Σπύρος Ζαγοραίος: Ο ακρωτηριασμός στα 15 του, ο θάνατος του γιου του, που του τσάκισε τη ζωή, η σοβαρή ασθένεια και το άδοξο τέλος

Σπύρος Ζαγοραίος: Τα άγνωστα κεφάλαια της ζωής του

Στις 23/06/1928 γεννήθηκε στον Άγιο Αρτέμιο (Γούβα) του Παγκρατίου, ο Έλληνας μουσικός Σπύρος Ζαγοραίος. Ο δημοφιλής μουσικός, σε ηλικία 15 ετών έχασε σε ατύχημα το ένα του χέρι, όταν έσκασε μια χειροβομβίδα. Μετά το πέρασμα των χρόνων, ο ίδιος μίλησε αρκετά για τον κοινωνικό αποκλεισμό που γνώρισε από συναδέλφους του, εξαιτίας αυτής της αναπηρίας.

Ο Σπύρος Ζαγοραίος αποτελεί ένα ξεχωριστό και σημαντικό κεφάλαιο του λαϊκού τραγουδιού. Ερμηνευτής, στιχουργός και συνθέτης πολλών επιτυχιών, πορεύτηκε επί δεκαετίες και διέπρεψε στη δισκογραφία και στα λαϊκά πάλκα. Η ιδιότυπη φωνή του και ο τρόπος που ερμηνεύει τον κάνουν μοναδικό και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μυημένος στο λαϊκό τραγούδι για να τα αποτυπώσει, από το πρώτο κιόλας άκουσμα.

Γράμματα δεν έμαθε, αλλά η καλή φωνή του τον οδήγησε κατευθείαν στο λαϊκό τραγούδι. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1952 από την Αθήνα και μετά ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 άρχισε να τον συνοδεύει στο τραγούδι η σύζυγός του Ζωή και μαζί δημιούργησαν ένα από τα δημοφιλέστερα ντουέτα του λαϊκού τραγουδιού.

Σπύρος Ζαγοραίος: Η επαγγελματική πορεία στη μουσική

Στον χώρο της μουσικής και του λαϊκού τραγουδιού ο Σπύρος Ζαγοραίος μπήκε δυναμικά το 1952 καθώς ξεχώρισε με τη φωνή του, ενώ η καριέρα του ξεκίνησε από την Αθήνα και μετά ανέβηκε και στη Θεσσαλονίκη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 άρχισε να τον συνοδεύει στο τραγούδι η σύζυγος του Ζωή, δημιουργώντας ένα από τα πιο λαοφιλή ντουέτα του λαϊκού τραγουδιού.

Συνεργάστηκε με τα σπουδαιότερα ονόματα της εποχής (Μάρκο Βαμβακάρη, Γεράσιμο Κλουβάτο, Δημήτρη Γκόγκο – Μπαγιαντέρα, Σπύρο Περιστέρη, Απόστολο Καλδάρα, Πάνο Τούντα, Γιώργο Μητσάκη, Θόδωρο Δερβενιώτη, κ.ά.) αλλά έχει γράψει πολλά τραγούδια και ο ίδιος.

Ανάμεσά τους το «Ε ντε λα μαγκέν», «’Αναψε το τσιγάρο», «Προσευχή», «Μες της πόλης το χαμάμ», «Στης Λαρίσης το ποτάμι», «Τρελοκόριτσο» και πολλά άλλα.

Η μουσική ήταν η ζωή του όλη, ενώ σε παλαιότερη συνέντευξή του δήλωνε: «Εμένα μ’ αρέσει πάρα πολύ να τραγουδάω, όλη μου η ζωή αυτό είναι. Και στον δρόμο που πάω εγώ σφυράω, όταν δεν τραγουδάω. Και ξέρετε και κάτι; Αν έρθει ένας καιρός και δεν μπορώ πια να τα λέω τα τραγούδια όπως πρέπει, εγώ θα πηγαίνω στα μαγαζιά και θα τους λέω: “Πόσα θέλετε να σας δώσω, να σας πω δυο τραγούδια;”»

Πραγματοποίησε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού που ζουν Έλληνες. Έως και τα τελευταία σχεδόν χρόνια της ζωής του εξακολουθούσε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στο Αιγάλεω Αττικής όπου διέμενε και είχε δημιουργήσει το λαϊκό κέντρο “Εντελαμαγκέν”.

Το τέλος της ζωής του Σπύρου Ζαγοραίου

Το 2014 ο Σπύρος Ζαγοραίος έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών.Πέθανε στο σπίτι του, έπειτα από πολλά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια ( Πάρκινσον). Η υγεία του επιδεινώθηκε μετά τον θάνατο του γιου του, το 2009 σε ηλικία 49 ετών.

Related posts

Εύη Βατίδου: «Ξέρετε τι έχει σπουδάσει η κυρία Κατερίνα Καινούργιου;»

Γιατρός με καρκίνο στον εγκέφαλο τελικού σταδίου δοκιμάζει πειραματικό φάρμακο που ανέπτυξε ο ίδιος

Η πιο περιζήτητη νύφη της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή: Είναι ανερχόμενη DJ κι όλοι την αποθεώνουν για το κoρμί και την ομορφιά της