος ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια

Η Σέχτα Επαναστατών ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου με προκήρυξή της που στάλθηκε στην εφημερίδα Τα Νέα, στις 27 Ιουλίου, ενώ οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι μέχρι σήμερα.

Όσοι απορούν για την ανάμιξη Σφακιανάκη στην υπόθεση, ασφαλώς έχουν στο μυαλό τους την εικόνα ενός υπερειδικευμένου σούπερ αστυνομικού, την οποία καλλιεργούσαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης τη δεκαετία του 2000. Αλλά, όπως έχει αποδειχτεί και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις, τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται σύμφωνα με την «The Press Project».

Ο Εμμανουήλ Σφακιανάκης  εμφανίζεται να συμβουλεύει τον δημοσιογράφο για το πώς θα αποφύγει μηνύσεις και αγωγές προσώπων που θεωρούν ότι θίγονται από τις αναρτήσεις του, ενώ τον προειδοποιεί και για τον κίνδυνο να δεχτεί προσωπική επίθεση. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της απόφασης είναι αποκαλυπτικό:

«Ο κατηγορούμενος, τον Φεβρουάριο του 20…, είχε την ιδιότητα του Τμηματάρχη του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τον βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή. Κατά τον ανωτέρω χρόνο, στην εν λόγω υπηρεσία, της οποίας αυτός προΐστατο ως Τμηματάρχης και ήταν αρμόδια για τη διενέργεια προανάκρισης επί εγκλημάτων που τελούνταν μέσω διαδικτύου, είχαν υποβληθεί αρκετές μηνύσεις κατά του, άγνωστου στο κοινό, διαχειριστή του ιστολογίου με την ονομασία [troktiko], με αφορμή συκοφαντικά εναντίον των μηνυτών δημοσιεύματα στο ιστολόγιο αυτό.

Διαχειριστής του συγκεκριμένου ιστολογίου ήταν ο ήδη δολοφονηθείς, στις 19.7.2010, δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας. Το γεγονός αυτό το γνώριζε ο κατηγορούμενος, εφόσον, όπως προκύπτει από τις κατωτέρω αναφερόμενες αναλυτικά μαρτυρικές καταθέσεις ατόμων του στενού περιβάλλοντος του δημοσιογράφου, αυτός βρισκόταν σε τακτική τηλεφωνική επικοινωνία με τον κατηγορούμενο, ο οποίος του παρείχε αρωγή για την επίλυση διαφόρων τεχνικών ζητημάτων του ιστολογίου και όχι μόνο.

Τι λένε οι μαρτυρίες για την δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκρατη Γκιόλια

Πράγματι, σύμφωνα με τις μαρτυρικές αυτές καταθέσεις όπως αναφέρει και η «εφημερίδα των Συντακτών», μέσω της δικογραφίας οι συμβουλές του κατηγορουμένου δεν περιορίζονταν στα τεχνικά θέματα, τα οποία αυτός κατείχε λόγω της θέσης και της εμπειρίας του, αλλά παρείχε στον διαχειριστή του εν λόγω ιστολογίου (Σωκράτη Γκιόλια) οδηγίες για τη διατήρηση της ανωνυμίας του και τη διαχείριση των παραπόνων των πολιτών, σε σχέση με τις αναρτήσεις του, οι οποίες ήταν συχνά συκοφαντικές, γεγονός που ο κατηγορούμενος γνώριζε, εφόσον όπως ο ίδιος αναφέρει στο απολογητικό υπόμνημά του για τον Σωκράτη Γκιόλια φέρεται να “συκοφαντούσε πολίτες μέσω των δημοσιευμάτων του, οι οποίοι του είχαν υποβάλλει μηνύσεις”. Μάλιστα, προέκυψε ότι, λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία του τελευταίου, ο κατηγορούμενος τον προειδοποίησε να είναι πολύ προσεκτικός για το επόμενο  χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω σχέσης τους, ενόψει της επικείμενης έρευνας στην οικία του Σωκράτη Γκιόλια (επί της οδού…, στην…), με αφορμή τη μήνυση του Γ. Ψ. κατ’ αυτού, ως διαχειριστή του εν λόγω ιστολογίου, η οποία υποβλήθηκε στην υπηρεσία του κατηγορουμένου (Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος), ο τελευταίος δεν ενήργησε με την επιβαλλόμενη μυστικότητα και υπηρεσιακή εχεμύθεια, ώστε να διευκολύνει την ανεύρεση στοιχείων αποδεικτικών της καταμηνυθείσας πράξης.

Αντιθέτως, αυτός, επιχειρώντας να απεμπλέξει τον Σωκράτη Γκιόλια από τις ποινικές του ευθύνες, την προηγουμένη της προγραμματισθείσας κατ’ οίκον έρευνας, τον ενημέρωσε σχετικά, ώστε να του παράσχει τη δυνατότητα να απομακρύνει από τον χώρο της οικίας του την κεντρική μονάδα του ηλεκτρονικού υπολογιστή του, προκειμένου να καταστεί αδύνατη η σύνδεσή του με το πρόσωπο του διαχειριστή τού συγκεκριμένου ιστολογίου.

Και τούτο διότι, ο κατηγορούμενος, ως εκ της εμπειρίας του γνώριζε ότι από τη διερεύνηση των ψηφιακών πειστηρίων του υπολογιστή μπορούσε να ανευρεθεί η φόρμα-ιστοσελίδα εισαγωγής στο μπλογκ “troktiko”, στην οποία εισερχόταν ο διαχειριστής με τη χρήση κωδικών για να προβεί στις διάφορες αναρτήσεις και να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.

Πράγματι, ο Σωκράτης Γκιόλιας έσπευσε να απομακρύνει την κεντρική μονάδα του υπολογιστή του και να την αντικαταστήσει με άλλη, με τη συνδρομή του αδελφού του, Περικλή Γκιόλια. Συνεπεία αυτού, κατά τη διενέργεια της έρευνας που έγινε, παρουσία εκπροσώπου της Δικαστικής Αρχής, τόσο στην οικία του Σωκράτη Γκιόλια όσο και στην εταιρεία που εργαζόταν […] ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και δύο σκληροί δίσκοι, εκ των οποίων ο ένας ήταν αυτός που είχε, κατά τα ανωτέρω, αντικαταστήσει, από την έρευνα των οποίων ουδέν διαπιστώθηκε, όπως προκύπτει από το από 13.2.2010 έγγραφο της Υπηρεσίας του κατηγορουμένου».

Το τηλεφώνημα πριν την δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια που τον είχε αναστατώσει

Σύμφωνα με άλλο σημείο της απόφασης του Αρείου Πάγου, ο αδελφός του δολοφονηθέντος Περικλής Γκιόλιας στην από 23.2.2016 ανωμοτί –ως πολιτικώς ενάγων– κατάθεσή του προς τον ειδικό ανακριτή-εφέτη, κατέθεσε, μεταξύ άλλων, πως «συμπληρωματικά θέλω να αναφέρω ότι τις μέρες πριν από τη δολοφονία του ο αδελφός μου μου εκμυστηρεύτηκε ότι τον πήρε τηλέφωνο ο κ. Σφακιανάκης], Διοικητής στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Του μίλησε με ασάφειες και του είπε αυτές τις επόμενες 15 μέρες να προσέχεις. Αυτό προβλημάτισε πάρα πολύ τον αδελφό μου.

Στην προσπάθειά του να εκμαιεύσει τι εννοούσε, ο Σφακιανάκης εξακολούθησε να του μιλάει με ασάφειες και στο τέλος του είπε ότι θα χακάρουν το “troktiko”. Μάλιστα ο κ. Σφακιανάκης] του είχε μιλήσει τον μήνα Φεβρουάριο, τον πήρε τηλέφωνο και τον πληροφόρησε ότι κατόπιν υποβολής μήνυσης είχε διαταχθεί κατ’ οίκον έρευνα για να γίνει ταυτοποίηση των υπολογιστών με το “troktiko”.

Σε συμπληρωματική κατάθεση στις 21.7.2016 ο Περικλής Γκιόλιας ανέφερε ότι «ο Σφακιανάκης] για λόγους προστασίας του Σωκράτη] (υποτίθεται) του πρότεινε να ανοίξει μια offshore, του υπέδειξε και τον τρόπο με τον οποίο θα την άνοιγε και πού, με σκοπό να απορροφάται ο κραδασμός από τις πιέσεις που δεχόταν το Τμήμα του, δηλ. η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μάλιστα η ατάκα που του είπε είναι: για να μπορεί κάποιος να κάνει και μήνυση για να μην τσαντίζονται περισσότερο.

Του είπε επίσης να έχουν και μια τηλεφωνική γραμμή για να σηκώνει ένας το τηλέφωνο, πάλι με την ίδια λογική για να απορροφάται ο κραδασμός. Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζω από συζητήσεις που είχαμε με τον Σωκράτη] καθημερινά για τα τρέχοντα θέματα, στα οποία ο Σφακιανάκης] πολλές φορές έπαιρνε το ρόλο του στρατηγικού συμβούλου και ως γνώστης και ως καθ’ ύλην αρμόδιος. Το βασικό θέμα της καθημερινότητάς μας εκείνη την εποχή ήταν η προστασία του απορρήτου και του Σωκράτη αλλά και των υπολοίπων μελών-διαχειριστών του μπλογκ, σε τέτοιο βαθμό που είχε καταλήξει να είναι εμμονή».

Related posts

Έτσι είναι χωρίς ρετούς το σώμα της Αγγελικής Νικολούλη στα 60, οι φώτο που κυκλοφορούν και «κλείνουν στόματα»

Παναγιώτης Ραφαήλ: O μικρός “ήρωας”, έκλεισε τα 6, σβήνει το κεράκι και όλοι του εύχονται «χρόνια πολλά»

«Μην το πείτε στη μαμά μου…Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι»